Παράταση στην παραμονή των 7.000 στρατιωτών στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ

ΝΑΤΟ – Enhanced Forward Presence στη Λιθουανία / Πηγή: nato.int

Την παράταση για «μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» την παραμονή 7.000 στρατιωτικών της 82ης ταξιαρχίας στην ανατολική πτέρυγα του NATO και της αεροναυτικής δύναμης κρούσης του αεροπλανοφόρου «Χάρυ Τρούμαν» στη Μεσόγειο, αποφάσισε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, Τζον Κέρμπι, μακροπρόθεσμα οι ΗΠΑ θα διαβουλευθούν με τους συμμάχους τους για την κατάλληλη «αμυντική διάταξη» στην Ευρώπη, καθώς εξαιτίας του πολέμου η κατάσταση ασφαλείας «θα αλλάξει» και «πρέπει να ανταποκριθούμε» σε αυτό.

Σημειώνεται πως πριν τη ρωσική εισβολή, οι ΗΠΑ είχαν αναπτύξει επιπλέον 20.000 στρατιώτες στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, για πόλεμο που θα διαρκέσει πολλούς μήνες, έκανε λόγο αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, Τζον Κέρμπι.

Όπως ανέφερε η επικέντρωση της ρωσικής πολεμικής προσπάθειας στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι Ρώσοι στρατιώτες αντιμετωπίζουν εμπειροπόλεμες ουκρανικές μονάδες, θα οδηγήσει σε «παρατεταμένη» σύρραξη και πρόσθεσε ότι «δε θα είναι ζήτημα ημερών ή εβδομάδων, μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο, αν και είναι ακόμη δύσκολο να ξέρουμε».

«Έχουμε λόγους να θεωρούμε ότι ο πρόεδρος Πούτιν αισθάνεται πως τον παραπλάνησαν. Αν δείτε τις τελευταίες πέντε ή έξι εβδομάδες, έκανε σαφώς λάθος υπολογισμούς», είπε με τη διευθύντρια επικοινωνίας της Αμερικανικής προεδρίας, Κέιτ Μπέντινγκφιλντ. Από τη μεριά του το Κρεμλίνο διαψεύδει τα περί παραπλάνησης.

Δείτε ακόμα...