Πακιστάν: Δικαστήριο άφησε ελεύθερο με εγγύηση τον Ίμραν Χαν

Φωτό αρχείου: Ιμράν Χαν

Ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Ίμραν Χαν αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση μέχρι τις 8 Ιουνίου αναφορικά με πολλές υποθέσεις για τις οποίες κατηγορούνταν από αντιτρομοκρατικό δικαστήριο του Ισλαμαμπάντ, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg News.

Ο Χαν διετέλεσε πρωθυπουργός του Πακιστάν από το 2018 ως το 2022. Η κυβέρνησή του «έπεσε» πέρυσι την άνοιξη, μετά από πρόταση μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση αλλά την υπερψήφισαν και δυνάμεις που συγκυβερνούσαν με τον Χαν, με φόντο την όξυνση της ενδοαστικής αντιπαράθεσης, μεταξύ άλλων και για τις διεθνείς συμμαχίες του πακιστανικού κεφαλαίου. Ο Καν είχε πρωτοστατήσει στην ενίσχυση των δεσμών και με την Κίνα, μετά από δεκαετίες στενής συνεργασίας του Πακιστάν με τις ΗΠΑ.

Συνελήφθη στις 9 Μαΐου από παραστρατιωτικούς τη στιγμή που έφτανε σε δικαστήριο του Ισλαμαμπάντ όπου εκδικαζόταν υπόθεση διαφθοράς στην οποία είναι κατηγορούμενος. Αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους όμως, αφού η σύλληψή του κρίθηκε παράνομη από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Εναντίον του 70χρονου Χαν εκκρεμούν πολλές δικαστικές υποθέσεις μετά την εκδίωξή του από την εξουσία τον Απρίλιο του 2022 έπειτα από πρόταση μομφής.

Η σύλληψή του προκάλεσε βίαιες συγκρούσεις σε πολλές πόλεις της χώρας μεταξύ υποστηρικτών του και των δυνάμεων ασφαλείας. Πολλά κυβερνητικά κτίρια πυρπολήθηκαν και στρατιωτικά σύμβολα καταστράφηκαν, ενώ αποκλείστηκαν και κεντρικές οδικές αρτηρίες. Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν στα βίαια αυτά επεισόδια, σύμφωνα με την αστυνομία και νοσοκομεία. Εκατοντάδες αστυνομικοί τραυματίστηκαν και περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι συνελήφθησαν κυρίως στις επαρχίες Πουντζάμπ και Χάιμπερ Παχτούνχβα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...