Παναγιώτης Κατηφές: Φαινόμενα βίας στα σχολεία

Παναγιώτης Κατηφές, πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ)
Παναγιώτης Κατηφές, πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ)

Στα φαινόμενα βίας στα σχολεία, που το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται αυξημένα, αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Κατηφές, πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), σε τηλεφωνική συνέντευξή του, το πρωί του Σαββάτου 29 Οκτώβρη, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84».

Ο Π. Κατηφές σημείωσε ότι η εικόνα είναι οξυμένη το τελευταίο διάστημα, και τόνισε ότι σε μεγάλο βαθμό είναι αποτέλεσμα του κοινωνικού αποκλεισμού που βίωσαν τα παιδιά από την καραντίνα λόγω της πανδημίας. Πρόσθεσε ότι το φαινόμενο αυτό επιτείνεται και από την όξυνση της ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και της βίας συνολικότερα στην κοινωνία, που όπως είπε δεν μπορεί παρά να εκφράζεται και στα σχολεία.

Ο πρόεδρος της ΑΣΓΜΕ ανέδειξε και τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας, υπογραμμίζοντας ότι στα σχολεία δεν υπάρχουν ειδικοί επιστήμονες, όπως ψυχολόγοι, για να στηρίξουν εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς. Παράλληλα οι μαθητές στοιβάζονται σε κοντέινερ και δεν βρίσκουν διέξοδο για εκτόνωση, όπως πχ με την φυσική αγωγή, ενώ τα καλλιτεχνικά μαθήματα, που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην κατεύθυνση αυτή, μειώνονται.

Συμπλήρωσε ότι τα τελευταία χρόνια οι πόρτες του υπουργείου είναι κλειστές για τους γονείς, που επιμένουν να αναδεικνύουν τα φαινόμενα της βίας αλλά και τα υπόλοιπα οξυμένα προβλήματα της εκπαίδευσης, όπως για παράδειγμα τα μεγάλα μαθησιακά κενά που προκάλεσε η πανδημία και δεν μπορούν να καλυφθούν, λόγω και των πολλών κενών σε εκπαιδευτικούς, που υπάρχουν ακόμη και σήμερα.

Κλείνοντας, κάλεσε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να σκύψει άμεσα πάνω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία και οι μαθητές.

Δείτε ακόμα...