Παρέμβαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας στη φιέστα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Παρέμβαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας στη φιέστα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Παρέμβαση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό, για τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ζητώντας άμεσα λύσεις, πραγματοποίησαν αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του Νομού.

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο το Σάββατο 25 Σεπτέμβρη, στο «Παπαστράτειο Μέγαρο», προκειμένου να παρουσιαστεί το «Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης» από τον Υπουργό, με την παρουσία των τοπικών αιρετών Αρχών.

Με συνθήματα όπως «αγρότη πολέμα, σου πίνουνε το αίμα» και «αγρότη πολέμα, δεν θα σου μείνει στρέμμα», καθώς και με πανό που ζητούσαν αφορολόγητο πετρέλαιο και κατώτατες εγγυημένες τιμές, οι συγκεντρωμένοι, κατέθεσαν τα αιτήματά τους, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα, ότι ενώ είχαν προσκληθεί αρκετοί παράγοντες του νομού να παρακολουθήσουν την ημερίδα και να πάρουν το λόγο (όπως τονιζόταν και στην πρόσκληση), κάτι τέτοιο δεν συνέβη και για την Ομοσπονδία. Το λόγο, για τα προβλήματα και τα αιτήματα των αγροτών, πήρε μετά από την παρέμβαση του φορέα, ο πρόεδρός του Σπύρος Κοτοπούλης.

Στα αιτήματα που κατατέθηκαν από το ΔΣ της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας, αναφέρονται τα εξής:

  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές παραγωγού, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν την επιβίωση των παραγωγών και συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες.
  • Φθηνά αγροτικά εφόδια, κατάργηση το ΦΠΑ σε αυτά και στα είδη λαϊκής

Κατανάλωσης.

  • Αφορολόγητο πετρέλαιο, που η Κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει μόνο στους εφοπλιστές.
  • Αποζημίωση στο 100% για την παραγωγή που χάθηκε από την «ακαρπία» και τις καταστροφές λόγω καύσωνα και πλημμυρών. Άμεση αλλαγή του κανονισμού το ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
  • Καμιά αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος. Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των χαρατσιών για τα αγροτικά τιμολόγια και λαϊκά νοικοκυριά. Διαγραφή όλων των χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση.
  • Έργα υποδομής στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, υπόγεια δίκτυα σε Μακρυνεία, Παναιτώλιο, Φράγμα Αχύρων, Αμφιλοχία.
  • Με πολιτική απόφαση να αποδοθούν τα χρήματα που εκκρεμούν εδώ και 5 χρόνια στους απλήρωτους καπνοπαραγωγούς της Μακρυνείας.
  • Άμεση επαναλειτουργία του ΤΟΕΒ Κατοχής.

Να σημειωθεί τέλος, ότι η ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας, προετοιμάζει κινητοποίηση στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στο Αγρίνιο για την Τρίτη το πρωί, με αφορμή τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, αφού ήδη, έχουν αρχίσει να αποστέλλονται «φουσκωμένοι λογαριασμοί» για την κατανάλωσή του, είτε αυτό αφορά αγροτική, είτε οικιακή χρήση.

Δείτε ακόμα...