Παναμάς: Τρία πλοία χτυπήθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα – Οι ναυτεργάτες είναι όλοι ζωντανοί

Ναυτικός Χάρτης του Εύξεινου Πόντου (Μαύρη Θάλασσα)
Ναυτικός Χάρτης του Εύξεινου Πόντου (Μαύρη Θάλασσα)

Τρία πλοία υπό σημαία Παναμά χτυπήθηκαν από ρωσικούς πυραύλους (?) στη Μαύρη Θάλασσα αφότου άρχισε η επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας την 24η Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη η παναμαϊκή λιμενική αρχή. Βέβαια από τις ανακοινώσεις ακόμη και των Ουκρανικών αρχών προκύπτει ότι το ένα (HELT) χτύπησε σε νάρκη 15.54 μίλια έξω από την Οδησσό. Θυμίζουμε ότι νάρκες στα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας έχει ποντίσει το Ουκρανικό Ναυτικό για να αποτρέψει όπως λέει την απόβαση των Ρώσων σε Οδησσό κι άλλα λιμάνια. Το μόνο που με σιγουριά μπορούμε πούμε είναι οι ναυτεργάτες και των τριών πλοίων είναι ζωντανοί.

Το ένα από τα πλοία αυτά βυθίστηκε (HELT), τόνισε η παναμαϊκή λιμενική αρχή σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, διευκρινίζοντας ότι δεν υπήρξαν απώλειες μεταξύ των πληρωμάτων των πλοίων που χτυπήθηκαν. Τα άλλα δύο πλοία συνεχίζουν να βρίσκονται στην περιοχή, έχοντας υποστεί ζημιές.

Το φορτηγό πλοίο "Lord Nelson", σημαίας Παναμά που φέρεται να χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο στη Μαύρη Θάλασσα / Μάρτης 2022
Φώτο Αρχείου / Το φορτηγό πλοίο “Lord Nelson”, σημαίας Παναμά που φέρεται να χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο στη Μαύρη Θάλασσα / Μάρτης 2022

Γνωρίζουμε ότι (…) τρία πλοία υπέστησαν επίθεση, χτυπήθηκαν από ρωσικούς πυραύλους, αλλά τα πληρώματα είναι όλα ασφαλή, είχαμε μόνο υλικές ζημιές»,

Νοριέλ Αραούς, Επικεφαλής των παναμαϊκών λιμενικών αρχών
Το πλοίο Bulk Carrier "Namura Queen", σημαίας Παναμά που φέρεται να χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο στη Μαύρη Θάλασσα / Μάρτης 2022
Φώτο Αρχείου / Το πλοίο Bulk Carrier “Namura Queen”, σημαίας Παναμά που φέρεται να χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο στη Μαύρη Θάλασσα / Μάρτης 2022

Τα τρία πλοία είναι τα Namura Queen, Lord Nelson και Helt, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, που δεν διευκρίνισε πότε χτυπήθηκαν, υπό ποιες συνθήκες, ούτε ποιο βυθίστηκε.

Τουλάχιστον άλλα δέκα πλοία υπό σημαία Παναμά βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με τον κ. Αραούς, που εξήγησε πως το Πολεμικό Ναυτικό επιβάλλει περιορισμούς στη ναυσιπλοΐα και δεν επιτρέπει να φεύγουν πολλά σε σκάφη.

Στον νηογνώμονα του Παναμά είναι καταχωρισμένος ο μεγαλύτερος αριθμός πλοίων στον κόσμο -ξεπερνά τα 8.000 σκάφη- σύμφωνα με την αρχή.

Εσθονοί και Ουκρανοί διαψεύδουν τον Παναμά τουλάχιστον για το «HELT» και μετά… ανασκευάζουν(!)

Το Φορτηγό πλοίο «HELT» εσθονικής ναυτιλιακής και σημαίας Παναμά που βυθίστηκε 15,54 μίλια έξω από την Οδησσό πιθανότερα απο νάρκη του Ουκρανικού Ναυτικού.
Φώτο Αρχείου / Το Φορτηγό πλοίο «HELT» εσθονικής ναυτιλιακής και σημαίας Παναμά που βυθίστηκε 15,54 μίλια έξω από την Οδησσό πιθανότερα απο νάρκη του Ουκρανικού Ναυτικού.

Ακολουθεί το TWEET της 3ης Μάρτη που διαψεύδει της ανακοινώσεις του Παναμά τουλάχιστον για το ένα πλοίο (HELT). Η Ουκρανική δολοφονική νάρκη της 3ης Μάρτη σήμερα έγινε ρωσικός πύραυλος… Μάλιστα σε άλλο δημοσίευμα του “Fleet Mom” γίνονται «διορθώσεις» στην τότε είδηση καθώς αναφέρεται ότι το πλοίο «χτύπησε σε κάτι ή σε νάρκη». Επίσης προσθέτουν ότι την προηγούμενη μέρα το πλήρωμα, πριν εγκαταλείψει, δήλωσε στις ουκρανικές αρχές ότι κατασχέθηκε από τη Ρωσία! Τώρα πως κατασχέθηκε, μετά χτύπησε σε νάρκη και τελικά το πλήρωμα επιβιβάστηκε μόνο του σε lifewraft κανείς δεν ξέρει. Το σημαντικό είναι ότι οι έξι ναυτεργάτες παρόλο το γεγονός ότι βρέθηκαν στο κέντρο της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης και των fake news τελικά σώθηκαν και οι έξι.

Σε καταστάσεις πολέμου δεν διστάζουν να θυσιάζουν ναυτεργάτες για την αύξηση των κερδών τους

Ένα είναι σίγουρο ότι οι ναυτεργάτες κινδυνεύουν από την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης που μαίνεται στην Ουκρανία. Το Υπουργείο Ναυτιλίας στην Ελλάδα όπως και η Ένωση Εφοπλιστών ασχολούνται μόνο με την ασφαλιστική κάλυψη και τις πιθανές αποζημιώσεις… Τα ναυτεργατικά σωματεία απο τον Πειραιά απαιτούν απο την Κυβέρνηση να εξασφαλίσει τον άμεσο επαναπατρισμό των ναυτεργατών.

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Nautergatiki.gr

Δείτε ακόμα...