Παρεμβάσεις έξω από στρατόπεδα στην Κρήτη

Α[‘π την παρέμβαση στην 5η Μεραρχία στα Χανιά

Οι οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Κρήτη στα πλαίσια της Πανελλαδικής παρέμβασης για τα δικαιώματα των νέων στρατευμένων οργάνωσαν τέσσερις παρεμβάσεις έξω από στρατόπεδα της περιοχής. Συγκεκριμένα έγιναν οι εξής παρεμβάσεις:
– Στη ΣΕΑΠ στο Ηράκλειο
– Στο Kέντρο Eκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων στο Ρέθυμνο
– Στη 5η Μεραρχία Πεζικού στα Χανιά
– Στο Ναύσταθμο Κρήτης στα Χανιά

Οι παρεμβάσεις έγιναν με βασικά αιτήματα:

  • Να μην αυξηθεί η θητεία στο στρατό ξηράς
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στα στρατόπεδα
  • Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους στρατευμένους

Με το ξέσπασμα της πανδημίας φάνηκε ακόμη περισσότερο και μέσα στα στρατόπεδα πως για τη κυβέρνηση η υγεία και ασφάλεια των νέων αποτελεί κόστος. Την ίδια στιγμή που στρατόπεδα έχουν γίνει χώροι υπερμετάδοσης και διασποράς του ιού, που τα νοσοκομεία έχουν γίνει μιας νόσου με χιλιάδες νεκρούς, βλέπουμε επιχειρηματικούς ομίλους να παίρνουν τεράστια πακέτα ενίσχυσης, να θησαυρίζουν. Ιδιαίτερα βλέπουν οι νέοι στρατευμένοι ότι την ίδια ώρα που αναγκάζονται μόνοι τους να τα βγάλουν πέρα, που η θητεία έχει γίνει ένα δυσβάσταχτο κόστος, που δεν παίρνονται μέτρα προστασίας στα στρατόπεδα να δίνονται 4 και πλέον δισ. για ΝΑΤΟικές δαπάνες.

Από την παρέμβαση στη ΣΕΑΠ στο Ηράκλειο

Οι παρεμβάσεις της Οργάνωσης Περιοχής είχαν παράλληλα με τα παραπάνω ζητήματα αιχμή τα ζητήματα του ΝΑΤΟ αφού η βάση της Σούδας αλλά και άλλες δομές στο νησί διαδραματίζουν βασικό ρόλο στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.

Σχεδιασμοί που καμιά σχέση δεν έχουν -όπως προσπαθούν χρόνια τώρα να πείσουν τα αστικά κόμματα- με την ασφάλεια στη περιοχή. Σχεδιασμοί που έχουν αφήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια εκατομμύρια νεκρών, ξεσπιτωμένων για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως και σε πρόσφατες ασκήσεις -πρόβες πολέμου- στόχοι εκπαίδευσης ήταν και η αντιμετώπιση του εργατικού – λαϊκού κινήματος. Οι σχεδιασμοί αυτοί ταυτόχρονα ξεσκεπάζουν και το αφήγημα της κυβέρνησης για την αύξηση της θητείας. Αυτό γιατί την ίδια στιγμή που με πρόσχημα τη στελέχωση των μονάδων στη παραμεθόριο βλέπουμε δεκάδες αποστολές στα πλαίσια του ΝΑΤΟ εκτός συνόρων με τη συμμετοχή των Ελληνικών ΕΔ. Ασκήσεις που καμιά σχέση δεν έχουν ούτε με την ασφάλεια στη περιοχή, ούτε με τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Αποτελεί όμως και πρόκληση προς τους νέους φαντάρους η αύξηση της θητείας την ώρα που οι νέοι στρατευμένοι καλούνται να τα βγάλουν πέρα με τα 8 ολόκληρα ευρώ!! που δίνει η κυβέρνηση το μήνα. Είναι τέλος πρόκληση να μιλάνε για ασφάλεια στη περιοχή ενώ γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι βάσεις αυτές αποτελούν στόχο όπως έχουν δηλώσει διάφοροι εκπρόσωποι στο παρελθόν.

Από την παρέμβαση στο Κέντρο Νεοσυλλέκτων στο Ρέθυμνο

Περισσότεροι νέοι βλέπουν τα αδιέξοδα, τις αντιφάσεις στα μέτρα που παίρνονται στην Ελλάδα και σε ολόκληρο το κόσμο. Ειδικότερα με το ξέσπασμα της πανδημίας φάνηκε ακόμη περισσότερο η βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος. Η έλλειψη μέτρων προστασίας σε χώρους δουλειάς, ΜΜΜ σε όλο το κόσμο, η άρνηση ενίσχυσης των Δημόσιων συστημάτων υγείας, οι ανταγωνισμοί για Υγειονομικό Υλικό, για το Εμβόλιο προβλημάτισαν ακόμη περισσότερους νέους. Αυτό γιατί ταυτόχρονα οι νέοι βλέπουμε παντού γύρω μας τις τεράστιες δυνατότητες να καλύψουμε τις ανάγκες μας, δυνατότητες που γεννιούνται από την ανάπτυξη της τεχνολογίας, της παραγωγικότητας της εργασίας μας.

Αυτός ο προβληματισμός και η οργή που μεγαλώνουν προφανώς και <<κινητοποιεί>> την αστική τάξη, τις κυβερνήσεις. Σε αυτή τη κατεύθυνση βλέπουμε το τελευταίο διάστημα να οξύνεται ακόμη περισσότερο η καταστολή με το πρόσχημα της πανδημίας. Τα παραδείγματα δεκάδες το τελευταίο διάστημα. Η όξυνση αυτή της καταστολής δείχνει πέρα από τη προετοιμασία τους, το φόβο τους για τη δύναμη του λαϊκού κινήματος.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας ανέδειξαν αυτά τα ζητήματα και προσαρμόζοντας τη δράση μας δεν κάναμε τη χάρη στη κυβέρνηση της ΝΔ και στα υπόλοιπα αστικά κόμματα. Κρατήσαμε ζωντανές τις διεκδικήσεις του λαού, πρωτοστατήσαμε σε μια σειρά διεκδικήσεις για τη ενίσχυση του Δημόσιου συστήματος υγείας, για μέτρα προστασίας σε όλους τους χώρους, για τα ζητήματα της έντασης της καταστολής. Σε αυτή τη κατεύθυνση θα δυναμώσουμε τη παρέμβαση μας και το επόμενο διάστημα.

Αποστολίδης Νίκος,
μέλος του Γραφείου Περιοχή Κρήτης της ΚΝΕ

Δείτε ακόμα...