Παρέμβαση για τα δικαιώματα των στρατευμένων έξω απ’ το Υπουργείο Άμυνας

Παρέμβαση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έξω απ' το Υπουργείο Άμυνας
Παρέμβαση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έξω απ’ το Υπουργείο Άμυνας

Παρέμβαση για τα δικαιώματα των νέων στρατευμένων πραγματοποιούν αυτή την ώρα έξω απ’ το Υπουργείο Άμυνας, οι Οργανώσεις Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Την ίδια ώρα παρέμβαση πραγματοποιείται και στη Θεσσαλονίκη στο Γ’ ΣΣ.

Την βδομάδα αυτή, 14 – 18 Απρίλη, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, πραγματοποιεί εξορμήσεις ενημέρωσης των στρατευμένων και του λαού, όπως και συγκεντρώσεις έξω από στρατόπεδα, στα πλαίσια της πανελλαδικής παρέμβασης για τα δικαιώματα των στρατευμένων.

Στη σχετική ανακοίνωση – κάλεσμά τους, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ εναντιώνονται στην αύξηση της θητείας στον στρατό ξηράς, απαιτούν να παρθούν τώρα ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας των στρατευμένων από την πανδημία, ενώ ζητούν την οικονομική ενίσχυση των φαντάρων.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Βουλευτής του ΚΚΕ και Αντισυνταγματάρχης ε.α, Νίκος Παπαναστάσης.

Στην ομιλία του μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, οι οποίες, όπως είπε “βρίσκονται σε μια πολύ επικίνδυνη καμπή“.

Για το ζήτημα της πανδημίας ανέφερε ότι “Η πανδημία  «θερίζει». Οι χιλιάδες νεκροί, οι διασωληνωμένοι, οι τσακισμένοι για όλη τους τη ζωή, ξεσκεπάζουν με τραγικό τρόπο τις την κατάντια στο δημόσιο σύστημα Υγείας, τις δραματικές ελλείψεις ακόμα σε στοιχειώδη μέτρα προστασίας του λαού. Οι εργαζόμενοι καθημερινά μετράνε απώλειες στα εργασιακά δικαιώματά τους, στους μισθούς τους. Τα λαϊκά νοικοκυριά, στενάζουν απ’ τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Σ’ αυτές τις συνθήκες, το ΚΚΕ μαζί με την ΚΝΕ, επιλέγουν, για μια ακόμη φορά, να βρεθούν δίπλα στους νέους που υπηρετούν τη θητεία τους με τις ιδιαίτερα επιβαρημένες συνθήκες διαβίωσης, δίπλα σ’ αυτούς που ετοιμάζονται να καταταγούν, δίπλα στις οικογένειές τους. «Σας στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Ακούμε τη φωνή σας, τις αγωνίες σας τους προβληματισμούς σας, τις διαμαρτυρίες σας. Θέλουμε και μπορούμε τη φωνή σας να τη μετατρέψουμε σε αιτήματα πάλης, μέσα στο εργατικό και φοιτητικό κίνημα, μέσα στο λαϊκό κίνημα»“.

Ο Ν. Παπαναστάσης αναφέρθηκε στο μεγάλο κόστος της θητείας σημειώνοντας πως “Η κυβέρνηση ξεδιάντροπα, δίνει στον κάθε στρατευμένο, για να καλύψει ανάγκες ρουχισμού και άλλων ειδών που δεν τους χορηγούνται, το φαγητό και τον αγχωμένο καφέ της εξόδου, τα εισιτήρια να κινείται ένα ολόκληρο χρόνο και πολλά άλλα, το ποσό των 8,62 € το μήνα. Κι αν αυτό ακούγοντάς το, το αντιλαμβάνεστε σαν μια κυβερνητική πρόθεση ευτελισμού κάθε έννοιας αξιοπρέπειας, «μέσα είστε»“.

Για την αύξηση της θητείας. “Πρόσφατα αυξήθηκε τη θητεία. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, αντιτάχθηκαν δυναμικά σ’ αυτή την κίνηση της κυβέρνησης της ΝΔ. Η αύξηση αυτή, όπως και τα υπόλοιπα μέτρα (εξοπλιστικά, προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών κ.α), είναι ενταγμένα σ’ ένα σύνολο κυβερνητικών σχεδιασμών, που προτεραιότητά τους δεν έχουν την άμυνα του ελληνικού λαού και της χώρας. Προτεραιότητά τους είναι, η υλοποίηση μέτρων καθοριζόμενων με αυστηρά Νατοϊκά κριτήρια“.

Τέλος, κάλεσε τους φαντάρους να έχουν ψηλά το κεφάλι ενώ ζήτησε τον εμβολιασμό όλου του προσωπικού των ΕΔ. “Με το κεφάλι ψηλά, διεκδικήστε τα δικαιώματα της αληθινής ζωής, της αξιοπρέπειας, του σεβασμού, της διασφάλισης της υγείας σας και μέσα στους στρατώνες. Το ΚΚΕ, η ΚΝΕ, οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές, ο λαός μας, βρίσκονται δίπλα σας, σας στηρίζουν και το γνωρίζετε, όπως το γνωρίζει και η κυβέρνηση. Όχι στην αύξηση της θητείας. Εμβολιασμός όλου του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και εξασφάλιση επαρκών μέτρων υγιεινής“.


Ολόκληρο το πρόγραμμα των συγκεντρώσεων για το Σαββατοκύριακο:

Κεντρική Μακεδονία

Προγραμματίζονται να γίνουν συγκεντρώσεις:

– Στο Λιτόχωρο 21η Τεθωρακισμένη ταξιαρχία Σάββατο 17/4.

Επίσης την Κυριακή 18/4 θα γίνει μαζική εξόρμηση στο Λευκό Πύργο – νέα παραλία με την ανακοίνωση ενάντια στη Νατοϊκή άσκηση και το 4σέλιδο του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τα στρατόπεδα.

Θεσσαλία

– Στη Λάρισα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην 1η Στρατιά το Σάββατο 17/4 στις 11:30.

Ανατολική Μακεδονία – Θράκη

– Στην Ξάνθη στο Πετροχώρι στο στρατόπεδο Τριανταφυλλίδη, θα γίνει συγκέντρωση το Σάββατο 17/4 στις 12:00.

– Εξορμήσεις θα πραγματοποιηθούν σε στρατόπεδα της Κομοτηνής και στην κεντρική πλατεία το Σαββατοκύριακο 17-18/4.

– Στην Ορεστιάδα θα πραγματοποιηθεί εξόρμηση στην κεντρική πλατεία το Σάββατο 17/4.

Δυτική Μακεδονία

– Στα Γρεβενά στο 586 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού το Σάββατο 17/4 στις 11:00.

Κρήτη

Προγραμματίζονται οι παρακάτω συγκεντρώσεις:

– Το Σάββατο 17/4 στις 11.30 έξω από το στρατόπεδο 547ο Τάγμα Πεζικού – Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων στο Ρέθυμνο.

Δείτε ακόμα...