Πάνω από 1.400 οι ελλείψεις σε αναισθησιολόγους

Νοσηλευτές - Υγειονομικοί - Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Νοσοκομείου Σωτηρία στην Αθήνα
Φώτο Αρχείου / Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Νοσοκομείου Σωτηρία στην Αθήνα / Πηγή: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Τουλάχιστον 1.400 αναισθησιολόγοι λείπουν από τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ ακόμα και με τα ανεπαρκή οργανογράμματα που προβλέπουν 891 οργανικές θέσεις (αντί για 2.000), οι 264 είναι κενές στα 82 μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, με τη λίστα αναμονής στα χειρουργεία να μεγαλώνει διαρκώς, τμήματα και κλινικές να παραλύουν, τα Ιατρεία Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας που λειτουργούν στα νοσοκομεία να κλείνουν, μένοντας ακάλυπτοι οι ασθενείς με χρόνιο πόνο και χωρίς παρηγορική φροντίδα οι ασθενείς με τελικού σταδίου καρκίνου.

Τα παραπάνω είναι ένα ακόμη κομμάτι όσων αφήνει πίσω η διαχρονική πολιτική της υποστελέχωσης και κρατικής υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας, που θεωρεί «κόστος» τη ζωή και την υγεία του λαού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 16ου Συνεδρίου Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής, που έγινε τις προηγούμενες μέρες στη Θεσσαλονίκη, πριν την πανδημία, το 2019, υπήρχαν 891 οργανικές θέσεις εκ των οποίων καλυμμένες ήταν μόνο οι 650. Πολύ χειρότερη είναι η εικόνα με τις θέσεις ειδικευόμενων αναισθησιολογίας, που ήταν 463, εκ των οποίων καλυμμένες ήταν οι 167 και σήμερα είναι καλυμμένες οι 150.

Στατιστικά για το 2022 δεν υπάρχουν, ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ο συνολικός αριθμός των αναισθησιολόγων αγγίζει μόλις τους 55, αριθμός που αλλάζει συνεχώς λόγω αδειών και βρίσκεται μακριά από τις υπάρχουσες ανάγκες.

Βάσει των διεθνών επιστημονικών δεδομένων, η αντιστοιχία είναι 20 αναισθησιολόγοι ανά 100.000 πληθυσμού. «Στη χώρα μας είμαστε κάτω από το μισό στον αριθμό αυτόν», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας τον καθοριστικό ρόλο που έχει ο αναισθησιολόγος για την ασφάλεια του ασθενούς πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το χειρουργείο, στα επείγοντα, σε εξετάσεις που χρήζουν αναισθησίας, στις ΜΕΘ για διασωληνώσεις, στους βαρέως πάσχοντες.

Ολα τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας είναι υποστελεχωμένα σε ποσοστό 40% και υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε ειδικευόμενους αναισθησιολόγους. «Στο “Ιπποκράτειο” συμπληρώθηκαν κάποιες θέσεις με εσωτερική μετακίνηση, δεν μπήκε “νέο αίμα”. Στην προκήρυξη της 3ης ΥΠΕ από τις …7 θέσεις θα καλυφθούν οι 4», αναφέρθηκε για παράδειγμα, ενώ οι άθλιες εργασιακές συνθήκες, η εντατικοποίηση, οι πενιχροί μισθοί και οι επισφαλείς συνθήκες νοσηλείας, προβλήματα που οξύνθηκαν περαιτέρω κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, οδηγούν και αναισθησιολόγους σε παραιτήσεις, με τα κενά να διογκώνονται και λόγω των συνταξιοδοτήσεων που ούτε καν αντικαταστάθηκαν με μόνιμο προσωπικό. Οπως ειπώθηκε, αυτή τη στιγμή λειτουργούν στην Ελλάδα περίπου 60 Ιατρεία Πόνου και η πλειοψηφία τους δεν εντάσσεται καν στα ανεπαρκή οργανογράμματα των νοσοκομείων, στελεχώνονται χωρίς ειδικούς γιατρούς, αλλά με αναισθησιολόγους που δουλεύουν στα χειρουργεία και ταυτόχρονα εφημερεύουν…

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...