Σε μαχητική κινητοποίηση στην 6η ΥΠΕ προχώρησαν το πρωί της Τρίτης το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, η Δημοτική Αρχή και δεκάδες εργατικά συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητικά συμβούλια, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων και άλλοι φορείς, απαιτώντας άμεσα να εμβολιαστεί με ευθύνη της κυβέρνησης ο μαθητικός και φοιτητικός πληθυσμός της πόλης απέναντι στη μηνιγγίτιδα.
Ο τραγικός θάνατος 20χρονου φοιτητή πριν περίπου μία εβδομάδα, όπως επίσης και της 16χρονης μαθήτριας πριν από περίπου δύο μήνες, τα τέσσερα κρούσματα της επικίνδυνης ασθένειας που σημειώθηκαν μέσα σε ένα χρόνο στο Πανεπιστήμιο, καθώς και η ανυπαρξία της αναγκαίας και απαραίτητης κρατικής ευθύνης σε συνδυασμό με τις επικλήσεις των αρμοδίων κρατικών φορέων στην «ατομική ευθύνη» για την αντιμετώπιση και του συγκεκριμένου πολύ σοβαρού ζητήματος -τη στιγμή μάλιστα που η πλειοψηφία του νεολαιίστικου πληθυσμού είναι ανεμβολίαστη απέναντι στην ασθένεια αφού το εμβόλιο κοστίζει πολύ ακριβά-, έχει προκαλέσει όχι μόνο την αγανάκτηση, αλλά και την αντίδραση των εργαζομένων και της νεολαίας.
Με τη συγκέντρωση στην 6η ΥΠΕ απαιτήθηκε επιπλέον ο εμβολιασμός για τη μηνιγγίτιδα Β να ενταχθεί άμεσα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού καθολικά για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, απέναντι στις λογικές του «πάμε και όπου βγει» που οδηγούν καθημερινά σε νέες κοιλάδες των Τεμπών.
«Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας – Εδώ και τώρα να εμβολιαστεί ο μαθητικός και φοιτητικός πληθυσμός της πόλης μας για τη μηνιγγίτιδα με ευθύνη της κυβέρνησης», τόνισαν.
Πρώτα από όλα οι ζωές των παιδιών μας!
Χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση ο Κώστας Πελετίδης, Δήμαρχος Πάτρας κατήγγειλε το γεγονός ότι χάνονται ζωές νέων ανθρώπων λόγω του κόστους του εμβολίου, τονίζοντας ότι στο πρόσφατο περιστατικό με τη 16χρονη μαθήτρια, η οικογένειά της στηριζόταν από τον Κοινωνικό Οργανισμό του Δήμου, δυσκολευόταν να κάνει το επί πληρωμή εμβόλιο! «Αυτά τα απλά πράγματα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα, δηλαδή ο εμβολισμός, δεν γίνονται παρά τις δυνατότητες της επιστήμης, διότι στοιχίζουν, μπαίνουν στη λογική κόστους-οφέλους», είπε, απαιτώντας μεταξύ άλλων: «Δεν θα αφήσουμε τα παιδιά μας να πεθαίνουν, επειδή δεν υπάρχει “οικονομική δυνατότητα”. Εμείς, μπροστά στην ανθρώπινη ζωή δεν βάζουμε το κόστος».
Αναφερόμενος και στα τελευταία τραγικά περιστατικά στην πόλη, ο Δημήτρης Μαρμούτας, πρόεδρος του ΕΚΠ απαίτησε πλήρη ανάληψη από το κράτος της εμβολιαστικής κάλυψης του βρεφικού – παιδικού πληθυσμού, με στελέχωση των δημόσιων Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων πανελλαδικά, που θα συνδέονται με τις οικογένειες, τα σχολεία, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα πανεπιστήμια στα όρια ευθύνης τους, αλλά ταυτόχρονα θα σχεδιάζουν, προγραμματίζουν, πραγματοποιούν την αναγκαία ενημέρωση και τον πλήρη εμβολιασμό.

«Δεν παίζουμε με την υγεία των παιδιών μας και δεν θα επιτρέψουμε και σε κανέναν άλλο να το κάνει. Έχουμε χρέος απέναντι στη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας!», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως «Οι εξελίξεις σε κάθε πλευρά της ζωής μας αποδεικνύουν πως κράτος, ΕΕ, κυβέρνηση, τα κόμματα του κεφαλαίου και η εργοδοσία κλιμακώνουν την επίθεσή τους σε κάθε εργατικό λαϊκό δικαίωμα». Κάλεσε ταυτόχρονα, σε συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας για τις 28 Φλεβάρη, δύο χρόνια μετά το έγκλημα στα Τέμπη, αλλά και σε συνέχεια και οργάνωση της πάλης απέναντι στην πολιτική που ευθύνεται για τα καθημερινά εγκλήματα σε βάρος των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας τους.
«Δεν θα ανεχθούμε άλλες θυσίες συμφοιτητών μας ή άλλου νέου ανθρώπου, λόγω μέτρων που παίζουν τη ζωή και των φοιτητών κορώνα – γράμματα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Νίκος Διαμαντόπουλος, εκπρόσωπος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου ΔΕΤ του Πανεπιστημίου Πατρών, χαιρετίζοντας και τις δεκάδες αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων για την κινητοποίηση, ενώ η Λυδία Καστανά, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών τόνισε πως «οι μαθητές δεν σκύβουν το κεφάλι», καλώντας και στη συγκέντρωση την Παρασκευή 7 Φλεβάρη στην πλατεία Γεωργίου, για να μην ξεχαστεί τίποτα από το έγκλημα των Τεμπών.

Παρέμβαση πραγματοποίησε εκ μέρους της Α’ ΕΛΜΕ και ο Σπύρος Ψαράς, υπογραμμίζοντας πως ο δωρεάν εμβολιασμός για την ασθένεια αποτελεί αυτονόητη απαίτηση.
Κατά την παρέμβαση που πραγματοποιήθηκε από τους εκπροσώπους των φορέων στην Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, για ακόμη μία φορά αναδείχθηκε η απροθυμία ουσιαστικά κυβέρνησης και των εκπροσώπων της ως συνέχεια του αστικού κράτους, να υπάρξουν τα αναγκαία με ευθύνη του μέτρα. Επισημάνθηκε ότι οι έως και σήμερα «οδηγίες» του ΕΟΔΥ και λοιπών επιστημονικών – κρατικών φορέων δεν εντάσσουν στον καθολικό εμβολιασμό τον νεανικό πληθυσμό δωρεάν. Αναφορά έγινε στα ελλειπή ακόμη και έως σήμερα μέτρα με επίκληση ότι δόθηκαν περισσότερα χάπια χημειοπροφύλαξης απ’ ότι αρχικά προβλέφθηκε, χωρίς ουσιαστικά να απαντάται γιατί δεν ικανοποιείται καθολικά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με κρατική ευθύνη και δωρεάν, η πρόληψη της ασθένειας με το εμβόλιο.