Πάτρα: Κινητοποίηση μαθητών και γονέων κατά των συγχωνεύσεων τμημάτων στα σχολεία

Συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους για να μην περάσουν οι συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία τους έδωσαν σήμερα μαθητές σχολείων της Πάτρας, που μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής τους, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου και παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν μαθητές του Λυκείου Καστριτσίου και του 13ου ΓΕΛ που βρίσκονται συνεχώς σε αγωνιστικές δράσεις, αφού τμήματα των σχολείων τους κινδυνεύουν με συγχωνεύσεις. Στο πλευρό τους βρέθηκε η Ένωση Γονέων Πάτρας και γονείς από άλλους συλλόγους, μεταξύ των οποίων και των προαναφερόμενων Λυκείων.

Όπως επισημάνθηκε από μαθητές του Λυκείου Καστριτσίου, που κατέθεσαν επιστολή διαμαρτυρίας προς τον διευθυντή της Δευτεροβάθμιας, ο τελευταίος αρνήθηκε να στηρίξει τα αιτήματά τους, με το …αιτιολογικό ότι τα τμήματα θα μπορούσαν να είναι και μεγαλύτερα των 28 παιδιών.

Στα ερωτήματά τους για το τι εξυπηρετούν οι συγκεκριμένες ενέργειες, με ποιο σκεπτικό αποφασίστηκαν ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η σχολική χρονιά, αλλά και εν μέσω πανδημίας, η απάντηση που πήραν ήταν ότι πρόκειται για αποφάσεις του υπουργείου που πρέπει να υλοποιηθούν.

Ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας όχι μόνο αρνήθηκε να συνυπογράψει την επιστολή τους, αλλά και να αναφέρει σε ποια ακόμη σχολεία πρόκειται ή σχεδιάζεται να γίνουν συγχωνεύσεις, προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις.

Την ίδια ώρα και οι γονείς εκφράζουν την αντίθεσή τους στα σχέδια κυβέρνησης και υπουργείου. Μετά και από έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποίησαν Σύλλογοι Γονέων Σχολείων που αντιμετωπίζουν το ζήτημα των συγχωνεύσεων τμημάτων στα σχολεία τους, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια σειρά δράσεις, αλλά και σε στήριξη των κινητοποιήσεων των μαθητών.

Σε σχετικό δελτίο Τύπου κατήγγειλαν ως απαράδεκτο το γεγονός «οι συγχωνεύσεις να εφαρμόζονται σε Ειδικά Σχολεία και να οδηγούν ακόμα και σε μετακινήσεις μαθητών που χρήζουν ειδικής εκπαιδευτικής φροντίδας», ζητήματα που θα προκύψουν σε μονάδες, ακόμα και μέσα στην Πάτρα.

Κάλεσαν την κυβέρνηση και τις Διευθύνσεις να αποσύρουν αυτά τα μέτρα και «να φροντίσουν άμεσα για τις αναγκαίες προσλήψεις εκπαιδευτικών για την πλήρη κάλυψη των κενών. Να φροντίσουν για την αραίωση των μαθητικών τμημάτων και όχι για τη σύμπτυξή τους, για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης και όχι για την υποβάθμισή της, για τη βελτίωση των υγειονομικών συνθηκών και όχι για την επιδείνωσή τους!».

Οι Σύλλογοι Γονέων απαιτούν να αποσυρθούν τώρα όλες οι συγχωνεύσεις/καταργήσεις τμημάτων, 15 μαθητές ανά τμήμα με πλήρη κάλυψη των διδακτικών αναγκών και βελτίωση των εκπαιδευτικών και των υγειονομικών όρων σε κάθε σχολείο, ενώ καταλήγοντας στο δελτίο τους επισημαίνουν: «Φτάνει πια! Καταλάβετε πως δεν μπορείτε να παίζετε ούτε με τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας, ούτε με την υγεία τους!».

Με τους μαθητές συναντήθηκε ο Κ. Πελετίδης

Ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης και ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού, Τάκης Πετρόπουλος, επισκέφτηκαν σήμερα τους μαθητές του Γυμνασίου και του ΓΕΛ Καστριτσίου, οι οποίοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.

Ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος συνομίλησαν αρκετή ώρα με τους μαθητές, αλλά και με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς που βρίσκονταν στο χώρο για να στηρίξουν τον δίκαιο αγώνα των παιδιών τους.

Η δημοτική αρχή είναι στο πλευρό και θα στηρίξει με κάθε τρόπο τον αγώνα των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονιών, ενάντια στις συγχωνεύσεις τμημάτων, που υποβαθμίζουν την ποιότητα της εκπαίδευσης που λαμβάνουν τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών.

Μάλιστα, αποτελεί ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση ότι η απόφαση για τις συγχωνεύσεις έρχεται σε μία περίοδο που απαιτούνται ακόμα περισσότερες προσλήψεις εκπαιδευτικών και αραίωση τμημάτων, λόγω αφενός των μαθησιακών κενών που έχουν προκύψει με την τηλεκπαίδευση, αλλά και των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας των παιδιών και των οικογενειών τους.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...