Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το διήμερο Ειρήνης στην Σάμο

Διήμερο Ειρήνης στην Σάμο που διοργάνωσε η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης το Σαββατοκύριακο 28-29 Μάη

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και με μεγάλη συμμετοχή το διήμερο Ειρήνης στην Σάμο που διοργάνωσε η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης το Σαββατοκύριακο 28-29 Μάη. Στις φετινές εκδηλώσεις πήρε μέρος αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ειρήνης Σμύρνης με επικεφαλής τον πρόεδρό της.

Το Σάββατο 28 Μάη πραγματοποιήθηκε η Πορεία Ειρήνης με αφετηρία το Κέντρο-φυλακή προσφύγων και μεταναστών στου Ζερβού, «σύμβολο των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και των τραγικών αποτελεσμάτων τους για τους λαούς, αλλά και δήλωση της διεθνιστικής αλληλεγγύης και της αποφασιστικότητας του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος» όπως τόνισε στο σύντομο χαιρετισμό της εκκίνησης ο Κώστας Τζίχας μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και της Γραμματείας της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης

Στη μαχητική πορεία 9 χιλιομέτρων που ακολούθησε, αντηχούσαν μεταξύ άλλων τα συνθήματα «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή – Η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», «ΗΠΑ και Ρωσία τη γη ξαναμοιράζουν – με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», «Δεν θα επιλέξουμε στρατόπεδο ληστών – μόνη μας ελπίδα η πάλη των λαών», «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά – έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά», «Όχι δαπάνες ΝΑΤΟικές – σχολειά και κατοικίες εργατικές», «Σύννεφα πολέμου και στη γειτονιά μας – συναγερμός παντού για μας και τα παιδιά μας»

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Πυθαγόρα της πόλης Σάμου, όπου κατέληξε η πορεία, μίλησαν η πρόεδρος της Επιτροπής και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, Ρούλα Στεφανάκη η οποία αναφέρθηκε «στον ιμπεριαλιστικό, πόλεμο στην Ουκρανία υπογραμμίζοντας ότι γίνεται για τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα με θύμα το λαό της Ουκρανίας και με κίνδυνο για όλους τους υπόλοιπους λαούς. Ειδικότερα καταδίκασε την εμπλοκή της χώρας μας που έχει μετατραπεί με ευθύνη των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο τον ελληνικό λαό. Καταδίκασε ακόμη τις αστικές τάξεις της Τουρκίας και της Ελλάδας που ανταγωνίζονται για τα κέρδη τους και τη μοιρασιά στη περιοχή, ανταγωνισμός που εκφράζεται με την επικίνδυνη προκλητικότητα της κυβέρνησης Ερντογάν, τις αμφισβητήσεις της εθνικής κυριαρχίας στα νησιά και τις συνεχείς παραβιάσεις». Απέναντι σ’ αυτή την προκλητικότητα υπογράμμισε , «είναι εξόφθαλμη και εξοργιστική η υποστήριξη της τουρκικής ηγεσίας από τους υποτιθέμενους συμμάχους μας το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ οι οποίοι στην καλύτερη περίπτωση νίπτουν τας χείρας τους». Η πρόεδρος της Επιτροπής κάλεσε το λαό και τη νεολαία του νησιού «να ενταχθούν στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα και να εναντιωθούν στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τον κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου στη περιοχή μας».

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν, η Νανά Νικολάου Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Σάμου και ο Μπουρχάν Ακσακάλ πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Σμύρνης ο οποίος απάγγειλε στα τουρκικά, απόσπασμα από το ποίημα «γερμανικό εγχειρίδιο πολέμου» του Μπέρτολτ Μπρέχτ, ενώ στα ελληνικά αντίστοιχο απόσπασμα απάγγειλε η λογοτέχνης Έρη Ρίτσου μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και μέλος της Γραμματείας της ΠΕΕ. Στις ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές της πορείας και της εκδήλωσης ήταν η παιδική ομάδα του «Κόκκινου Αερόστατου» που περπάτησε όλη την πορεία και το πανό της με σύνθημα «Θέλουμε Ειρήνη και Όχι πόλεμο». Η μικρή Σταυρούλα Διακοδημητρίου εκ μέρους της ομάδας, διάβασε ποίημά της για την Ειρήνη και χάρισε μια ζωγραφιά στην Επιτροπή Ειρήνης Σμύρνης.

Επίσης, την ώρα της συγκέντρωσης τερμάτισαν στη πλατεία 4 ειρηνοδρόμοι που έτρεξαν τη διαδρομή Πυθαγόρειο – Βαθύ κρατώντας αντιπολεμικό πανό, και στεφανώθηκαν με στεφάνια ελιάς από τους διοργανωτές.

Την Κυριακή 29 Μάη πραγματοποιήθηκε στο Καρλόβασι, με μεγάλη συμμετοχή αθλητών (35 δρομείς), ο αγώνας δρόμου για τη ζωή και την Ειρήνη, που φέτος ήταν αφιερωμένος στη μνήμη του αγωνιστή της Ειρήνης και μέλους της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης Δημήτρη Μαυρατζώτη, στα δυο χρόνια από τον θάνατό του.

Οι αθλητές ξεκίνησαν από την κεντρική πλατεία της πόλης, διένυσαν μια πανέμορφη διαδρομή μέχρι το «Ποτάμι» Καρλοβάσου και επέστρεψαν τερματίζοντας στο σημείο εκκίνησης όπου τους υποδέχονταν με θερμό χειροκρότημα μέλη του κινήματος Ειρήνης και κάτοικοι της πόλης. Την εκκίνηση έδωσε με σύντομο χαιρετισμό για το αντιπολεμικό φιλειρηνικό περιεχόμενο της εκδήλωσης και αναφορά στον τιμώμενο αγωνιστή και την προσφορά του, ο Τίμος Χατζηλαγός αντιπρόεδρος της ΠΕΕ.

Σε όλους τους αθλητές απονεμήθηκαν αναμνηστικά μετάλλια, ενώ στις τρεις πρώτες γυναίκες και στους τρεις πρώτους άνδρες απονεμήθηκαν και κύπελλα. Οι απονομές έγιναν από τα μέλη της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Ειρήνης Σμύρνης και από μέλη της ΠΕΕ και της Γραμματείας της.

Τέλος, η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης ευχαριστεί θερμά όλους τους αθλητές που πήραν μέρος, όσους προσέφεραν υλικά και είδη για την τροφοδοσία της εκδήλωσης και τον Δήμο Καρλοβάσου για την τεχνική του βοήθεια και υποστήριξη, καθώς και για την προσφορά του σε νερά για τους αθλητές.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...