Παραγουάη: Διαδηλώσεις ενάντια στη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού

Διαδηλώσεις ενάντια στη διαχείριση της πανδημίας στην Παραγουάη
Πηγή: Twitter

Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στην πρωτεύουσα της Παραγουάης, καθώς ο θυμός για τον χειρισμό της κρίσης κορανοϊού από την κυβέρνηση βγήκε στους δρόμους, με λεηλασίες καταστημάτων και πυρκαγιά αυτοκινήτων.

Οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν λαστιχένιες σφαίρες και δακρυγόνα σε εκατοντάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν γύρω από το κτίριο του Κογκρέσου στο κέντρο του Asuncion αργά την Παρασκευή, ενώ οι διαδηλωτές έσπασαν τα εμπόδια ασφαλείας, έκαψαν οδοφράγματα και έριξαν πέτρες στην αστυνομία.

Οι ταραχές, οι οποίες μετέτρεψαν το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας σε ένα αυτοσχέδιο πεδίο μάχης πυρκαγιάς, καπνού και πυροβολισμών, ξέσπασαν εν μέσω αυξανόμενης οργής καθώς οι μολύνσεις έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ και τα νοσοκομεία βγήκαν σε κατάρρευση σε ολόκληρο το έθνος της Νότιας Αμερικής.

Οι διαδηλωτές διαδήλωσαν νωρίτερα έξω από το κτίριο του Κογκρέσου για να ζητήσουν την παραίτηση του προέδρου Mario Abdo Benitez. Την Πέμπτη, η Γερουσία ενέκρινε 30 ψήφους από τις 45 ψήφισμα με το οποίο ζητούσε την παραίτηση του Mazzoleni.

Ο υπουργός Υγείας Julio Mazzoleni, ο οποίος δέχεται επίθεση από νομοθέτες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από το κυβερνών κόμμα, και από σωματεία εργαζομένων στον τομέα της υγείας, υπέβαλε την παραίτησή του, την οποία δημοσίευσε την Παρασκευή μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο.

Η επιδημία επεκτείνεται στην Παραγουάη και αξιωματούχοι παραδέχονται ότι η απειλή είναι σοβαρή. «Βρισκόμαστε σε κρίσιμη κατάσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Hernan Martinez.

«Ας αποφύγουμε τα πλήθη. Είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να μας σώσει από την κατάρρευση της υγειονομικής περίθαλψης. ” Από την Παρασκευή, η Παραγουάη είχε 165.811 κρούσματα και 3.278 θανάτους.

Τα νοσοκομεία «εργάζονταν σκληρά», αλλά «η κατάσταση είναι περίπλοκη», δήλωσε ο πνευμονολόγος Κάρλος Μορίνιγκο. Η χώρα έχει εμβολιάσει λιγότερο από 0,1 τοις εκατό του πληθυσμού της, δείχνουν τα στοιχεία.

Πηγή: Aljazeera

Δείτε ακόμα...