Πασινιάν: Σημαντικός ο ρόλος για την ασφάλεια η παρουσία των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων στο Καραμπάχ

Νικόλ Πασινιάν, πρωθυπουργός της Αρμενίας

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS από το Ερεβάν, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν στο κοινοβούλιο την Τρίτη, δήλωσε ότι η παρουσία των ρωσικών  ειρηνευτικών δυνάμεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι βασικός παράγοντας για την ασφάλεια του τοπικού πληθυσμού.

«Προφανώς, ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και της ασφάλειας των Αρμενίων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι η παρουσία ειρηνευτικών δυνάμεων εκεί μέχρι να δημιουργηθούν αξιόπιστοι μηχανισμοί και εγγυήσεις ασφάλειας και προστασίας των δικαιωμάτων», διευκρίνισε.

Ο Πασινιάν είπε ότι στη συνάντηση της 31ης Οκτωβρίου στο Σότσι με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον ομόλογό του από το Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, πρότεινε να παραταθεί επ’ αόριστον η θητεία των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Στο Σότσι, προτείναμε την παράταση παραμονής των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων, που σταθμεύουν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Προτείναμε παραμονή για αόριστο χρόνο, 20 χρόνια, 15 χρόνια, πέντε χρόνια… Η πρόταση δεν έγινε δεκτή. Αλλά θέλω να επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός ότι, σύμφωνα με την τριμερή δήλωση της 9ης Νοεμβρίου 2020, σχετικά με τον τερματισμό των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η εντολή της παρουσίας των ειρηνευτικών δυνάμεων δεν μπορεί να παραταθεί εάν μια από τις πλευρές υποβάλει ένσταση έξι μήνες πριν από τη λήξη της», επεσήμανε.

Ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν κατά μήκος της γραμμής επαφής στο Καραμπάχ και στο διάδρομο Λατσίν μετά από απόφασή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, του ομολόγου του του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και του Αρμένιου πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν στις 9 Νοεμβρίου 2020, η οποία τερμάτισε τις μάχες στη ζώνη σύγκρουσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ που ξεκίνησε εκείνο το φθινόπωρο.

Ο Πούτιν δήλωσε μετά τις τριμερείς συνομιλίες με τους ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στις 31 Οκτωβρίου στο Σότσι ότι χρειάζεται μια «κοινή συμφωνία» για την παράταση της παρουσίας των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση για παράταση εξαρτάται από άλλα ζητήματα, συγκεκριμένα την πιθανή σύναψη συνθήκης ειρήνης και την οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...