Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος: Κοροϊδία τα μέτρα – Συγκέντρωσή σήμερα στο υπ. Οικονομικών

Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος
Φώτο Αρχείου / Κινητοποίηση των Σωματείων Καλλιτεχνών στο Σύνταγμα – Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος

Για «μέτρα κοροϊδία και μακριά από τις ανάγκες του κλάδου» κάνει λόγο ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος για την αποζημίωση ειδικού σκοπού του Σεπτέμβρη και του Οκτώβρη και καλεί σε συγκέντρωσή στο υπουργείο Οικονομικών σήμερα Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι. Επιπλέον συνεχίζει «την συζήτηση και την προετοιμασία για να εκφραστεί το επόμενο διάστημα απεργία στον κλάδο», ενώ ετοιμάζει τη «μεγάλη διαδικτυακήσυναυλία αλληλεγγύης με στόχο να ενισχύσουμε το Ταμείο του Σωματείου μας ώστε κανένας συνάδελφος να μην μείνει απροστάτευτος σε αυτή τη σφοδρή επίθεση που δεχόμαστε». (Διαβάστε εδώ)

Σε ανακοίνωση αναφέρει:

«Ενημερώνουμε τους συναδέλφους πως δημοσιεύτηκε η υπουργική απόφαση για την αποζημίωση ειδικού σκοπού για το δίμηνο Σεπτέμβρη-Οκτώβρη 2020. Με βάση την απόφαση δικαιούχοι της αποζημίωσης είναι οι καλλιτέχνες, δημιουργοί και επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού που έχουν εγγραφεί έως τις 20 Οκτώβρη στο «Μητρώο Καλλιτεχνών» (την πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας).

Εξαιρούνται:

  1. Όσοι έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε κάποιον εργοδότη στο διάστημα αυτό (Σεπτέμβρης-Οκτώβρης).
  2. Όσοι λαμβάνουν τακτική επιδότηση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ για το διάστημα αυτό.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση-υπεύθυνη δήλωση στο ειδικό έντυπο με τίτλο «Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγών και τουριστικών συνοδών για τη χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού βάσει του άρθρου 20 του ν.4722/2020» και η πληρωμή θα γίνει ύστερα από την διασταύρωση και τον έλεγχο των στοιχείων της δήλωσης με τα στοιχεία της αντίστοιχης δήλωσης στο Μητρώο Καλλιτεχνών.

Συνάδελφοι,

Έπρεπε να φτάσουμε τέλος Οκτώβρη, για να ανακοινωθούν κάποια ψίχουλα για ένα ελάχιστο μέρος των εργαζόμενων στο χώρο του Πολιτισμού. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο 15.000 εργαζόμενοι από όλες τις ειδικότητες στον Πολιτισμό θα είναι οι δικαιούχοι. Αποκλείει όσους έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας στο διάστημα αυτό, δηλαδή όσους «στάθηκαν τυχεροί» και βρήκαν ένα μεροκάματο μετά την άρση του lockdown, και μάλιστα με πολύ χειρότερους όρους από αυτούς που δούλευαν πριν. Δηλαδή η κυβέρνηση αποφασίζει πως ένας εργαζόμενος που δουλεύει σε ένα ωδείο ως ωρομίσθιος για 20-80 ευρώ το μήνα, ή σε ένα χώρο εστίασης για 30-50 ευρώ την εβδομάδα, αυτός μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά και δεν χρειάζεται ενίσχυση. Μάλιστα δεν γίνεται καμία αναφορά στην ΚΥΑ στην δέσμευση της Υπουργού πως θα εξαιρεθούν όσοι έχουν υπογράψει Συμβάσεις μιας ημέρας (αφορά κυρίως τους καλλιτέχνες σε συναυλίες) μέχρι το όριο των 5 συμβάσεων μηνιαίως.

Πρόκειται για μέτρα ψίχουλα, τα οποία βρίσκονται πολύ μακριά από τις ανάγκες των εργαζόμενων οι οποίες αποτυπώνονται στο πλαίσιο αιτημάτων που διεκδικούμε. Υπάρχει αυτή τη στιγμή κόσμος που βρίσκεται σε τραγική οικονομική κατάσταση, ακόμα και ανάμεσα στους συνάδελφους που στάθηκαν τυχεροί και πήραν τις προηγούμενες δόσεις της αποζημίωσης.

Ήδη η Κυβέρνηση έχει αποκλείσει τη λειτουργία των νυχτερινών κέντρων για το χειμώνα που έρχεται. Για τα επισιτιστικά μαγαζιά που έχουν ζωντανή μουσική απαγορεύουν τη μικροφωνική, ζητώντας μας να ξεπεράσουμε τα φυσικά μας όρια αν θέλουμε να δουλέψουμε.

Δε μας λένε τίποτα για το τι θα γίνει μετά τον Οκτώβρη και δεν απαντούν στο κρίσιμο αίτημά μας για πάγωμα όλων των χρεών σε εφορίες, τράπεζες, ΔΕΚΟ.

Η κλιμάκωση της δράσης μας και της διεκδίκησής μας, είναι ζήτημα ζωής.

Πρώτη απάντησή  μας η μαζική μας συμμετοχή στη συγκέντρωσή μας στο Υπ. Οικονομικών (Νίκης 5-7) την Πέμπτη 29/10 στις 12 το μεσημέρι.

Ζητάμε πάγωμα των χρεών, γενναία οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων καλλιτεχνών το δύσκολο χειμώνα που έρχεται.»

Δείτε ακόμα...