Παρουσίαση του βιβλίου «Αποδελτίωση» της Σεμίνας Διγενή στο βιβλιοπωλείο του Φεστιβάλ

Η Σεμίνα Διγενή
Η Σεμίνα Διγενή

Με μια εκδήλωση σε πολύ ζεστό κλίμα δίπλα στο βιβλιοπωλείο του Φεστιβάλ, η «Σύγχρονη Εποχή» καλωσόρισε την Σεμίνα Διγενή στους κόλπους της, την συγγραφέα Σεμίνα που με την «Αποδελτίωση», το νέο της βιβλίο, μας ξεναγεί σε στέκια της μάχιμης δημοσιογραφίας, σε χώρους του Πολιτισμού και της διανόησης, αλλά μας φέρνει σε επαφή και με ανθρώπους του καθημερινού μόχθου και αγωνιστές του επαναστατικού κινήματος, δίνει το έναυσμα στον αναγνώστη να προβληματιστεί για το χτες και το σήμερα, αλλά και για το πώς πρέπει να είναι το μέλλον του λαού μας, ώστε να υπηρετούνται οι δικές του σύγχρονες ανάγκες και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών.

Για το βιβλίο μίλησε στην εκδήλωση ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Αφού καλησπέρισε τον κόσμο, σημείωσε:

«Δεν χρειάζονται και πολλά λόγια, το βιβλίο της Σεμίνας τα λέει όλα. Αλλωστε, μου έκανε την τιμή και τη χαρά να μου ζητήσει να το προλογίσω. Το προλογικό σημείωμα τα λέει όλα.

Με ό,τι καταπιάνεται η Σεμίνα το φέρνει σε πέρας. Είναι ένα βιβλίο που μπορεί να ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα, να δούμε μέσα από εκεί, να διαβάσουμε όχι μόνο ιστορίες κομμουνιστών – αγωνιστών, παλιότερων και νεότερων, αλλά να δούμε και συνεντεύξεις με ανθρώπους που μίλησε η Σεμίνα και δίνουν ένα άλλο όραμα και για το σήμερα, πώς πρέπει να το αντιμετωπίσουμε οι νέοι άνθρωποι, όλες οι ηλικίες. Αλλά μιας και είμαστε στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, να μιλήσουμε κυρίως για τους νέους και τις νέες, που πρέπει να σκύψουν σε αυτό το βιβλίο, να το διαβάσουν και να το διαδώσουν, μαζί φυσικά και με άλλα βιβλία της “Σύγχρονης Εποχής”. Γιατί η “Σύγχρονη Εποχή” είναι ένα εκδοτικό που πραγματικά κάνει μέσα σε δύσκολες συνθήκες τεράστια προσπάθεια, με νέα βιβλία, νέες εκδόσεις, νέους συγγραφείς και παλιότερους, επανεκδόσεις. Και είναι ένα χρήσιμο εργαλείο.Καλοτάξιδο Σεμίνα το βιβλίο σου, ραντεβού στο βιβλιοπωλείο».

Καλωσορίζοντας με τη σειρά της τον κόσμο, η Σεμίνα Διγενή είπε ότι το τρακ που αισθάνεται πάντα σε δημόσιες συγκεντρώσεις αυτήν τη φορά συνοδεύεται και από μια συγκίνηση. «Ξεκίνησα στα 17 -18 μου από την ΚΝΕ. Κάθε φορά που έχω επαφή με τους ανθρώπους της ΚΝΕ αισθάνομαι πάρα πολύ καλά, αισθάνομαι και μια ασφάλεια, αισθάνομαι σιγουριά. Το τρακ είναι σίγουρο ότι θα μου φύγει στα επόμενα ένα – δυο λεπτά, όπως πάντα, αλλά η συγκίνηση θα παραμείνει», είπε χαρακτηριστικά και παρουσίασε τους πολύ καλούς της φίλους, που μίλησαν στην εκδήλωση για την ίδια και για το βιβλίο της.

Ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου ήταν ο πρώτος από αυτούς τους φίλους που πήρε τον λόγο, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Είναι πολύ μεγάλη τιμή να είμαι εδώ, για όλους τους λόγους που είναι πασιφανείς, και χαίρομαι πάρα πολύ όταν η πολιτική συνδυάζεται με πνευματικότητα, κάτι το οποίο δεν βλέπει πολύ συχνά κανείς τη σήμερον ημέρα». Μιλώντας για την Σεμίνα Διγενή, είπε ότι είναι δημοσιογράφος από αυτούς που σπάνια βγάζει αυτή η χώρα, από αυτούς που αναζητούν την αλήθεια στα πράγματα που ερευνούν, δεν προσπαθεί να στρέψει τα φώτα στον εαυτό της αλλά «κάνει το παιχνίδι για τον άλλον», αυτόν που έχει απέναντί της, και ακούει τις απαντήσεις του. Πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «εγώ προτιμώ πάντα τις γραπτές απαντήσεις, για ευνόητους λόγους, με την Σεμίνα όμως όχι, είναι καλύτερες οι προφορικές, γιατί αυτό που παίρνεις σε κάνει και σένα καλύτερο». Ειδικά για το βιβλίο είπε ότι όσοι θέλουν να ασχοληθούν με τη δημοσιογραφία θα πρέπει να το δουν ως εγχειρίδιο.

Με τη σειρά της η Σαπφώ Ματσιώρη, δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός, μίλησε για τη χειμαρρώδη και άμεση γραφή του βιβλίου της Σεμίνας, τη διεισδυτική, μαχητική και ευαίσθητη ματιά της, που αποκαλύπτει και πώς η ίδια βλέπει τον κόσμο.

«Δεν μ’ αρέσει να κάτσω στην άκρη και να παρακολουθώ, γιατί όπως λέει και η Σεμίνα σε ένα εδάφιο του βιβλίου, η Ιστορία δημιουργείται από λίγους που παίρνουν τη σκυτάλη και κάνουν πραγματικότητα τα ιδεώδη», είπε από την πλευρά του ο ερμηνευτής και συνθέτης Χρήστος Δάντης, ενώ μαζί με τον μουσικό Μάριο Λουπάκη «έκλεισαν» μουσικά την εκδήλωση με τρία τραγούδια, ανάμεσά τους το ιδιαίτερα αγαπημένο «Το παλιό μου παλτό».

Συγκινητικά μηνύματα από σπουδαίες ερμηνεύτριες

Δύο σπουδαίες ερμηνεύτριες που φιλοξενούνται στο βιβλίο της Σεμίνας, η Τάνια Τσανακλίδου και η Χαρούλα Αλεξίου, έστειλαν τα δικά τους μηνύματα.

Η Τ. Τσανακλίδου έγραψε: «Αγαπημένη μου Σεμίνα. Υπέροχη η “Αποδελτίωσή” σου. Με ξενύχτησε. Αγάπησα κι εγώ τους ήρωες και τα θέματά σου. Η ικανότητά σου να αναδεικνύεις το σημαντικό και να ομορφαίνεις το ασήμαντο, η δυνατή σου πένα και η ευαίσθητη ματιά σου, μας χάρισαν ένα βιβλίο που πιστεύω όλοι θα κρατήσουμε με αγάπη. Επιφυλάσσομαι για μακροσκελέστερη αναφορά. Σε ευχαριστούμε όλοι εμείς που κατοικούμε στις σελίδες του. Καλή επιτυχία!».

Ενώ η Χαρούλα Αλεξίου έγραψε: «Αγαπημένη μου Σεμίνα. Μας έχεις προσφέρει αξέχαστες ώρες μουσικές και επικοινωνίας. Θέλω να είσαι πάντα παρούσα και δημιουργική. Είσαι μια αξία που χρειαζόμαστε. Σ’ ευχαριστώ που με τίμησες με τις συνεργασίες μας που μείνανε στον χρόνο! Κάθε επιτυχία στην εξαιρετική “Αποδελτίωσή” σου. Δώσε μας κι άλλα Αγαπημένη».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...