Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης: Επιστολή στον ΟΗΕ για τα σχέδια του Ισραήλ για την προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών

Επιστολή προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και στις διπλωματικές αποστολές των χωρών-μελών του ΟΗΕ στη Γενεύη απέστειλε σήμερα το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, ενόψει των σχεδίων της ισραηλινής κυβέρνησης για προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών στην Κοιλάδα του Ιορδάνη.

Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (WPC), ως Διεθνής Οργάνωση των Κινημάτων Ειρήνης που συνεργάζεται με τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, στη Γενεύη και τη Βιέννη και βασίζεται σε μια μακρά δράση 70 χρόνων για την ειρήνη και τη φιλία των λαών, εκφράζει τις βαθιές ανησυχίες και διαφωνίες του με τα σχέδια του κράτους του Ισραήλ να προχωρήσει την 1η Ιουλίου 2020 με την προσάρτηση των παλαιστινιακών εδαφών της Κοιλάδας του Ιορδάνη. Θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στη συνεχιζόμενη κατοχή παλαιστινιακών εδαφών που καταλήφθηκαν στις 5 Ιουνίου 1967 (συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ), η οποία παρά τη “Συμφωνία του Όσλο” του 1993 που έχει περάσει από διάφορα στάδια και φάσεις, έχει γίνει μόνιμη. Έτσι το Ισραήλ προχωρά τους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς στην παλαιστινιακή Δυτική όχθη, τη δημιουργία του τείχους διαχωρισμού, την πολιορκία της παλαιστινιακής Λωρίδας της Γάζας, τις καθημερινές παρενοχλήσεις Παλαιστινίων πολιτών και της βίας εναντίον τους καθώς και μέσω της ληστείας γης στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και των προσπαθειών για την “εβραιοποίηση” της πόλης από την ισραηλινή κυβέρνηση, σε παραβίαση όλων των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Υπογραμμίζουμε την έντονη καταδίκη μας για τη στάση των κυβερνήσεων που έχουν υποθάλψει, ανεχτεί ή υποστηρίξει αυτές τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου από το Ισραήλ, τροφοδοτώντας την επιθετική και επεκτατική του προσπάθεια εναντίον του λαού και του κράτους της Παλαιστίνης. Αντιταχθήκαμε σε οποιαδήποτε πολιτική καταπίεσης του παλαιστινιακού λαού εδώ και δεκαετίες και υποστηρίξαμε τη λύση του ζητήματος με τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου και βιώσιμου κράτους της Παλαιστίνης εντός των συνόρων της 4ης Ιουνίου 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, στο πλάι του Ισραήλ. Οι πρόσφατες εξελίξεις των τελευταίων ετών με την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να μετακινήσει την πρεσβεία της από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ και την αναγνώρισή της ως “αδιαίρετη ισραηλινή πρωτεύουσα”, τον “νόμο περί ιθαγένειας” για τους μη Εβραίους πολίτες του Ισραήλ και το “σχέδιο του αιώνα” των ΗΠΑ σχετικά με την ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη, αποδεικνύουν τις σαφείς προθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ να αγνοήσουν τα αναφαίρετα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού για το κράτος τους.

Επιπλέον, το “σχέδιο του αιώνα” των ΗΠΑ περιλαμβάνει την προσάρτηση του 30% της Δυτικής Όχθης (περιοχή της Κοιλάδας του Ιορδάνη, περιοχές βόρεια της Νεκράς Θάλασσας και μεγάλους εποικισμούς στη Δυτική Όχθη), η οποία ανακοινώθηκε πρόσφατα από την ισραηλινή κυβέρνηση για την 1η Ιουλίου 2020. Το ΠΣΕ δηλώνει την κατηγορηματική απόρριψη και καταδίκη των παραπάνω σχεδίων που αντιβαίνουν σε κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου και κατά της γενικής άποψης της συντριπτικής πλειοψηφίας των εθνών και των λαών στον κόσμο. Αυτά τα σχέδια αποτελούν ωμή παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και θα επιδεινώσουν περαιτέρω τις ζωές του παλαιστινιακού λαού. Τα σχέδια προσάρτησης προσθέτουν περισσότερη αποσταθεροποίηση και εμπόδια για την ειρήνη σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών και όλους τους λαούς που υποστηρίζουν την ειρήνη στον κόσμο, να καταδικάσουν και να αντιταχθούν στο βάθεμα της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ με αυτά ή παρόμοια σχέδια για την 1η Ιουλίου ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή και επαναβεβαιώνουμε την αλληλεγγύη μας προς τον παλαιστινιακό λαό και το δικαίωμά του στην αυτοδιάθεση, απαιτώντας:

– Το τέλος της ισραηλινής κατοχής και τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

– Την αναγνώριση από τα Ηνωμένα Έθνη και τα κράτη-μέλη του κράτους της Παλαιστίνης ως πλήρες μέλος του ΟΗΕ.

– Την κατάργηση των εποικισμών και την αποχώρηση των εποίκων, την κατάργηση του διαχωριστικού τείχους και το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων στις εστίες τους.

– Την απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές. Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή χωρίς δικαιοσύνη!».

Δείτε ακόμα...