ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ: Όλοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς

ΜΜΕ: 24ωρη απεργία 15/03/2023 – Στο Υπουργείο Εργασίας το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ
ΜΜΕ: 24ωρη απεργία 15/03/2023 – Στο Υπουργείο Εργασίας το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ

Σε μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς καλεί το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ.

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά, το παγκόσμιο σύμβολο των εργατικών λαϊκών αγώνων. Εμπνεόμαστε και παίρνουμε δύναμη από τους αγώνες και τις αιματηρές θυσίες της εργατικής τάξης όλου του κόσμου, από το Σικάγο το 1886, τον Μάη του ’36 στη Θεσσαλονίκη και τους 200 που εκτέλεσαν οι ναζί κατακτητές στην Καισαριανή το 1944, ως τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις, όπως της 8ης Μάρτη 2023 στην Ελλάδα για να μην ξεχαστεί το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, και τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις της εργατικής τάξης στη Γαλλία, στη Γερμανία, σε όλη την Ευρώπη.

Συνεχίζουμε συνειδητά στον ίδιο δρόμο τους αγώνες ενάντια στην εκμετάλλευση, τη φτώχεια και τους πολέμους, με προοπτική ένα φωτεινό μέλλον της ευημερίας για τους λαούς όλου του κόσμου.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ να συμμετέχουν μαζικά και μαχητικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις. Με φάρο και οδηγό τα μηνύματα της Εργατικής Πρωτομαγιάς και προμετωπίδα το σύνθημα «Οι Αγώνες των εργατών όλου του κόσμου θα νικήσουν», όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με όλους τους εργαζομένους της χώρας, να συμβάλουμε και εμείς αποφασιστικά για να αποτελέσει η φετινή 1η Μάη έναν ακόμη μεγάλο αγωνιστικό σταθμό της κλιμάκωσης της πάλης του εργαζόμενου λαού.

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, ζούμε στο πετσί μας, όπως όλοι οι εργαζόμενοι, το συνεχές πετσόκομμα των ήδη λεηλατημένων εισοδημάτων μας, τον παραπέρα σφαγιασμό των εργασιακών και συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων και ελευθεριών, την μεγάλη ακρίβεια και τις συνεχείς ανατιμήσεις στα βασικά είδη που αφορούν τη διαβίωση των οικογενειών μας, τους λογαριασμούς – φωτιά του ηλεκτρικού ρεύματος, συνολικά την ένταση της βαρβαρότητας της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, που προσυπογράφει ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και όλα τα κόμματα που πίνουν νερό στα συμφέροντα του κεφαλαίου. Στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, κάποιοι από τους οποίους έχουν στην ιδιοκτησία τους τα ΜΜΕ.

Για πάνω από δέκα χρόνια, οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ είμαστε χωρίς ΣΣΕ, με μισθούς που να καλύπτουν τις τεράστιες απώλειες που έχουμε υποστεί. Για πάνω από δέκα χρόνια οι εργαζόμενοι στα κρατικά ΜΜΕ παραμένουν με καθηλωμένους μισθούς, χωρίς 13ο και 14ο μισθό, με τις αμοιβές τους να καθορίζονται, διαδοχικά από όλες τις κυβερνήσεις, με ΚΥΑ.

Οι ευθύνες του κυβερνητικού-εργοδοτικού συνδικαλισμού που κυριαρχεί στις Ενώσεις του κλάδου, είναι τεράστιες. Όχι μόνο δεν κάνουν τίποτα για μια στοιχειώδη οργάνωση διεκδικητικού αγώνα, αλλά βάζουν πλάτη κι από πάνω, καθώς αποδέχονται αντί για ΣΣΕ με αυξήσεις τα διάφορα “κουπόνια” που δεν αποτελούν αυξήσεις στους μισθούς, δεν δίνονται σε όλους τους συναδέλφους, ενώ επιπλέον εξευτελίζουν τους εργαζόμενους.

Την ίδια ώρα, με κυβερνητικές αποφάσεις, ρέει συνεχώς “ζεστό χρήμα” με κάθε είδους μορφή “ενίσχυσης” στους μονοπωλιακούς ομίλους που κατέχουν και ΜΜΕ.

Ζήσαμε, όπως όλος ο ελληνικός λαός, το προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τι σημαίνει καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, τι σημαίνει μονοπώλιο στον καπιταλισμό, είτε κρατικό, είτε ιδιωτικό. Γιατί, σε κάθε περίπτωση, ο αποκλειστικός στόχος είναι πάντα η εξασφάλιση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας. Και προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, στη ζυγαριά “κόστους-οφέλους”, πάντα στο σύστημα αυτό, το “κόστος” είμαστε εμείς: Η υγεία μας, η ασφάλειά μας στους χώρους δουλειάς, η ίδια μας η ζωή υπολογίζεται ως “κόστος” για τις επιχειρήσεις.

Αντιμετωπίζουμε και εμείς όπως όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας, τους ίδιους κινδύνους από τους σφοδρούς ανταγωνισμούς και τους πολέμους. Οι ιμπεριαλιστές ξαναμοιράζουν τη γη “με των λαών το αίμα”, όπως του λαού της Ουκρανίας για τις πηγές και τους δρόμους της Ενέργειας, του εμπορίου, των σφαιρών επιρροής, με τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και του ΣΥΡΙΖΑ, να έχουν εμπλέξει μέχρι τον λαιμό την Ελλάδα στον πόλεμο, να έχουν μετατρέψει τη χώρα σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο με αναβάθμιση και επέκταση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων, για λογαριασμό των εγχώριων επιχειρηματικών κολοσσών που θέλουν το δικό τους μερδικό από τη λεία.

Γι’ αυτό τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει ο συλλογικός αγώνας και η διεκδίκηση, να έρθουν οι δικές μας ανάγκες στο προσκήνιο για:

 • Την υπογραφή κλαδικών ΣΣΕ με αυξήσεις που να καλύπτουν τις απώλειες και πάνω από το ύψος του πληθωρισμού και υποχρεωτική εφαρμογή τους.
 • Κατάργηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας, και όλων των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, της τηλεργασίας, της εργασίας με μπλοκάκι των συμβάσεων μερικής απασχόλησης και ορισμένου χρόνου, κλπ.
 • Την πληρωμή υπερωριών και νυχτερινών.
 • Τη γενική μείωση του χρόνου εργασίας, με 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
 • Κατάργηση του νόμου Βρούτση – Αχτσιόγλου, συλλογικές διαπραγματεύσεις και κατώτατος μισθός, πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, για τους πρακτικά ασκούμενους.
 • Κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων.
 • Κατάργηση όλων των αντεργατικών άρθρων των νόμων Λιβάνιου – Οικονόμου που ωθούν σε μείωση  εργαζόμενων στα ΜΜΕ.
 • Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και για όσο χρόνο είναι άνεργοι. Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε αυτούς και τις οικογένειές τους.
 • Κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και όλων των αντιλαϊκών φόρων (ΕΝΦΙΑ κλπ).
 • Γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην Ενέργεια, στα καύσιμα.
 • Διαγραφή χρεών, κανένα εργατικό – λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα.
 • Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και στα εξωτερικά συνεργεία. Γιατροί εργασίας και τεχνικοί ασφάλειας από το κράτος.
 • Καθολικό αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Σύνταξη με 30 χρόνια δουλειάς, με ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης τα 60 χρόνια για τους άνδρες και τα 55 χρόνια για τις γυναίκες. Εισφορές να πληρώνουν κράτος και εργοδοσία. Όχι στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα και στα επαγγελματικά ταμεία.
 • Να πληρώσουν άμεσα οι εργοδότες το αγγελιόσημο και τις ασφαλιστικές εισφορές που χρωστούν στα Ταμεία.
 • Κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε τυχόν αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος, πτώχευσης κλπ.
 • Καμιά μείωση των θέσεων εργασίας, καμιά απόλυση όσων βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.
 • Αποκλειστικά δωρεάν δημόσια Υγεία – Πρόνοια και Παιδεία με προσλήψεις προσωπικού και σύγχρονες υποδομές. Καμιά επιχειρηματική δράση.
 • Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων.
 • Κατάργηση όλων των νόμων που περιορίζουν, φιμώνουν τη συνδικαλιστική δράση.
 • Κατάργηση νόμων και άρθρων που φιμώνουν την ενημέρωση, (νόμος Λιβάνιου, Ποινικός Κώδικας κ.ά.).
 • Να επιστρέψουν όλες οι αποστολές εκτός συνόρων και να μη σταλεί στην Ουκρανία.
 • Άμεση απεμπλοκή και καμιά συμμετοχή στον πόλεμο στην Ουκρανία με οποιοδήποτε πρόσχημα και με οποιονδήποτε τρόπο, με πολεμικό υλικό, με στρατιωτικά μέσα, με εκστρατευτικό σώμα.
 • Να μη χρησιμοποιηθεί το ελληνικό έδαφος για τα σχέδια των μακελάρηδων.
 • Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα.

Παράλληλα να δώσουμε τη δική μας μάχη ενάντια και στον “πόλεμο προπαγάνδας”, αναδεικνύοντας τόσο για τους εργατικούς λαϊκούς αγώνες που αναπτύσσονται, όσο και αποκαλύπτοντας την αλήθεια για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο από την σκοπιά της εργατικής τάξης και των λαών!

Αγωνιζόμαστε για την προβολή από τα ΜΜΕ των λαϊκών προβλημάτων και των διεκδικητικών αγώνων του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Ίση προβολή και όλων των πολιτικών απόψεων εκτός από τις φασιστικές.

Συνάδελφοι, η πάλη μας δεν μπορεί να αφήνει “εκτός” τη σαπίλα του εργοδοτικού, κυβερνητικού συνδικαλισμού (Ενωμένοι Δημοσιογράφοι της ΝΔ και Συσπείρωση Δημοσιογράφων “Δούρειος Τύπος” του ΣΥΡΙΖΑ, κ.ά.) τα τσιράκια των αφεντικών και της κυβέρνησης, στην πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ. Επιβεβαιώνοντας τον ρόλο τους, ότι είναι υπονομευτές των δικαιωμάτων και των διεκδικήσεών μας, κάθε σπίθας αγωνιστικής διάθεσης, δεν έκαναν καν λόγο για κήρυξη απεργίας για την 1η Μάη.

Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά με νέους ταξικούς αγώνες.

Όλοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις!»

Δείτε ακόμα...