Πακιστάν: Στους 89 οι νεκροί από την βομβιστική επίθεση σε τέμενος

Νεότερος απολογισμός στο Πακιστάν ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στους 89 από την επίθεση καμικάζι-βομβιστή σε ισλαμικό τέμενος  μέσα στο αρχηγείο της αστυνομίας στην πόλη Πεσάβαρ .

Η έκρηξη έγινε την ώρα της μεσημβρινής προσευχής στον χώρο λατρείας στο εσωτερικό του αρχηγείου της αστυνομίας της Πεσάβαρ, κάπου πενήντα χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Στο νοσοκομείο  Lady Reading της πόλης κατά τη διάρκεια της νύχτας, διακομίστηκαν  τουλάχιστον εννέα πτώματα που ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια του τζαμιού. Η οροφή του χώρου λατρείας και τοίχος κατέρρευσαν εξαιτίας της έκρηξης. Επίσης εκεί μεταφέρθηκαν και 57 τραυματίες.

Η ανάσυρση των νεκρών συνεχίζεται και τα συνεργεία θα προχωρήσουν στην απομάκρυνση του τελευταίου τμήματος της οροφής  που κατέρρευσε, με την ελπίδα ότι θα εντοπίσουν και άλλους επιζώντες.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα, τα θύματα ήταν αστυνομικοί.

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για την ενέργεια σε αυτό το στάδιο.

Το αρχηγείο της αστυνομίας στην Πεσάβαρ είναι από τις πιο αυστηρά φυλασσόμενες περιοχές της πόλης. Εκεί έχουν την έδρα τους διάφορες υπηρεσίες πληροφοριών.

Η πρωτεύουσα και η υπόλοιπη χώρα, ειδικά τομείς στα σύνορα με το Αφγανιστάν, τέθηκαν σε κατάσταση ακόμη υψηλότερης επαγρύπνησης.

Το Πακιστάν είναι αντιμέτωπο εδώ και μήνες, ειδικά αφότου ανακατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν, τον Αύγουστο του 2021, με ραγδαία επιδείνωση της ασφάλειας.

Έπειτα από κάποια χρόνια σχετικής ηρεμίας, οι επιθέσεις διαδέχονται η μια την άλλη· αποδίδονται κυρίως στο Κίνημα των Ταλιμπάν του Πακιστάν (ΚΤΠ), στο λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος στο Χορασάν (ΙΚΧ) και σε αυτονομιστικές οργανώσεις των Βελούχων, μειονότητας που ζει κυρίως στην επαρχία Μπαλουτσιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...