Πακιστάν: Δικαστήριο δίνει εντολή να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση ο Ίμραν Χαν

Πακιστανικό δικαστήριο έδωσε εντολή να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση για δύο εβδομάδες ο πρώην πρωθυπουργός Ίμραν Χαν, όπως δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος του, μετά τη σύλληψή του και τις αιματηρές διαδηλώσεις που προκλήθηκαν. Μία μέρα νωρίτερα το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας χαρακτήρισε «άκυρη και παράνομη» τη σύλληψή του.

«Δεν είχαν καμία εξουσιοδότηση να με συλλάβουν. Με απήγαγαν. Φαίνεται ότι επικράτησε ο νόμος της ζούγκλας», δήλωσε ο Χαν στη βρετανική εφημερίδα The Independent στο Ανώτερο Δικαστήριο του Ισλαμαμπάντ.

Ο 70χρονος Χαν, πρώην αστέρας του κρίκετ που στη συνέχεια στράφηκε στην πολιτική. Η κυβέρνησή του «έπεσε» πέρυσι την άνοιξη, μετά από πρόταση μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση αλλά την υπερψήφισαν και δυνάμεις που μέχρι πρόσφατα συγκυβερνούσαν με το ΡΤΙ, με φόντο την όξυνση της ενδοαστικής αντιπαράθεσης, μεταξύ άλλων και για τις διεθνείς συμμαχίες του πακιστανικού κεφαλαίου. Ο Καν είχε πρωτοστατήσει στην ενίσχυση των δεσμών και με την Κίνα, μετά από δεκαετίες στενής συνεργασίας του Πακιστάν με τις ΗΠΑ.

Σε πολλές πόλεις στο Πακιστάν ξέσπασαν βίαιες διαδηλώσεις μετά τη σύλληψή του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από την υπηρεσία κατά της διαφθοράς. Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στα βίαια επεισόδια.

«Το Ανώτερο Δικαστήριο του Ισλαμαμπάντ όρισε εγγύηση δύο εβδομάδων και έδωσε την εντολή (στην υπηρεσία κατά της διαφθοράς) να μην συλλάβει τον Ίμραν Χαν κατά την περίοδο αυτή», δήλωσε ο δικηγόρος του Φαϊζάλ Τσόντρι στο Reuters. Ο Χαν αναμενόταν να αποχωρήσει σύντομα από το δικαστήριο, όπως μετέδωσε το δίκτυο ARY, ενώ στελέχη του κόμματός του, του Τεχρίκ-ε-Ινσάφ (Κίνημα του Πακιστάν για Δικαιοσύνη) αναμένουν ότι θα απευθύνει ομιλία μετά την απελευθέρωσή του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...