Παραπομπή στη Χάγη της ΑΟΖ Ελλάδας – Αλβανίας βλέπει ο Κυρ. Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Αλβανία, Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Αλβανία, Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022 (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ)

Παραπομπή σύντομα στο Δικαστήριο της Χάγης της οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας διαβλέπει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που βρίσκεται στα Τίρανα για τη Σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων.

Προσερχόμενος δήλωσε πως «στο ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ έχει καταγραφεί πρόοδος και πιστεύω ότι προσεγγίζουμε την ώρα που θα υπογράψουμε το σχετικό συνυποσχετικό για την παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης». Πρόσθεσε πως η κυβέρνησή του έχει αποδείξει ότι μπορεί να λύνει τέτοιες εκκρεμότητες με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και όπως είπε αυτό θα επιδιώξουμε να κάνουμε και σε αυτή την περίπτωση.

Η ΑΟΖ μεταξύ των δυο κρατών είναι μέρος των γεωπολιτικών παζαριών που γίνονται στην περιοχή για την αναβάθμιση που επιδιώκει η ελληνική αστική τάξη σε ανταγωνισμό με την τουρκική που έχει αναπτύξει ισχυρή σχέση με την αλβανική, για αυτό άλλωστε δεν έχουν προχωρήσει προηγούμενες συμφωνίες της Αθήνας με τα Τίρανα για την ΑΟΖ. Η τελευταία ελληνο-αλβανική συμφωνία ακυρώθηκε μονομερώς από τα Τίρανα όταν αναπτύσσονταν εκτεταμένες διμερείς σχέσεις με την Άγκυρα με αμυντικές συμφωνίες που έφτασαν μέχρι τη δημιουργία τουρκικής ναυτικής βάσης στην Αδριατική.

Πάντως η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει πρόθεση να προχωρήσει στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με τη γειτονική χώρα όπως έπραξε με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Βέβαια, κύριο χαρακτηριστικό στοιχείο των συμφωνιών με Ιταλία και Αίγυπτο είναι ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μπήκαν στο «κρεβάτι του Προκρούστη» και πως είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των επικίνδυνων «διευθετήσεων» που προωθούν ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην περιοχή, στρώνοντας τραπέζι διαλόγου για την αστική τάξη Ελλάδας και Τουρκίας.

Στις δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποίησε ότι λόγω των καιρικών προβλέψεων δεν θα μπορέσει να επισκεφθεί τις περιοχές όπου ζουν τα μέλη της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και ανέφερε ότι «θα κάνουμε τη συγκεκριμένη επίσκεψη το συντομότερο δυνατό. Θέλω να επισκεφτώ τους ομογενείς μας».

Για το τι θα γίνει με τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων και την ΕΕ ο Κυρ.  Μητσοτάκης είπε πως «η Ελλάδα εξακολουθεί να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων».

Δείτε ακόμα...