Παλαιστίνη: Καταγγελία για σκόπιμο θάνατο κρατούμενου από τις ισραηλινές αρχές

Στην καταγγελία ότι οι κατοχικές ισραηλινές αρχές ευθύνονται για την «ιατρική αμέλεια» που οδήγησε στον θάνατο Παλαιστίνιου κρατούμενου προχώρησε την Παρασκευή η Παλαιστινιακή Αρχή. Η καταγγελία, την οποία το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε ως «αβάσιμη», συνοδεύτηκε από αίτημα του παλαιστινιακού υπουργείου Εξωτερικών προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) και το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να ξεκινήσουν έρευνα για τον θάνατο του 48χρονου Αχμεντ Αμπντουλά Αμπού Αλι, ο οποίος καταγόταν από την πόλη Γιάτι, νότια της Χεβρώνας, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, εκτιμώντας πως προκλήθηκε από «ιατρική αμέλεια».

Οι ισραηλινές σωφρονιστικές αρχές επιβεβαίωσαν τον θάνατο του 48χρονου κρατούμενου που βρισκόταν στη φυλακή από τον Νοέμβρη του 2012.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, ο Αμπού Αλι συνελήφθη και καταδικάστηκε επειδή είχε στρατολογήσει έναν Παλαιστίνιο ο οποίος κατηγορήθηκε ότι εξαπέλυσε επίθεση με μαχαίρι στη Μπεερσέβα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας Ισραηλινός πολίτης.

Σε μια άλλη εξέλιξη, την Παρασκευή σημειώθηκε περιστατικό με οδηγό ενός ΙΧ αυτοκινήτου που έπεσε πάνω σε στάση λεωφορείου στη συνοικία Ραμότ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, προκαλώντας τον θάνατο ενός εξάχρονου παιδιού και ενός νέου και τον τραυματισμό άλλων 5 ατόμων. Ο δράστης, που φέρεται πως είναι Παλαιστίνιος από την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, πυροβολήθηκε θανάσιμα από αξιωματικό εκτός υπηρεσίας. Η «Ισλαμική Τζιχάντ» και η «Χαμάς» χαιρέτισαν την επίθεση μην αναλαμβάνοντας ωστόσο την ευθύνη για την πραγματοποίησή της. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ανακοίνωσε πως το σπίτι του δράστη στην Ανατολική Ιερουσαλήμ θα σφραγιστεί μέχρι να κατεδαφιστεί.

Δείτε ακόμα...