Πάτρα: Συλλαλητήριο – πρώτη απάντηση για το εργατικό «ατύχημα» στη Unisol

Με ένα μαχητικό συλλαλητήριο, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και σωματεία της πόλης, έδωσαν σήμερα άμεση απάντηση στην εργοδοσία της Unisol, για το εργατικό «ατύχημα» που σημειώθηκε την Τρίτη 2/11 το μεσημέρι στην εταιρία, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός 36χρονου εργάτη, πατέρα δύο παιδιών.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με το τραγούδι «Ο Στράτος», ενώ τα συνθήματα «όχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών», καθώς και «πάρτε τώρα μέτρα προστασίας, δεν θα γίνουν κάτεργα οι χώροι εργασίας», έδιναν τον τόνο, σημειώνοντας την αποφασιστικότητα των συγκεντρωμένων και των συνδικάτων τους, να μην μείνει αναπάντητη άλλη μια εργοδοτική αυθαιρεσία.

Παράλληλα, στάλθηκε μήνυμα στην Κυβέρνηση για κατάργηση του νόμου-εκτρώματος Χατζηδάκη, με τους συγκεντρωμένους να τονίζουν πως «ο νόμος Χατζηδάκη θα μείνει στα χαρτιά, μ’ αγώνες απαντάμε στη σύγχρονη σκλαβιά».

Το «παρών» στη συγκέντρωση, έδωσε και αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής Πάτρας, με επικεφαλής τον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη, καθώς επίσης και φοιτητικοί σύλλογοι.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ΕΚΠ, Δημήτρης Μαρμούτας, κατήγγειλε την εργοδοσία της Unisol για την προκλητική στάση της πριν και μετά το ατύχημα, σημειώνοντας πως το μόνο που την ένοιαζε ήταν να μην σταματήσει την παραγωγή, για να διασφαλίσει τα κέρδη της, αδιαφορώντας ακόμη και για τις ανθρώπινες ζωές. Σημείωσε, ότι είναι η ίδια επιχείρηση, που πριν δύο χρόνια επιχείρησε να απολύσει συνδικαλιστή (μέλος του ΔΣ του ΕΚΠ), επειδή διεκδικούσε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο δουλειάς του, ενώ εν συνεχεία επιχείρησε να τρομοκρατήσει συνδικαλιστές με μηνύσεις.

Εξέφρασε την αλληλεγγύη του συνδικαλιστικού φορέα στον αγώνα των εργαζομένων στην COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και στους μεταφορείς της Θεσσαλονίκης για την πρόσφατο θάνατο συναδέλφου τους. Ταυτόχρονα, στάθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στο ΣΕΠΕ και στην Πάτρα, επισημαίνοντας:

«Οι τεράστιες ελλείψεις σε μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας που οδηγούν σε χιλιάδες εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες κάθε χρόνο και η συστηματική υπονόμευση από όλες τις κυβερνήσεις της επιθεώρησης εργασίας έχουν αποτέλεσμα την αδυναμία ουσιαστικής εφαρμογής της όποιας κολοβής νομοθεσίας».

Τόνισε πως «οι εργοδότες, αντιμετωπίζουν τα μέτρα υγείας και ασφάλειας σαν ένα πρόσθετο κόστος που επιβαρύνει τους ισολογισμούς και μειώνει την κερδοφορία» αφού, την ίδια ώρα «πίεση να βγει η παραγωγή βάζει στην άκρη πρωτόκολλα και υποδείξεις».

«Δεν θα ανεχθούμε αυτή την κατάσταση»

Για την απουσία ουσιαστικών μέτρων και υποδομών για την πρόληψη και αντιμετώπιση των ατυχημάτων, ο Δημήτρης Μαρμούτας στάθηκε και στις ελαστικές μορφές εργασίας, στην ισοπέδωση των ωραρίων και των συμβάσεων «την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς , που αφήνει την εργοδοσία να αλωνίζει, έχει αφήσει << γυμνό>> εδώ στην Πάτρα όλο τον αρμόδιο ελεγκτικό μηχανισμό , την επιθεώρηση εργασίας και το ΙΚΑ», τόνισε, σημειώνοντας πως «Οι ίδιοι οι υπάλληλοι αυτών των υπηρεσιών βγάζουν καθημερινή κραυγή αγωνίας», αφού στο ΣΕΠΕ Δυτικής Ελλάδας έχουν να γίνουν προσλήψεις εδώ και 20 χρόνια, με τους ελάχιστους υπαλλήλους, να μην αρκούν ούτε στο ελάχιστον για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών.

Κατήγγειλε μάλιστα, ότι «οι ελεγκτικές υπηρεσίες της επιθεώρησης εργασίας εκτός του ότι είναι υπό- στελεχωμένες στην ουσία έχουν πάρει εντολή να μην ενοχλούν του εργοδότες» και έκανε σαφές ότι το ΕΚΠ δεν πρόκειται να αποδεχτεί αυτή την κατάσταση.

Αφού σημείωσε τέλος, ότι για αυτή την κατάσταση, ένοχοι είναι οι Κυβερνήσεις και η εργοδοσία που αντιμετωπίζουν την ασφάλεια των εργατών ως κόστος, χωρίς να περνούν κανένα μέτρο προστασίας των εργατών, κάλεσε σε συνέχιση του αγώνα και με στήριξη των επόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων οικοδόμων (σήμερα) και εργαζομένων στον επισιτισμό (9 Νοέμβρη) για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και κατάργηση του αντεργατικών νόμων, ενώ ακολούθησε, πορεία στους δρόμους της Πάτρας.


Δείτε ακόμα...