Παλαιστίνη: Μπαράζ ισραηλινών βομβαρδισμών και σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας

Παλαιστίνη - Γάζα
Φώτο Αρχείου / Παλαιστίνη – Γάζα / Πηγή: unsplash / φωτογράφος Emad El Byed

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα νέους βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για τα μπαλόνια με εμπρηστικούς μηχανισμούς που απελευθερώνονται από τον παλαιστινιακό θύλακα προς την κατεύθυνση του Ισραήλ, στο πλαίσιο της πάλης ενάντια στο στον κατακτητή των εδαφών της Παλαιστίνης.

«Μαχητικά αεριωθούμενα, στρατιωτικά αεροπλάνα και άρματα μάχης έβαλαν στόχο στρατιωτικές θέσεις της Χαμάς στο νότιο τμήμα της λωρίδας της Γάζας περιλαμβανομένων «υπόγειων υποδομών», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε σύντομη ανακοίνωσή του.

Το εβραϊκό κράτος επιβάλλει εδώ και πάνω από δέκα χρόνια αποκλεισμό της Γάζας, όπως λέει για να περιορίσει την Χαμάς, το ισλαμιστικό κίνημα που ελέγχει αυτό το παλαιστινιακό έδαφος. Το Ισραήλ έχει επίσης κλείσει το Κερέμ Σαλόμ, σημείο εισόδου εμπορευμάτων και καυσίμων για τον θύλακο, κάτι που έχει συμβάλει στο κλείσιμο του μοναδικού τοπικού σταθμού παραγωγής ενέργειας.

Χαρακτηρίζοντας αυτό το τελευταίο μέτρο του Ισραήλ «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», η Χαμάς κάλεσε χθες, Δευτέρα, με ανακοίνωσή της τους διεθνείς οργανισμούς και «αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις στην περιοχή» να «σπάσουν τη σιωπή τους για να βάλουν τέλος» στον αποκλεισμό.

Αυτές οι νέες εχθροπραξίες σημειώνονται μετά τη χθεσινή επίσκεψη στο Ισραήλ του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος πραγματοποιεί πενθήμερη περιοδεία στη Μέση Ανατολή με άξονα τη συμφωνία εξομάλυνσης ανάμεσα στο Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και ενώ ο Ντόμινικ Ράαμπ, ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ.

Ο Ράαμπ πρόκειται να συναντήσει σήμερα εκεί τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και στη συνέχεια τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα.

Η Χαμάς υπογράμμισε επίσης χθες, Δευτέρα, πως η «εξομάλυνση» των σχέσεων με το Ισραήλ συμβάλλει «στη συνέχιση των εγκλημάτων και των παραβιάσεων» εναντίον των Παλαιστινίων.

Βέβαια οι σωτήρες του Παλαιστινιακού λαού δεν είναι οι ιμπεριαλιστές, οι οποίοι συμμετέχουν, στηρίζουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το κράτος-κατακτητή, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Στη δική του πάλη και θέληση είναι να πετάξει την ξένη-εισβολέα και την ντόπια αστική τάξη, να γίνει ο λαός ο απελευθερωτής από τον κατακτητή και από την ταξική εκμετάλλευση.

ag

Δείτε ακόμα...