Πάτρα – Εστίαση: Έστειλαν αποφασιστικό μήνυμα κατά των μέτρων της Κυβέρνησης

Πάτρα: Κινητοποίηση των μικρών επαγγελματιών
Πάτρα: Κινητοποίηση των μικρών επαγγελματιών

Κλειστά έμειναν χθες τα περισσότερα καταστήματα εστίασης και τα εμπορικά

Με μαζική συμμετοχή στην Πανελλαδική απεργία που προκήρυξε η Ομοσπονδία τους με τη μεγάλη πλειοψηφία των καταστημάτων τους να παραμένουν κλειστά, αλλά και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στην πλατεία Γεωργίου, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης, έστειλαν χθες και από την Πάτρα, το δικό τους μήνυμα ενάντια στα απαράδεκτα μέτρα της Κυβέρνησης, για τη διαχείριση της πανδημίας.

Κρατώντας μαύρα μπαλόνια και έχοντας ως “βήμα” για τις ομιλίες και τους χαιρετισμούς τους ένα λουκέτο, σατίρισαν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, απαιτώντας ταυτόχρονα μέτρα στήριξης τους, αλλά και να σταματήσουν τα εξοντωτικά πρόστιμα που τους επιβάλλονται.

Όπως κατήγγειλαν μάλιστα, εκπρόσωποι του Σωματείου Καταστημάτων Εστίασης Νομού Αχαΐας (ΣΚΕΑΝΑ), περίπου το 70% των συναδέλφων τους στην Πάτρα είναι χρεωμένοι στο δημόσιο, εκτιμώντας ότι την ίδια ώρα η μείωση του τζίρου στα καταστήματα τους, έχει φτάσει ως και 80%.

Από το βήμα της συγκέντρωση, ο εκπρόσωπος του ΣΚΕΑΝΑ, Κώστας Σακκής, κατήγγειλε δε, ότι οι ιδιοκτήτες καφετεριών είναι ο μόνος κλάδος που φορολογούνται με 3€ το κιλό τον καφέ, εκτός του ΦΠΑ, του ΕΝΦΙΑ και των υπολοίπων φόρων. “Δεν θα κάνουμε και τους αστυνόμους”, επεσήμαναν καταστηματάρχες, σημειώνοντας πως οι κινητοποιήσεις τους θα συνεχιστούν.

Στο πλευρό τους βρέθηκε ο Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας που χθες είχε προκηρύξει κλείσιμο των καταστημάτων για το πρωί, με ανταπόκριση από πολύ μεγάλη μερίδα του κλάδου, όπως επίσης και με συμμετοχή, στη συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της πόλης, που ακολούθησε.

Τη στήριξή της στις κινητοποιήσεις εξήγγειλε και η Συντεχνία Αρτοποιών, καλώντας τα μέλη της χθες να μην πωλούν καφέ. “Είναι πολύ θετικό ότι γίνονται βήματα συντονισμού των πρωτοβάθμιων σωματείων”, τόνισε ο γραμματέας της Συντεχνίας, Κώστας Τηλυγάδης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη “αυτός ο βηματισμός να συναντηθεί με το εργατικό κίνημα, κάθε λαϊκό φορέα, όχι μόνο για την αντιμετώπιση των κοινών μας προβλημάτων, αλλά και για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας σε όλα τα επίπεδα”.

Να γίνουν τα αναγκαία βήματα στη δράση των βιοπαλαιστών επαγγελματιών και εμπόρων, περνώντας απ’ τις περιγραφές των προβλημάτων στη μαχητική διεκδίκηση και στην στόχευση των πραγματικών υπαιτίων γι’ αυτά, κάλεσε απ’ την πλευρά του, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, επικεφαλής αντιπροσωπίας της Δημοτικής Αρχής, εκφράζοντας και τη συμπαράστασή της στις κινητοποιήσεις του κλάδου.

Αντίστοιχα, στήριξη στην απεργία και τις δράσεις του ΣΚΕΑΝΑ, εξέφρασαν η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Αχαΐας, ενώ στη χθεσινή συγκέντρωση, το “παρών” έδωσαν και άλλοι φορείς της πόλης.

Δείτε ακόμα...