Την Κυριακή, υπό την προστασία της ισραηλινής αστυνομίας, δεκάδες Εβραίοι έποικοι εισήλθαν στον προαύλιο χώρο του τεμένους για να προσευχηθούν παραβιάζοντας τη σχετική απαγόρευση που ισχύει μετά τον «πόλεμο των Έξι Ημερών» του 1967 για όλους τους μη μουσουλμάνους. Λίγες ώρες μετά την είσοδό τους στο προαύλιο του τεμένους, δεκάδες οργανώσεις Εβραίων εποίκων έστειλαν επιστολή στον ακροδεξιό υπουργό Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ζητώντας να αυξήσει την πρόσβασή τους στον χώρο και να επιτρέψει την εκεί ανέγερση εβραϊκής συναγωγής.
Μεταξύ άλλων, τροφοδοτούνται οι προσπάθειες Εβραίων εποίκων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ να ανατρέψουν το καθεστώς που αφορά τους ιερούς τόπους και μνημεία μουσουλμάνων και χριστιανών, με πρώτο το τέμενος Άλ Άκσα.
Η συμμετοχή ακροδεξιών Εβραίων εποίκων στην κυβέρνηση του Μπ. Νετανιάχου που ορκίστηκε την περασμένη βδομάδα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στην Κνέσετ (63 ψήφοι υπέρ σε σύνολο 120), όπως ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, και ο υπουργός Οικονομικών, Μπ. Σμότριτς, ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά.
Ιορδανία: Να μην παραβιάσει τις «κόκκινες γραμμές» η νέα ισραηλινή κυβέρνηση
Την περασμένη βδομάδα, ο Ιορδανός μονάρχης, Αμπντάλα Β’, είχε καλέσει τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση να μην παραβιάσει τις «κόκκινες γραμμές» που αφορούν τον ρόλο του ως «κηδεμόνα» των ιερών τόπων χριστιανών και μουσουλμάνων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, δηλώνοντας ότι η πλευρά του είναι «αρκετά καλά» προετοιμασμένη και για την περίπτωση σύγκρουσης.
ΟΗΕ: Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να γνωμοδοτήσει για τις νομικές επιπτώσεις της ισραηλινής κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη
Στο μεταξύ, σχέδιο απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ υπερψηφίστηκε στις 31 Δεκέμβρη (με 87 ψήφους υπέρ, 26 κατά και 53 αποχές) και απαιτεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να γνωμοδοτήσει σχετικά με τις νομικές επιπτώσεις της ισραηλινής κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη. Η ΓΣ του ΟΗΕ ψήφισε το σχέδιο απόφασης. Οι δυτικές χώρες εμφανίστηκαν «διχασμένες» στην ψηφοφορία, ενώ οι αραβικές χώρες ψήφισαν ομόφωνα υπέρ, περιλαμβανομένων όσων έχουν εξομαλύνει τις σχέσεις τους με το Ισραήλ.
Υπέρ ψήφισαν Κίνα και Ρωσία, ενώ Ισραήλ και ΗΠΑ ψήφισαν κατά.