ΠΑΜΕ: Ανακοίνωση για τα αντεργατικά μέτρα στα ΜΜΕ

Εργαζόμενοι σε κανάλι-μμε
Φώτο Αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Επίσημη ανακοίνωση εξήγγειλε το Π.Α.ΜΕ. σχετικά με τα αντεργατικά μέτρα που έχουν ληφθεί στους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Στον ALPHA… απειλές κι εκβιασμοί

Πιο συγκεκριμένα, για ακόμη μια φορά, η εργοδοσία του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA, έδειξε τον σκληρά αντεργατικό της χαρακτήρα. Αφού έχει προηγηθεί, για ένα πολύ μεγάλο αριθμό εργατών, η αναστολή των συμβάσεων, μόλις χθες ανακάλυψαν ότι οι βάρδιες χρειάζονται περισσότερο δυναμικό για να καλυφθεί το υπερφορτωμένο πρόγραμμα. Οι εργαζόμενοι δέχονται εκβιασμούς και απειλές για άμεση απόλυση χωρίς αποζημίωση κι έτσι αναγκάζονται να καλύπτουν πολλές ώρες εντατικοποιημένης εργασίας που τους εξουθενώνει.

Αδιαφορούν οι καναλάρχες για τα μέτρα προστασίας

Την ίδια ώρα που οι καναλάρχες έχουν αυτές τις απαιτήσεις από τους εργαζόμενους, αδιαφορούν για τις ελλείψεις στα μέτρα προστασίας τους αφού αναγκάζονται να συνωστίζονται πάνω από δέκα εργαζόμενοι σε 30 τετραγωνικά. Πάνω κάτω αυτή είναι η εικόνα που επικρατεί σε όλους τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Στο STAR… 50% του δώρου Πάσχα

Παράλληλα, τη σκυτάλη πήρε και το STAR CHANNEL ανακοινώνοντας στους εργαζόμενους του ότι θα λάβουν μόνο το 50% του Δώρου Πάσχα και ότι το υπόλοιπο θα το λάβουν στα μέσα Μαΐου.

Όπλα στον πόλεμο κατά των εργαζομένων οι ΠΝΠ

Όλα αυτά τα αντεργατικά μέτρα είναι αποτέλεσμα των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ)που δημιούργησε η κυβέρνηση της ΝΔ, οι οποίες βέβαια είχαν πάτημα σε μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Χρησιμοποιούν ως πρόσχημα την πανδημία του κορονοϊού και βάζουν τους εργαζόμενους σε μία πανδημία αντεργατικών μέτρων .

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΑ ΜΜΕ

Με πρωτοφανή αντεργατική αγριότητα, επιτίθεται- ανοίγοντας την όρεξη και των άλλων καναλαρχών- για δεύτερη φορά εν μέσω πανδημίας- η εργοδοσία του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν από λίγες μέρες έσυρε πρώτος αυτός τον χορό της αναστολής των συμβάσεων-της προσωρινής (?) επιδοτούμενης ανεργίας δηλαδή- για σημαντικό αριθμό εργαζομένων του σταθμού. Χτες ανακάλυψαν ξαφνικά ότι δεν τους βγαίνουν οι βάρδιες για να καλύψουν το υπερφορτωμένο με «ενημερωτικές» εκπομπές πρόγραμμα του σταθμού. Κι έτσι υποχρεώνουν, με εκβιασμούς και απειλές για άμεση απόλυση χωρίς αποζημίωση, τεχνικούς να καλύψουν ρεπορτάζ ως μονομελή συνεργεία με ταυτόχρονη λήψη εικόνας και ήχου. Η εντατικοποίηση της δουλειάς παίρνει τεράστιες διαστάσεις, εξουθενώνοντας τους εργαζόμενους.

Την ίδια ώρα για τις ανάγκες του αυξημένου προγράμματος παραβιάζεται συστηματικά η κυβερνητική ντιρεκτίβα περί… αποφυγής του συνωστισμού αφού όπου το απαιτούν οι… ανάγκες της παραγωγής συγχρωτίζονται πάνω από δέκα εργαζόμενοι (δημοσιογράφοι και τεχνικοί) στα 30 τετραγωνικά των control ή 3 και 4 στα κλουβιά των μοντάζ, με τα ελάχιστα μέσα προστασίας. Οι κίνδυνοι για την υγεία τους σε τέτοιες συνθήκες «χτυπούν κόκκινο». Αυτή είναι η γενική εικόνα λίγο-πολύ από όλους κρατικούς και ιδιωτικούς τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Μπροστά στα κέρδη τους αδιαφορούν για την αύξηση του κινδύνου επιμόλυνσης- τόσο για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, όσο και για τους συνεντευξιαζόμενους- αφού για να καλυφθεί η έλλειψη τεχνικού-ηχολήπτη μικραίνουν οι επιβαλλόμενες από τους όρους της…. «κοινωνικής αποστασιοποίησης» αποστάσεις.

Την ίδια ώρα το STAR CHANNEL με το πρόσχημα του σημαντικά πληττόμενου από την πανδημία κλάδου ανακοίνωσε ότι θα καταβάλλει στους εργαζόμενους μόνο το 50% του Δώρου Πάσχα με την υπόσχεση ότι το υπόλοιπο θα καταβληθεί εντός του Μαΐου.

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ γνωρίζουν το μέγεθος της μόνιμης και ολοένα εντεινόμενης αντεργατικής πολιτικής κυβερνήσεων και καναλαρχών, που ταυτόχρονα είναι μεγαλομέτοχοι γιγαντιαίων επιχειρηματικών Ομίλων με ποικίλες οικονομικές δραστηριότητες.

Θυμούνται πολύ καλά ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με μια σειρά αντεργατικούς νόμους ενίσχυσε άμεσα τους καναλάρχες, την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ απολάμβαναν όλες τις αντεργατικές πρόνοιες, από τη μείωση μισθών και δικαιωμάτων μέχρι τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης και του δικαιώματος στην απεργία. Τώρα υποκριτικά ο ΣΥΡΙΖΑ σκούζει ότι «θα λογαριαστούμε μετά» για να δώσει έτσι χώρο και χρόνο στην κυβέρνηση της ΝΔ να προχωρήσει ακάθεκτη…

Πάνω σε αυτό τον αντεργατικό οπλοστάσιο είναι στημένες και όλες οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της κυβέρνησης της ΝΔ.

Με πρόσχημα την πανδημία μπουκώνουν με ζεστό χρήμα τα αφεντικά: φόρο και εισφόρο- ελαφρύνσεις, κρατικό χρήμα μέσω διαφήμισης, χρήμα μέσω των ρεπορτάζ «μαύρης» διαφήμισης των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας – βλέπε τεστ covid 19 – απαλλαγή από την καταβολή της δόσης των 3,5 εκ. ευρώ για το τέλος συχνοτήτων είναι μόνο μερικά από τα μέτρα στήριξης των μονοπωλίων της «ενημέρωσης». Μιας «ενημέρωσης» που έχει στρατευθεί στο στόχο της αγιοποίησις της κυβέρνησης, θάβοντας τις κραυγές αγωνίας του υγειονομικού προσωπικού και προπαγανδίζοντας τα μέτρα «αναστήλωσης» της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Από την άλλη οι εργαζόμενοι στις γαλέρες του Κλάδου είναι για άλλη μια φορά εκτεθειμένοι όχι μόνο στον πραγματικό ιό της πανδημίας αλλά και στην πανδημία των αντεργατικών μέτρων που εκφράζεται γενικευμένα και πανομοιότυπα σε όλες τις επιχειρήσεις ΜΜΕ – έντυπες και ηλεκτρονικές – με αναστολές συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασία με μειώσεις μισθών, τηλεργασία με εντατικοποίηση και παραβίαση δικαιωμάτων, απολύσεις, εκβιασμούς, τρομοκρατία…

Απέναντι σε αυτόν τον ορυμαγδό του αντεργατικού ξεσαλώματος της εργοδοσίας οι πλειοψηφίες στα Δ.Σ. των Ενώσεων, όταν δεν αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες με …άρωμα «κοινωνικού εταιρισμού», βλέπε μέτρα για την «ενίσχυση του έντυπου Τύπου», στέκονται αμήχανες ή κρύβονται στο καβούκι τους κάτω από το φτηνό προπέτασμα της καραντίνας.

Για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ είναι φανερό, αποκαλύπτεται κάθε μέρα και πι καθαρά ότι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους στη ζωή και τη δουλειά, για κατάργηση όλων των αντεργατικών μέτρων των ΠΝΠ εδώ και τώρα, για μέτρα προστασίας της υγείας και ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, είναι η οργάνωση της δικής τους αντίστασης και αντεπίθεσης – από τώρα και για όσο χρειαστεί – απέναντι σε κυβερνήσεις, αφεντικά, την εξουσία τους. Να πέσουν τα τεχνητά συντεχνιακά τείχη που υψώνουν οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες. Με ενότητα και αλληλεγγύη να στραφούμε από τώρα στον κοινό αντίπαλο. Μόνο η δράση με τέτοια κατεύθυνση είναι δυνατό να μας βγάλει στο ξέφωτο όταν θα έχει περάσει η πανδημία, αλλά τα μέτρα για τη διαχείριση της κρίσης προς όφελος των αφεντικών θα είναι ακόμα εδώ…

Δείτε ακόμα...