Πάιατ στο Μega: “Βρείτε τα με διάλογο”…. για την ιμπεριαλιστική συνδιαχείριση

Πάιατ-ΗΠΑ
Πηγή: Eurokinissi

Αυτό επί της ουσίας τόνισε εκ νέου ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζ. Πάιατ στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Αν και έπεσαν πολλοί ‘πανηγυρισμοί’ από ορισμένα ΜΜΕ ότι ο Πάιατ στηρίζει τις ελληνικές θέσεις, η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Η συνέντευξη του πρέσβη ήταν μια προσεγμένη – “διπλωματική” τοποθέτηση. Ο Πάιατ, δεν είπε ότι η Τουρκία παραβιάζει τα ελληνικά σύνορα με τις κάθε είδους προκλήσεις. Ήταν πολύ προσεκτικός. Η φράση “η ελληνική κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη” διατυπώθηκε στην καταδίκη της “ενθάρρυνσης από πλευράς της Τουρκίας” της προσπάθειας μεταναστών να περάσουν στα ελληνικά σύνορα στον Έβρο.

Δηλαδή, δεν έπρεπε να τους βοηθήσει. Μέχρι εκεί. Εκεί που εμπλέκεται άμεσα η Τουρκία, π.χ. για τις υπερπτήσεις” τόνισε ότι “η Ελλάδα και η Τουρκία να διαχειριστούν το θέμα ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ”. Του ΝΑΤΟ που θυμίζουμε δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο και εμφανίζεται ως Πόντιος Πιλάτος, υπηρετώντας τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για “συνδιαχείριση”.

Αυτό επιβεβαιώθηκε και από τα παρακάτω. Ενώ είπε ότι τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα με την ηπειρωτική χώρα σε ό,τι αφορά «παράκτιες δραστηριότητες», “νουθέτησε” την Άγκυρα να απόσχει από «μονομερείς ενέργειες» σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες ζώνες.

Όχι όμως γιατί τις θεωρεί ως παραβίαση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά για να ξεκαθαρίσει ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να έχουν το πάνω χέρι στις εξελίξεις, βλέποντας προς μια συνδιαχείριση του Αιγαίου και τις ΗΠΑ ως επόπτρια δύναμη.

Σε αυτή λογική, είναι και η θέση του πρέσβη σχετικά με την συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, όπου σημείωσε πως “οι ΗΠΑ έχουμε μια εκ διαμέτρου αντίθετη ερμηνεία του διεθνούς δικαίου της θάλασσας σε σχέση με την Τουρκία”. Δεν την καταδίκασε, αλλά χρησιμοποίησε τη λέξη “ερμηνεία”, δηλαδή για “διάλογο”.

Γι΄αυτό, τόνισε με νόημα ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να διευθετηθούν μέσω «διαλόγου». Δηλαδή, να τεθεί υπό συζήτηση η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Οι ΗΠΑ, επιδιώκουν πέρα από την μεθοδευμένη “επιδιαιτησία” στο Αιγαίο, και την στήριξη παραμονής της Τουρκίας στην ευρωατλαντική καπιταλιστική συμμαχία στο πλαίσιο των ανταγωνισμών του ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ με την Ρωσία, Κίνα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Γι΄αυτούς τους λόγους ο πρέσβης επέμεινε ότι τα ζητήματα στο Αιγαίο, οι δυο πλευρές [Ελλάδα, Τουρκία] πρέπει να τα αντιμετωπίσουν ως «σύμμαχοι».

Στο πλαίσιο αυτών των ιμπεριαλιστικών “διευθετήσεων” ξεκαθάρισε την ανάγκη για τη διατήρηση της ΝΑΤΟικής συνοχής χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» για συμμάχους εντός του ΝΑΤΟ να εμπλέκονται σε καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε κάποιο «ατύχημα», προειδοποιώντας ότι από μια τέτοια κλιμάκωση «οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι αντίπαλοί μας».

Δηλώνοντας παράλληλα την υποστήριξη του στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και στην προσπάθεια να κρατηθούν ανοικτοί οι δίαυλοι «διαλόγου», δηλώνοντας την διαχρονική εμπιστοσύνη των ΗΠΑ στις αστικές κυβερνήσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ.

ag

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...