Πάτρα: Εγκαινιάστηκε έκθεση με έργα του σπουδαίου γλύπτη, Μεμά Καλογηράτου

Μια σημαντική έκθεση του σπουδαίου γλύπτη, Μεμά Καλογηράτου, με θέμα «Η επιστροφή», εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 15 Μαΐου στην Πάτρα στις αίθουσες του Ιδρύματος Hellenic Diaspora Foundation και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Στα εγκαίνια ήταν παρόντες η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, η Αντιδήμαρχος Βίβιαν Σαμούρη και ο Βοηθός Δημάρχου, Γιώργος Μαγιάκης.

Μετά τα εγκαίνια, παρουσιάστηκε το λεύκωμα Ήφαιστος Δεσμώτης «Το σπίτι – μουσείο του Μεμά Καλογηράτου», από τον συγγραφέα της μελέτης, Μάνο Στεφανίδη.

Ο Μεμάς Καλογηράτος, το 1949 έφτασε στην Πάτρα. Τρία χρόνια νωρίτερα, οι γερμανικές κατοχικές δυνάμεις είχαν κάψει το πατρικό του σπίτι, εξαναγκάζοντας την οικογένειά του να εγκαταλείψει την Κεφαλονιά. Στην Πάτρα ο νεαρός Μεμάς, μαθήτευσε δίπλα στον ζωγράφο – αγιογράφο Φάωνα, έως το 1960, οπότε και γράφτηκε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου διδάχτηκε τη γλυπτική από τον Γιάννη Παππά και τον Θανάση Απάρτη. Το 1966 ξεκίνησε πλέον, την προσωπική του καλλιτεχνική διαδρομή.

Η έκθεση που εγκαινιάστηκε χθες στην Πάτρα, αποτελεί μια εμπλουτισμένη εκδοχή της αναδρομικής του έκθεσης, η οποία παρουσιάστηκε στην Αθήνα στο πλαίσιο του εικαστικού πολύπτυχου «Μεθεόρτια – Από το ’21 στο ‘22» και σηματοδοτεί την επιστροφή του γλύπτη στην Πάτρα -ύστερ’ από 63 χρόνια, αδιάκοπης δημιουργικής πορείας- για να συνοψίσει αναζητήσεις, ιδέες και συναισθήματα.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...