ΠΑΣΟΚ: «Δεν υπάρχουν περιθώρια για κυβερνητικές συγκλίσεις στη βάση προγραμματικών συνεννοήσεων» (;)

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης
Πηγή: Eurokinissi

Αν και το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το 70% των αντιλαϊκών νόμων της κυβέρνησης της ΝΔ αποδεικνύοντας τη στρατηγική σύμπλευση εντούτοις ο πρόεδρος του Νίκος Ανδρουλάκης υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για κυβερνητικές συγκλίσεις στη βάση προγραμματικών συνεννοήσεων» όπως ισχυρίστηκε την Τρίτη ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι προφανές ότι ακριβώς το αντίθετο ισχύει. Ο συσχετισμός που προέκυψε την Κυριακή μεταξύ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, αλλά και του κόμματος Βελόπουλου, δείχνει όχι μόνο τις δυνατότητες σχηματισμού άλλης μιας αντιλαϊκής κυβέρνησης, αλλά και μιας συναίνεσης και στήριξης από δυνάμεις στην αντιπολίτευση, σε πολιτικές σε όφελος του κεφαλαίου και σε βάρος του λαού.

Καθώς, άλλωστε, η επιλογή μη σχηματισμού κυβέρνησης και η προσφυγή σε νέες εκλογές με τον καινούργιο εκλογικό νόμο μόνο έναν σκοπό έχει, τη λεηλασία της εργατικής – λαϊκής ψήφου που δεν εγκλωβίστηκε την Κυριακή στα διλήμματα της αντιλαϊκής «σταθερότητας» και την προσπάθεια απόσπασης ευρύτερης λαϊκής συναίνεσης στο αντιλαϊκό έργο της επόμενης κυβέρνησης, ο Ανδρουλάκης αράδιασε μια σειρά φληναφήματα τύπου «ο ελληνικός λαός ανέδειξε μια πολύ μεγάλη ανάγκη: να υπάρχει στον τόπο μας ισχυρή, αξιόπιστη, προοδευτική δύναμη που να μπορεί να είναι φρουρός του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα μετά από αυτά που περάσαμε στην πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια». Στο μεταξύ, το ΠΑΣΟΚ είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση ψήφισε μια σειρά εκτρωματικά αντιλαϊκά νομοσχέδια και ευρωενωσιακές Οδηγίες, γιγαντώνοντας ένα ανεξέλεγκτο δίκτυο παρακολουθήσεων και φακελώματος σε βάρος λαϊκών ελευθεριών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Εξερχόμενος δε του Μεγάρου, δίνοντας εκ νέου διαπιστευτήρια στο σύστημα, διαβεβαίωνε ότι θα «διασφαλίσει» «ένα στρατηγικό πλάνο βιώσιμης ανάπτυξης», όπως και ότι θα «υπάρχει δυνατότητα σταθερότητας» «και όχι να γίνουμε ξανά πρωταγωνιστές σε νέες περιπέτειες», όπου σταθερότητα η απρόσκοπτη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Προηγούμενα, στον «ΣΚΑΪ», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δ. Μάντζος μιλούσε για «ανάγκη ο τόπος να αποκτήσει επιτέλους μία ισχυρή, γνήσια, προοδευτική προγραμματική αντιπολίτευση, μία εναλλακτική θετική πρόταση, δομημένη πάνω σε ρεαλιστικούς όρους διακυβέρνησης». Οπου «ρεαλισμός» οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει τα αστικά πολιτικά κόμματα να υλοποιήσουν π.χ. τα 350 βαριά αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα» που προβλέπει μέχρι και το 2026 το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης, ή τους σκληρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς που προϋποθέτει το «αναθεωρημένο» Σύμφωνο Σταθερότητας.

Άλλωστε και η «προγραμματική αντιπολίτευση» ή η «θετική εναλλακτική» που ευαγγελίζεται πάλι το ΠΑΣΟΚ έχει φανεί στην πράξη τι σημαίνει, όταν με βάση το κοινό τους πρόγραμμα, για εξυπηρέτηση στόχων του κεφαλαίου, ταυτίστηκε στις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες τα τελευταία 4 χρόνια κατά 68,88% με τη ΝΔ και κατά 65,08% με τον ΣΥΡΙΖΑ, στους οποίους έλεγε αλλεπάλληλα «ναι», ενώ δήθεν αντιπαρατίθεται «προγραμματικά». Στην ίδια ρότα, εξάλλου, τα προηγούμενα χρόνια έφερε το πρώτο μνημόνιο και το ψήφισε με το ΛΑ.Ο.Σ. του Καρατζαφέρη. Κατόπιν ψήφισε μαζί με ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. το δεύτερο, ενώ μαζί με ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ και Ποτάμι ψήφισε και το τρίτο.

Νομίζοντας ότι ο λαός έχει μνήμη χρυσόψαρου και πασχίζοντας να υφαρπάξουν την ψήφο του ώστε να εκτοπίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην έκφραση της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, ο Μάντζος αποσιώπησε τα παραπάνω απευθύνοντας ταυτόχρονα «κάλεσμα σε όλους τους δημοκράτες προοδευτικούς πολίτες να χτίσουμε ξανά μαζί το Κίνημα της Αλήθειας, στο ΠΑΣΟΚ (…) ενισχύοντας μια γνήσια προοδευτική εναλλακτική για τη διακυβέρνηση του τόπου».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...