Πάτρα: Εκδήλωση για το 1821 μέσα από τις εκδόσεις της ΣΕ

ΚΚΕ: Πάτρα, εκδήλωση των εκδόσεων της Σύγχρονης Εποχής για την επανάσταση του 1821 - 22/03/2022

Με μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα η επίκαιρη εκδήλωση των εκδόσεων της Σύγχρονης Εποχής για την επανάσταση του 1821, μέσα από το εκδοτικό της, που παρουσίασε το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας, Κώστας Σκολαρίκος.

Εργαζόμενοι, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, έδωσαν το «παρών», ενώ αναπτύχθηκε πλούσια συζήτηση για το ρόλο της αστικής τάξης τότε και σήμερα, τη Φιλική Εταιρία, αλλά και την σύγκρουση που συντελούνταν ανάμεσα στις νέες κοινωνικοοικονομικές σχέσεις που εκπροσωπούσε η ανερχόμενη τότε αστική τάξη, σε σχέση με τις παλαιότερες φεουδαρχικές που αφορούσαν την πιο καθυστερημένη Οθωμανική Αυτοκρατορία και αντίστοιχα, την «μάχη» του παλαιού με το καινούργιο σε κάθε εποχή, όπως και σήμερα.

Από την αρχική του ομιλία, ο Κώστας Σκολαρίκος, αναφέρθηκε αναλυτικά στις εξελίξεις που συντελέστηκαν τόσο πριν το ξέσπασμα της επανάστασης του 1821 (πανευρωπαϊκά αλλά και εντός της οθωμανικής αυτοκρατορίας), αλλά και μετά, καθώς και στο ρόλο των υπαρχουσών τάξεων.

Στάθηκε στις κοινωνικές δυνάμεις που δυσφορούσαν από την ύπαρξη του παλαιού καθεστώτος, αλλά και σε αυτές που είχαν συμφέρον από την επανάσταση και την ανάπτυξη ενός αστικού κράτους. Αναλυτική ήταν η αναφορά του και στις διαφοροποιήσεις που υπήρχαν και ανάμεσα στις μεν και τις δεν, σημειώνοντας και την έλλειψη συγκεκριμένων ενιαίων στόχων απ’ όλες τις πλευρές, με αποτέλεσμα καις τους εμφύλιους πολέμους της περιόδου.

Εξήγησε το ρόλο της Φιλικής Εταιρίας, που ανεξάρτητα του αρνητικού συσχετισμού δύναμης, ανέδειξε ότι η επανάσταση μπορεί να πετύχει, στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις, εκφράζοντας ουσιαστικά, το νέο που εκπροσωπούσε η ανερχόμενη αστική τάξη της εποχής της.

Αναλυτική αναφορά έκανε και στη σύνθετη διαδικασία που ακολούθησε την έναρξη της επανάστασης του 1821, τόσο από την έλλειψη κοινών για όλες τις δυνάμεις που συμμετείχαν στόχων, τις δυνάμεις που είχε ανάγκη να στηριχθεί η αστική τάξη που και εν τέλη επικράτησε, αλλά και τις διεθνείς συμμαχίες της.

Αναδείχθηκε, και μέσα από την παρουσίαση και συζήτηση, τέλος, τι εστί πρόοδος για κάθε φάση της ιστορικής εξέλιξης, όπως σήμερα, η αναγκαιότητα ξεπεράσματος του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και της αντιδραστικής αστικής τάξης, αντικατάστασής της από τον σοσιαλισμό-κομμουνισμό που άνοιξαν οι επαναστάσεις του προηγούμενου αιώνα, ανεξάρτητα του προσωρινού πισωγυρίσματος της ιστορίας, με εργατική εξουσία. Επισημάνθηκε δε, πως και ο σημερινός αρνητικός συσχετισμός, αυτός δεν μπορεί να γίνεται αντιληπτός στατικά, αλλά δυναμικά και υλιστικά, στην κατεύθυνση επικράτησης κάθε φορά του νέου, έναντι του παλαιού.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...