Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Συνεχίζεται κι ενισχύεται το μπλόκο στις πύλες των ΑΕΙ

Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Μπλόκο στις πύλες των ΑΕΙ (Πολυτεχνειούπολη, Πανεπιστημιούπολη, Οικονομικό Πανεπιστήμιο) από Φοιτητές - Καθηγητές - Διοικητικούς - 10/06/2022

Το μπλόκο στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία συνεχίζεται έξω από τις πύλες των Πανεπιστημίων. Η Κυβέρνηση από το ξημέρωμα έχει στείλει σχεδόν σε όλα τα κανάλια γνωστούς κι αγνώστους εκπροσώπους της που αξιοποιώντας πλήθος «ιδιοτήτων» (δικηγόροι, αστυνομικοί, υπουργοί, βουλευτές, «ειδικοί» κ.α) υπερασπίζονται την αυταρχική εξέλιξη της αστυνομοκρατίας στα Πανεπιστήμια. Παραμένουν κι αυξάνονται στις πύλες των ΑΕΙ της Αθήνας φοιτητές, διδάσκοντες και διοικητικοί υπάλληλοι των Πανεπιστημίων, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την αντίθεσή τους στην είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ιδρύματα και στον νέο νόμο-πλαίσιο που διαλύει τα πτυχία, τα επιστημονικά αντικείμενα και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

Μάλιστα, ο κόσμος που βρίσκεται από το πρωί της Παρασκευής έξω από τις πύλες των ιδρυμάτων, όπως η Πολυτεχνειούπολη, η Πανεπιστημιούπολη και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο αυξάνεται συνεχώς.

Φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Απ’ τα ιδρύματά μας δεν λείπει η Αστυνομία, δώστε λεφτά – καθηγητές – βιβλία», «Με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται Παιδεία, έξω απ’ τις σχολές μας η Αστυνομία» και «Στις 10 του Ιούνη λέτε πως θα μπείτε, στις πύλες των σχολών τους φοιτητές θα βρείτε», ξεκαθαρίζουν ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει τον αυταρχισμό και την καταστολή στα Πανεπιστήμια, ώστε να διευκολύνει ακόμη περισσότερο την είσοδο των επιχειρήσεων, θα πέσει στο κενό. 

Υπενθυμίζεται ότι τα κυβερνητικά σχέδια για την πανεπιστημιακή αστυνομία, αλλά και ο νέος νόμος-πλαίσιο έχουν καταδικαστεί από το σύνολο των Φοιτητικών Συλλόγων της χώρας, από την Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Πανεπιστήμια (ΟΔΠΤΕ), την Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), ενώ σοβαρές επιφυλάξεις εξέφρασαν και οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων, με αιχμή το νέο μοντέλο διοίκησης που προτείνει και το οποίο δεν θα είναι καθολικά εκλεγμένο από τα μέλη ΔΕΠ.

Φοιτητές: Αποκλεισμός Πρυτανείας Πανεπιστημίου Πατρών

Κινητοποίηση φοιτητών στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών ενάντια στο νόμο πλαίσιο και την Πανεπιστημιακή Αστυνομία - 10/06/2022
Φώτο Αρχείου / Κινητοποίηση φοιτητών στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών ενάντια στο νόμο πλαίσιο και την Πανεπιστημιακή Αστυνομία – 10/06/2022

Οι φοιτητές έχουν προχωρήσει από νωρίς το πρωί σε αποκλεισμό της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πατρών. Με αυτόν τον τρόπο απαντούν στις κυβερνητικές εξαγγελίες ότι σήμερα θα γίνει η είσοδος της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Εκπρόσωποι των Συλλόγων δήλωσαν χαρακτηριστικά: «Λέμε στην κυβέρνηση καθαρά για άλλη μια φορά: από τις σχολές μας δεν λείπει αστυνομία, δώστε λεφτά καθηγητές βιβλία».

Πιο συγκεκριμένα, στην κινητοποίηση συμμετέχουν με αποφάσεις οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Η/Υ, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μαθηματικού, Φυσικού, Φαρμακευτικής, Παιδαγωγικού, Φιλολογίας και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Τον αποκλεισμό στηρίζει και ο Σύλλογος Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Μέσα από τις αποφάσεις τους οι φοιτητές παράλληλα καταγγέλλουν το νέο νόμο πλαίσιο που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση. Σημειώνουν πως πρόκειται για νόμο που εντείνει την επιχειρηματική λειτουργία του πανεπιστημίου, με σοβαρές συνέπειες ως προς τις μορφωτικές ανάγκες των φοιτητών και την επαγγελματική τους προοπτική.

Τονίζουν πως αυτό το πανεπιστήμιο έρχεται να προστατέψει η αστυνομία και η ένταση της καταστολής από τη φωνή διεκδίκησης των φοιτητών.

Απέναντι σε αυτά διεκδικούν ολοκληρωμένες σπουδές που θα εξασφαλίζουν δουλειά με δικαιώματα πάνω στο αντικείμενο τους.

Τέλος, στα πλαίσια της κινητοποίησης εκλεγμένοι πρόεδροι από τους Φοιτητικούς Συλλόγους θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου στις 12:00 έξω από το κτίριο της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Δείτε ακόμα...