Παρίσι: Στη Σύνοδο για την Ουκρανία ο Κυρ. Μητσοτάκης

Παρίσι: Στη Σύνοδο για την Ουκρανία ο Κυρ. Μητσοτάκης
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάσκεψη που διοργανώνει ο Πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron για τη στήριξη της Ουκρανίας. Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024 (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / EUROKINISSI)

Σύνοδο για την Ουκρανία διοργάνωσε στο Παρίσι ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, με τη συμμετοχή 17 αρχηγών κρατών, ανάμεσά τους και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης και άλλων αξιωματούχων.

Σύμφωνα με το Παρίσι, το σημαντικότερο δεν είναι πλέον η χρηματοδότηση της στρατιωτικής βοήθειας «αυτή καθαυτή», αλλά τα «χαρακτηριστικά αυτής της βοήθειας» και κυρίως «να ξανασυζητήσουμε τη στρατηγική των συμμάχων».Μάλιστα ο Μακρόν είπε ότι πρέπει να υπάρξουν νέες προσπάθειες στρατηγικής και επιχειρήσεων απέναντι στη Ρωσία.

Αρκετές χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτών στην Ουκρανία σε διμερή βάση, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρ. Φίτσο, ενόψει της συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι. «Θα περιοριστώ να πω ότι αυτές οι θέσεις υποδηλώνουν ότι ορισμένα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σκέφτονται να στείλουν τα στρατεύματά τους στην Ουκρανία σε διμερή βάση», δήλωσε.

G7 στο Κίεβο

Σε «δεσμεύσεις» για μακροχρόνια υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο κατά της Ρωσίας προχώρησαν το Σάββατο οι ηγέτες του G7 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Καναδάς, Ιαπωνία), υπογραμμίζοντας ακόμα ότι θα αναζητήσουν τρόπους για να υποχρεώσουν την Μόσχα να πληρώσει για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Οι ηγέτες του G7 πραγματοποίησαν βιντεοδιάσκεψη, με την ευκαιρία της δεύτερης επετείου της ρωσικής εισβολής, την πρώτη υπό την ιταλική προεδρία, με την Ιταλίδα πρωθυπουργό να προεδρεύει από το Κίεβο, έχοντας στο πλευρό της τον Καναδό ομόλογό της και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κατά την έναρξη της βιντεοδιάσκεψης, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι κάλεσε τους Δυτικούς «συμμάχους» να χορηγήσουν «εγκαίρως» στρατιωτική βοήθεια.

Δείτε ακόμα...