Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ – Νταβός: Σύναξη του κεφαλαίου με μεγάλη δόση υποκρισίας

Με ομιλία του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι ξεκίνησε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, Μάιος 2022
Με ομιλία του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι ξεκίνησε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, Μάιος 2022

Διά ζώσης (μετά τα δύο χρόνια πανδημίας) ξεκίνησε την Κυριακή στο Νταβός της Ελβετίας το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), η ετήσια σύναξη των εκπροσώπων του κεφαλαίου, επιχειρηματιών και πολιτικού προσωπικού, που υποτίθεται ότι νοιάζονται για τα προβλήματα του πλανήτη… Προφανώς και δεσπόζει ο πόλεμος στην Ουκρανία, που παρουσιάζεται απλά ως επιθετική πολιτική της Ρωσίας και φυσικά αποκρύπτεται ότι είναι το αποτέλεσμα της σφοδρής ενδοϊμπεριαλιστικής αναμέτρησης ανάμεσα σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσία, που προετοιμάστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Και, βέβαια, για να στηριχθεί το αφήγημα της δήθεν διαπάλης της «δημοκρατίας» και του «απολυταρχισμού», πρώτος ηγέτης που μίλησε στο Φόρουμ ήταν ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, που είπε: «Η Ιστορία βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής, εκεί όπου πραγματικά κρίνεται αν η ωμή βία θα κυριαρχήσει στον κόσμο». Πρόσθεσε δε πως ο πόλεμος δείχνει «ότι η υποστήριξη προς τη χώρα που δέχεται επίθεση είναι πολυτιμότερη όσο πιο σύντομα παρέχεται: Οπλα, χρηματοδότηση, πολιτική στήριξη και κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας», εκφράζοντας παράπονα ότι δεν ήταν έγκαιρη η βοήθεια.

Κατά τ’ άλλα, οι θιασώτες της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, που οδηγεί σε πολέμους, καταστροφή, προσφυγιά, εκφράζουν την ανησυχία τους για την επισιτιστική κρίση που μπορεί να πλήξει τους λαούς.

Το «παρών» στην σύναξη του κεφαλαίου δίνουν δυτικοί ηγέτες, ανάμεσα στους οποίους ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, οι αδελφοί Κλίτσκο αλλά και ο Χένρι Κίσινγκερ.

Επιπλέον, στο Φόρουμ έχει προγραμματιστεί να μιλήσει σε τρία τραπέζια ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς, ενώ οι διοργανωτές θα απευθυνθούν στους κροίσους υποτίθεται για να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πείνας που έρχεται απειλητικά.

Στη φετινή διοργάνωση δεν έχει προσκληθεί η Ρωσία, ούτε σε κυβερνητικό ούτε σε επιχειρηματικό επίπεδο, ενώ το «Σπίτι της Ρωσίας», το οίκημα που λειτουργούσε στο παρελθόν ως βάση για τις ρωσικές αντιπροσωπείες στο Νταβός, έχει μετονομαστεί σε «σπίτι των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...