Ο εμπορικός πόλεμος ως μέρος της στρατιωτικής και πολιτικής σφοδρής σύγκρουσης για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, που τις συνέπειες της πληρώνουν οι λαοί, είναι σε εξέλιξη.
Οι «παρατάσεις» και οι «αναβολές» στην επιβολή μέρους των δασμών μέσω διάφορων δηλώσεων, όπως επιβεβαιώνουν οι όροι που έχουν τεθεί από «εχθρούς και φίλους» που διαπραγματεύονται αλλά και οι συνολικές εξελίξεις, φανερώνουν την τάση γενίκευσης της αντιπαράθεσης για «κάθε τύπο πολέμου».
Σύμφωνα με αναρτήσεις τους στα Social Media αλλά και αντίστοιχες δηλώσεις του Ντ. Τραμπ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι σε συνομιλία του με την πρόεδρο της Κομισιον, Ουρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, συμφώνησαν να μην επιβληθούν από την 1 Ιούνη οι δασμοί 50% της κυβέρνησης των ΗΠΑ σε προϊόντα της ΕΕ, αλλά οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν έως τις 9 Ιούλη.
Σε κάθε περίπτωση οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στο «ευρωαταλαντικό στρατόπεδο» και συνολικά ανάμεσα σε ιμπεριαλιστές «στρατηγικούς συμμάχους» οξύνονται και η κάθε δύναμη αναδιατάσσει τις δυνάμεις και τις πρόσκαιρες συμφωνίες της με αποκλειστικό συμφέρον την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της δικής της αστικής τάξης ή τμημάτων της.
Για παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό ότι οι ΗΠΑ στο ζήτημα των «ζημιών» που ισχυρίζονται ότι έχουν από τις εμπορικές συναλλαγές με την ΕΕ, με διάφορους τρόπους εντάσσουν και το ζήτημα των δαπανών που κάνουν οι ΗΠΑ για να διατηρούν στρατεύματα και κάθε είδους στρατιωτικό εξοπλισμό για την «ασφάλεια της Ευρώπης». Ήδη καταγράφεται σε δημοσιεύματα η πιθανότητα αποχώρησης δυνάμεων των ΗΠΑ για να επικεντρωθούν σε περιοχές όπως αυτή της Ν.Α. Ασίας που βρίσκεται στο επίκεντρο της σύγκρουσης με την Κίνα. Αυτό φυσικά, συνοδεύεται από το πολεμικό ντελίριο της ΕΕ με τα κολοσσιαία προγράμματα πολεμικού εξοπλισμού για την «στρατηγική αυτονομία» της που χρυσοπληρώνουν οι λαοί, με τις ΗΠΑ να «παροτρύνουν» ότι πρέπει να συνεχίζουν να αγοράζουν όπλα από αυτές.
Στο ίδιο πλαίσιο για παράδειγμα ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν επισκέπτεται το Βιετνάμ, όπου τον λαό του κατέσφαξαν οι Γάλλοι ιμπεριαλιστές πριν τους τσακίσει με την ηρωική του πάλη δίνοντας τους ένα πραγματικά «δυνατό χαστούκι»… Σύμφωνα με όσα γράφονται υπογράφηκαν 13 συμφωνίες στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και τις τηλεπικοινωνίες. Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι «Μια νέα σελίδα γράφεται μεταξύ των δύο χωρών μας (…) Υπάρχει επιθυμία να γράψουμε μια σελίδα ακόμη πιο φιλόδοξη στις σχέσεις μεταξύ του Βιετνάμ και της Γαλλίας, μεταξύ της Asean και της ΕΕ».
Η παρουσία του Μακρόν, όπως αναπαράγουν ειδησεογραφικά μέσα στέλνει «πολλαπλά μηνύματα». Ότι και να στέλνει πάντως, σύμφωνα με τις δικές τους διαρροές, απλά φανερώνει την συνεχή πολυεπίπεδη όξυνση των ανταγωνισμών. Στέλνει, λένε «μήνυμα στον Πόυτιν» καθώς το Βιετνάμ εισάγει όπλα από την Ρωσία. Στέλνει «μήνυμα στην Ουάσινγκτον» καθώς το Βιετνάμ βρίσκεται και αυτό σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για το ζήτημα δασμών 46% στα προϊόντα που εξάγει το Βιετνάμ. Στέλνει «μήνυμα στην Κίνα» καθώς το Βιετνάμ βρίσκεται σε σύγκρουση με την Κίνα για εδαφικά ζητήματα. Πάντως, το Βιετνάμ με την Κίνα πριν λίγες εβδομάδες υπέγραψαν 45 διμερείς συμφωνίες ύστερα από επίσκεψη του Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, στη χώρα.