ΠΑΣΟΚ: «Χαρτοπόλεμος» για τους φόρους, για να κρύψουν τη σύμπλευση

Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ) - Κίνημα Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ)

Εναν «χαρτοπόλεμο» ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ γύρω από τη φορολογία πυροδότησε τοποθέτηση της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ελ. Χρονοπούλου, ότι «θα αυξήσουμε τους φόρους που βλέπουμε ότι ουσιαστικά πλήττουν τη μεσαία τάξη». Για «κρυφό πρόγραμμα» έκανε λόγο η ΝΔ, ενώ από την πλευρά της η Ελ. Χρονοπούλου έκανε λόγο για «σαρδάμ». Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δ. Μάντζος έκανε λόγο για «κλιμακωτή προοδευτική φορολόγηση» στα «διανεμόμενα μερίσματα από τα κέρδη των επιχειρήσεων, που σήμερα φορολογούνται οριζόντια με τον χαμηλότερο συντελεστή στην Ευρώπη, 5%». Ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ είπε πως «στο πρόγραμμά της η ΝΔ δεν έχει εντάξει ούτε μια αύξηση φόρων για κανέναν».

Δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα, δηλαδή, καθώς: Σε ό,τι αφορά τη φορολογία στα μερίσματα των μετόχων, τη μείωσή της εφάρμοσε πρώτη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια η κυβέρνηση της ΝΔ. Το δε ΠΑΣΟΚ έχει τις δικές του ευθύνες και έχει βάλει φαρδιά πλατιά τη δική του «τζίφρα» σε μια σειρά μνημονιακές δεσμεύσεις για μείωση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων, «αναπτυξιακούς» νόμους κ.λπ. Δεν χρειάζεται άλλωστε περαιτέρω σχολιασμό το ότι σε καμία πλευρά της συζήτησης, ούτε από το ΠΑΣΟΚ ούτε από κανένα άλλο αστικό κόμμα, δεν μπαίνει η προκλητική φοροασυλία των εφοπλιστών…

Οσο για το κατά πόσον δεν θα επιβάλουν φόρους στους επαγγελματίες – όπως ισχυρίζονται τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ – έχουν ήδη δοκιμαστεί στην προηγούμενη καπιταλιστική κρίση, όπου εκτίναξαν τη φορολογία των επαγγελματιών σε συνθήκες γενικευμένης αναδουλειάς (φορολόγηση από το 1ο ευρώ, επιβολή τέλους επιτηδεύματος, προκαταβολή φόρου στο 100% κ.ά.). Την ίδια στιγμή είναι δεσμευμένοι ήδη από το «πρόγραμμα» που καταγράφεται από τις «συστάσεις» της Κομισιόν και προβλέπει διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αναθεώρηση της τρέχουσας φορολογικής δομής για τους αυτοαπασχολούμενους και ενίσχυση της «φορολογικής συμμόρφωσης», με την επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...