Πάνω από 63.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή θεωρούνται αγνοούμενοι σε μεταναστευτικές οδούς την τελευταία 10ετία

Μετανάστες - Ξεριζωμένοι διασχίζουν τη Μεσόγειο με βάρκα...

Τουλάχιστον 63.285 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή θεωρούνται αγνοούμενοι σε μεταναστευτικές οδούς σε όλο τον κόσμο από το 2014 έως το 2023, με τους περισσότερους θανάτους να έχουν προκληθεί από πνιγμό, δήλωσε σήμερα η υπηρεσία του ΟΗΕ για τη μετανάστευση.

Έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ/ IOM) για το Πρόγραμμα Αγνοούμενων Μεταναστών έδειξε ότι η πλειονότητα των θανάτων και των εξαφανίσεων — 28.854 — καταγράφεται στη Μεσόγειο, ενώ ακολουθούν η Αφρική και η Ασία.

Σχεδόν το 60% των καταγεγραμμένων θανάτων συνδέεται με πνιγμό και πάνω από ένα τρίτο αυτών που ταυτοποιήθηκαν προέρχονται από εμπόλεμες χώρες, όπως το Αφγανιστάν, η Μιανμάρ, η Συρία και η Αιθιοπία.

Τα στοιχεία του ΔΟΜ έδειξαν ότι η χρονιά με τους περισσότερους θανάτους μεταξύ των μεταναστών την τελευταία δεκαετία ήταν το 2023, όταν καταγράφηκαν 8.541 θάνατοι εν μέρει λόγω της σημαντικής αύξησης στις απώλειες ανθρώπινων ζωών στη Μεσόγειο.

«Η αύξηση στους θανάτους πιθανόν συνδέεται με την αύξηση στις αναχωρήσεις και, αντίστοιχα, στα ναυάγια, στα ανοικτά των ακτών της Τυνησίας», ανέφερε η έκθεση, στην οποία προστίθεται ότι τουλάχιστον 729 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα ανοικτά των ακτών της Τυνησίας το 2023, συγκριτικά με 462 το 2022.

«Σε όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι περισσότεροι θάνατοι στην κεντρική Μεσόγειο καταγράφονταν στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης».

Με τα αντιμεταναστευτικά κόμματα να αποκτούν ολοένα και περισσότερη επιρροή σε όλη την Ευρώπη, οι κυβερνήσεις έχουν προσπαθήσει να ανακόψουν τις μεταναστευτικές ροές προς τις χώρες τους, υποσχόμενες κεφάλαια σε χώρες σε όλη τη Μεσόγειο, όπως η Τυνησία και η Αίγυπτος.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η ΕΕ υποσχέθηκε χρηματοδοτικό πακέτο ύψους 7,4 δισεκ. ευρώ στην Αίγυπτο, το οποίο η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι περιέγραψε ως τον «καλύτερο τρόπο για να αντιμετωπιστούν οι μεταναστευτικές ροές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...