Παρέμβαση στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου: Καμία ανοχή στην κρατική βία και τη συγκάλυψη της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου

Το σημείο που δολοφονήθηκε ο Ζακ Κωστόπουλος
Το σημείο που δολοφονήθηκε ο Ζακ Κωστόπουλος / Πηγή: Eurokinissi

Παρέμβαση στη συνεδρίαση για την αποτρόπαια δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου μετά την αναφορά που κατέθεσε η οικογένειά του στην Επιτροπή Αναφορών (PETI) του Ευρωκοινοβουλίου έκανε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, στήριξε τα αιτήματα της οικογένειας και τόνισε πως η εξέταση της αναφοράς πρέπει να μείνει ανοιχτή και να παραπεμφθεί στις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωκοινοβούλιου για εξέταση. Παράλληλα στηλίτευσε τη στάση της Κομισιόν που έκανε τις γνωστές αναφορές περί περιορισμού της «υπέρμετρης χρήσης βίας» επιχειρώντας να δώσει άλλοθι στην αστυνομική βία και την κρατική καταστολή.

Ολόκληρη η ομιλία του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ έχει ως εξής: «Εκ μέρους του ΚΚΕ θέλουμε να εκφράσουμε ξανά τη συμπαράστασή μας στην οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου, ο οποίος δολοφονήθηκε αποτρόπαια με άγριο ξυλοδαρμού του από καταστηματάρχες και αστυνομικούς στο κέντρο της Αθήνας.

Χρειάζεται να σταθούμε στην απαράδεκτη, προκλητική απόφαση του δικαστηρίου, που παρά την λαϊκή απαίτηση να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι κατηγορούμενοι, μετά την κωλυσιεργία, την προσπάθεια ποινικής “αποδυνάμωσης” του εγκλήματος, την προσπάθεια να κατηγορήσουν το θύμα ακόμη και μετά το θάνατό του, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, το δικαστήριο έριξε στα μαλακά τους δύο καταστηματάρχες, ενώ οι 4 αστυνομικοί που παραπέμφθηκαν αθωώθηκαν με την αιτιολογία ότι έδρασαν “εντός ορίων νόμιμης δράσης”, παρά τις φρικιαστικές εικόνες βάναυσης κακοποίησης ενός αιμόφυρτου, ακινητοποιημένου και ημιλιπόθυμου ανθρώπου .

Υπογραμμίζουμε ότι τέτοιες εγκληματικές, βίαιες πράξεις δεν γεννιούνται σε “κενό αέρος”. Είναι αποτέλεσμα των κραυγαλέων κοινωνικών διακρίσεων, που γεννά και αναπτύσσει η βαρβαρότητα του συστήματος της εκμετάλλευσης και καταπίεσης. 

Η δολοφονία του Ζακ δεν είναι μία “παραφωνία”. Τέτοια φαινόμενα αστυνομικής βίας, κρατικής καταστολής, στοχοποίησης με ρατσιστικά, ομοφοβικά κίνητρα, βλέπουμε συχνά στην Ελλάδα, και στην ΕΕ. Χρειάζεται να θυμηθούμε την καταδίωξη και το γάζωμα με σφαίρες από την αστυνομία του αυτοκινήτου του Νίκου Σαμπάνη που επέφερε τη δολοφονία του, την αντίστοιχη υπόθεση του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη στη Θεσσαλονίκη τον οποίο πυροβόλησαν εν ψυχρώ στο κεφάλι. 

Ακούσαμε την τοποθέτηση της Κομισιόν για την υπόθεση Κωστόπουλου, να “νίπτει τας χείρας της”. Επαναφέρει τα απαράδεκτα τετριμμένα περί “υπέρμετρης χρήσης βίας”. Στην περίπτωση του Ζακ, του Σαμπάνη, του Φραγκούλη, που δολοφονήθηκαν, ποιο είναι το μέτρο της η Κομισιόν και των κυβερνήσεων των κρατών-μελών για τη βία που ασκήθηκε; 

Η δε απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί επικίνδυνη εξέλιξη, αφού “αθωώνει” ακόμα και την απροσχημάτιστη αστυνομική βία. Στην πραγματικότητα, η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει ηχηρά τον ρόλο της δικαιοσύνης, που ως τμήμα του αστικού κράτους υπερασπίζεται τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, που συγκροτούνται από τις κυβερνήσεις με βάση τις κάθε λογής “αστυνομικές οδηγίες” της ΕΕ.

Ασπίδα προστασίας απέναντι σε κάθε μορφή εκδήλωσης ρατσιστικής, ομοφοβικής συμπεριφοράς και βίας είναι η οργανωμένη πάλη, η συλλογική διεκδίκηση και η αλληλεγγύη.

Καμία ανοχή δεν πρέπει να υπάρξει στην κρατική βία, καμία συγκάλυψη. Αντί η Ελληνική Αστυνομία και η Κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να πουν έστω την αλήθεια και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι, επιλέγουν τα χονδροειδή ψέματα και τη συγκάλυψη, τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Υποστηρίζουμε να παραμείνει ανοιχτή, υπό εξέταση η αναφορά. Να παραπεμφθεί στην αρμόδια επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, αλλά και στην Επιτροπή Νομικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου για να γνωμοδοτήσουν, και σε σχέση με τις παραδοχές του δικαστηρίου, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη σε δεύτερο βαθμό.»

Δείτε ακόμα...