Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης: Συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή στο Νεπάλ

Στην Κατμαντού πρωτεύουσα του Νεπάλ, συνήλθε η Εκτελεστική Επιτροπή του Παγκόσμιου Συμβούλιου Ειρήνης (ΠΣΕ) από τις 8-10 Νοέμβρη. Στην σύνοδο του ΠΣΕ έλαβαν μέρος αντιπροσωπείες των αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων ειρήνης από 21 χώρες (Νεπάλ, Ινδία, Μπαγκλαντές, Σρι Λάνκα, Βιετνάμ, Λάος, Αυστραλία, ΗΠΑ, Κούβα, Συρία, Παλαιστίνη, Αίγυπτος, Λίβανος, Αγκόλα, Πορτογαλία, Κύπρος, Τουρκία, Τσεχία, Γερμανία, Ρωσία και Ελλάδα. Στην συνεδρίαση του ΠΣΕ παραβρέθηκε ο Pallab Sengupta, πρόεδρος του ΠΣΕ ενώ την ΕΕΔΥΕ εκπροσώπησαν οι Θανάσης Παφίλης και Ηρακλής Τσαβδαρίδης γενικός γραμματέας και εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ, αντίστοιχα.

Την σύνοδο του ΠΣΕ φιλοξένησε το Νεπαλέζικο Συμβούλιο Ειρήνης και Αλληλεγγύης (NPSC), ενώ στην έναρξη της συνόδου παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚ Νεπάλ (Ενοποιημένο Μαρξιστικό-Λενινιστικό), ShankarPokhrelκαι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Νεπάλ SubbaGurung.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγής στην μνήμη του SitaramΥechury , γενικού γραμματέα του ΚΚ Ινδίας(Μαρξιστικό), που είχε πολύχρονη δράση και συμβολή στο πλαίσιο του Ινδικού Κινήματος Ειρήνης και του ΠΣΕ.

Στην διάρκεια της συνόδου της Εκτελεστικής Επιτροπής και με απόφαση της Ινδικής Οργάνωσης Ειρήνης και Αλληλεγγύης (AIPSO), επιδόθηκε το «Βραβείο Ειρήνης RomeshChandra» στους Θανάση Παφίλη γενικό γραμματέα του ΠΣΕ και Άκελ Τακάζ, πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης και Αλληλεγγύης της Παλαιστίνης για την προσφορά τους στον αγώνα για έναν κόσμο της Ειρήνης και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Στην Έκθεση Δράσης που παρουσίασε ο Θανάσης Παφίλης αναφέρθηκε στην πλούσια δράση του ΠΣΕ το τελευταίο διάστημα με βασικούς άξονες την φλεγόμενη Μέση Ανατολή, τον πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας στην Ουκρανία, την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα σε λαούς και τους κινδύνους μιας γενικευμένης σύρραξης παγκόσμιων διαστάσεων. Το ΠΣΕ στα 75 χρόνια της ζωής και δράσης του στάθηκε με συνέπεια στο πλευρό των φτωχών και καταπιεσμένων στον αγώνα για έναν κόσμο της Ειρήνης και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Ο Θανάσης Παφίλης τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Συναντιόμαστε σήμερα σε εξαιρετικά επικίνδυνους και περίπλοκους καιρούς για την ανθρωπότητα γενικά και για την ειρήνη και τη σταθερότητα στον κόσμο. Σε πολλές γωνιές του κόσμου παρακολουθούμε συγκρούσεις και απειλές, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και αποσταθεροποιήσεις, ακόμη και ανοιχτούς πολέμους τοπικού ή περιφερειακού χαρακτήρα. Τις περισσότερες φορές, αν όχι πάντα, οι αιτίες για τα παραπάνω είναι η σφοδρή τάση για εκμετάλλευση και έλεγχο των ενεργειακών πόρων, των αγορών και των οδών μεταφοράς, των σφαιρών επιρροής γενικότερα. Τα ανταγωνιστικά συμφέροντα συγκρούονται εις βάρος των λαών και της ζωής τους”. Αναφερόμενος στο δράμα και την γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού υπογράμμισε: «Το ΠΣΕ χαιρέτησε τον γενναίο παλαιστινιακό λαό που αντιστέκεται στην κατοχή, τους εποικισμούς και τις καθημερινές παρενοχλήσεις σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Λωρίδας της Γάζας, της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Καταδικάσαμε και καταδικάζουμε τις βάρβαρες πράξεις του ισραηλινού κατοχικού καθεστώτος που ενεργεί με την πλήρη υποστήριξη της αμερικανικής διοίκησης και τη συνενοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποίοι αρνούνται και απορρίπτουν κάθε ψήφισμα για κατάπαυση του πυρός και ανθρωπιστική βοήθεια, με το πρόσχημα του ’’Δικαιώματος στην αυτοάμυνα του Ισραήλ’’. Το δικαίωμα για Αυτοδιάθεση και το δικαίωμα αντίστασης στην κατοχή που αναγνωρίζεται και κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο, απλά δεν υπάρχει για τον παλαιστινιακό λαό».

Αναφερόμενος την κατάσταση στον Λίβανο υπογράμμισε: «Η πρόσφατη κλιμάκωση της κατάστασης στην Μέση Ανατολή με την ανοιχτή επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο και την χερσαία εισβολή στον Νότιο Λίβανο έχει δημιουργήσει μια νέα πρόσθετη ανθρωπιστική κρίση, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες Λιβανέζοι πολίτες και οι οικογένειές τους αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον καθημερινό βομβαρδισμό των πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Βηρυτού. Οι σκληρές και εγκληματικές δολοφονίες πολιτικών ηγετών της Παλαιστίνης και του Λιβάνου από το Ισραήλ που προκάλεσαν τα αντίποινα από την άλλη πλευρά και οι μαζικές αεροπορικές επιδρομές σε στόχους του Λιβάνου και της Συρίας από το Ισραήλ προκάλεσαν τεράστια καταστροφή πολιτικών υποδομών και έναν φαύλο κύκλο βίας και πολέμου. Οι ισραηλινές επιθέσεις σε ιρανικούς στόχους ρίχνουν λάδι στη φωτιά με τον κίνδυνο γενικευμένου πολέμου σε ολόκληρη την περιοχή και όχι μόνο».

Παρουσιάζοντας την εισήγηση του στην Εκτελεστική Επιτροπή ο γενικός γραμματέας του ΠΣΕ και μιλώντας για τον κλιμακούμενο πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας σε Ουκρανικό έδαφος, τόνισε:’«Ο συνεχιζόμενος πόλεμος μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας εδώ και περισσότερα από δυόμισι χρόνια προκαλεί μεγάλη ανησυχία για όλες τις φιλειρηνικές  δυνάμεις και το ΠΣΕ. Στο  22ο Συνέδριο μας στο Ανόι εκφράσαμε την άποψή μας ότι αυτός ο πόλεμος δεν ξεκίνησε ουσιαστικά στις 24 Φεβρουαρίου 2022, επισημαίνοντας το Πραξικόπημα του 2014 στο Κίεβο, όταν αντιδραστικές και φιλοναζιστικές δυνάμεις με την υποστήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ ήρθαν στην εξουσία, η παρενόχληση και οι επιθέσεις στον ρωσόφωνο πληθυσμό της Ουκρανίας στο Ντονμπάς και σε άλλα μέρη, η σφαγή στο κτίριο των Συνδικάτων στις 2 Μαΐου 2014 στην Οδησσό από τις παρακρατικές δυνάμεις της Ουκρανίας και τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ να περικυκλώσει στρατιωτικά τη Ρωσική Ομοσπονδία όλα αυτά τα χρόνια.

Ως ΠΣΕ δηλώσαμε ξεκάθαρα ότι το ΝΑΤΟ σχεδίαζε να αναπτύξει βαριά οπλικά συστήματα και στρατεύματα στην Ουκρανία, εντάσσοντας τη χώρα στις τάξεις του ΝΑΤΟ, κάτι που πάντα διαφωνούσαμε και καταδικάζαμε. Πάντα επιλέγαμε μια λύση της σύγκρουσης μέσω πολιτικής διαπραγμάτευσης, εκφράζοντας την ριζική μας αντίθεσή για μονομερή αλλαγή των διεθνών συνόρων ως αρχή του Διεθνούς Δικαίου και ομοίως πάντα εκφράζαμε τη διαφωνία μας με οποιονδήποτε πόλεμο για χάρη του ελέγχου των ενεργειακών πόρων και των σφαιρών επιρροής εις βάρος των λαών και της ευημερίας τους. Οι λαοί της Ρωσίας και της Ουκρανίας ζούσαν αδελφικά ειρηνικά για περισσότερα από 70 χρόνια στο πλαίσιο της ΕΣΣΔ σημειώνοντας μεγάλη πρόοδο σε όλους τους τομείς. Η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, παρά το δημοψήφισμα σε όλα τα κράτη της (συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας) που ευνόησε συντριπτικά τη διατήρηση της ΕΣΣΔ και την αποκατάσταση του καπιταλισμού σε όλα της τα εδάφη άνοιξε το “Κουτί της Πανδώρας” για όλες τις μετέπειτα εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς».

Η Εκτελεστική Επιτροπή συζήτησε και ενέκρινε ανακοίνωση που παρουσίασε ο εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ Ηρακλής Τσαβδαρίδης, με την οποία εκφράζεται η αλληλεγγύη του ΠΣΕ στους λαούς που αγωνίζονται για το δικαίωμα να αποφασίζουν μόνοι για τις τύχες τους , καταδικάζοντας τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους πολέμους, τις επεμβάσεις και τους υπέρογκους εξοπλισμούς. Ειδική αναφορά έγινε στην αλληλεγγύη στους λαούς της Μέσης Ανατολής (Παλαιστίνη, Λίβανος, Συρία ) με αιχμή την δολοφονική δράση του Ισραήλ και στους λαούς της Κούβας, Βενεζουέλας και Νικαράγουα που αντιμετωπίζουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Επίσης εκφράστηκε η αλληλεγγύη με τους λαούς της Κύπρου και της Δυτικής Σαχάρας που βρίσκονται εδώ και πάνω από πενήντα χρόνια υπό κατοχή.

Σημαντικοί σταθμοί της δράσης του ΠΣΕ το επόμενο διάστημα αποφασίστηκαν να είναι: Η δράση του ΠΣΕ κατά του ΝΑΤΟ και των Ξένων Στρατιωτικών Βάσεων, αποστολές αλληλεγγύης σε Λίβανο-Συρία και στην Παλαιστίνη, η ανάδειξη της σημασίας της 80ής επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, εκδηλώσεις μνήμης για τα 80 χρόνια από τους βομβαρδισμούς της Χιροσίμα και Ναγκασάκι και οι εορτασμοί για τα 50 χρόνια από την Νίκη του Βιετναμέζικου λαού και την απελευθέρωση της Σαϊγκόν (Πόλη Χο Τσι Μιν σήμερα).

Δείτε ακόμα...