Πάτρα: Τα νοσοκομεία εκπέμπουν SOS λόγω ελλείψεων- Συγκέντρωση εργαζομένων στην 6η ΥΠΕ

Από την κινητοποίηση των υγειονομικών στην Πάτρα - 2/9/2021
Φώτο Αρχείου / Από την κινητοποίηση των υγειονομικών στην Πάτρα – 2/9/2021

Τα νοσοκομεία εκπέμπουν SOS λόγω ελλείψεων. Συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους, αντιδρώντας στην κυβερνητική απόφαση που προβλέπει αναστολή των καθηκόντων για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς και διεκδικώντας την ενίσχυση των Νοσοκομείων, έδωσαν και στην Αχαΐα εργαζόμενοι στο χώρο της δημόσιας Υγείας, από κοινού με τα σωματεία τους. Χθες, στα πλαίσια της πανελλαδικής στάσης εργασίας που είχε προκηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ, προχώρησαν σε μαζική παράσταση στην έδρα της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (6η ΥΠΕ) στην Πάτρα. Συμμετείχαν εργαζόμενοι από νοσοκομεία της Αχαΐας, μεταξύ των οποίων ΠΝΠ Ρίου, Αγ. Ανδρέα, Καραμανδάνειου και Αιγίου, αναδεικνύοντας τα ήδη μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη λειτουργία των ιδρυμάτων, καθώς και ότι αυτά θα μεγεθυνθούν, με την εφαρμογή των αναστολών.

Στο πλευρό τους βρέθηκε αντιπροσωπεία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, με επικεφαλής τον πρόεδρο, Δημήτρη Μαρμούτα και τα μέλη της Διοίκησης Βασίλη Βασιλείου, Άννα Πελεκούδα, Βασίλη Παπασιμακόπουλο, Γιώργο Σταθόπουλο, με τους δύο πρώτους να συμμετέχουν και στην παράσταση που πραγματοποιήθηκε από τους φορείς των εργαζομένων στο γραφείο του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, Γιάννη Καρβέλη.

Όπως καταγγέλθηκε από τα σωματεία των εργαζομένων, έχουν ήδη αρχίσει και στο νομό να εκδίδονται πράξεις αναστολής καθηκόντων και να επιδίδονται σε εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί, κάτι που αν συνεχιστεί θα δημιουργήσει νέα, ακόμη μεγαλύτερα κενά, στα ήδη υπάρχοντα στα Νοσοκομεία όλης της Αχαΐας, αλλά και συνολικά της 6ης ΥΠΕ. Ως μέρτο, η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να καλύψει τα κενά, με μετακινήσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, ακόμη και από νομό σε νομό!

Απώλειες άνω του 1/3 στο προσωπικό για το ΠΝΠ Ρίου

Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρθηκαν για ορισμένα Νοσοκομεία, όπως το Πανεπιστημιακό του Ρίο. Ο Οργανισμός του προβλέπει 1.800 άτομα προσωπικό, σήμερα εργάζονται περίπου 1.400, όπου το 35% απ’ αυτούς είναι με ελαστικές σχέσεις εργασίας και από τους εναπομείναντες, 500 απειλούνται με αναστολή καθηκόντων και 62 βγαίνουν στη σύνταξη. Αν δεν γίνουν άμεσα όλες οι αναγκαίες προσλήψεις, το νοσηλευτικό ίδρυμα θα μείνει με σχεδόν 840 άτομα προσωπικό, δηλαδή θα έχει απώλειες άνω του 1/3 του συνόλου των εργαζομένων.

«Οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη λειτουργία κλινικών στα νοσοκομεία, είναι να υπάρχουν τουλάχιστον 17 άτομα. Αυτή τη στιγμή ο μέσος όρος λειτουργίας των κλινικών στο Ρίο, είναι 12», ανέφερε χαρακτηριστικά το μέλος της Διοίκησης του σωματείου των εργαζομένων, Αντώνης Ντάσιος, λέγοντας ότι οι κλινικές είναι ήδη είναι κάτω από τα όρια ασφαλείας. Πρόκειται για κενά που θα οδηγήσουν το νοσοκομείο σε κατάρρευση αν βγουν σε αναστολή 500 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων (νοσηλευτές, γιατροί, παραϊτρικό προσωπικό). Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης, ότι με τα παραπάνω μέτρα «δίνεται η ευκαιρία στους ιδιωτικούς ομίλους να αυξήσουν την πελατεία και τα κέρδη τους, αφού τα νοσοκομεία δεν θα μπορύν να εξυπηρετήσουν τις λαϊκές ανάγκες».

Θα έχει πάνω από 400 κενά

Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση στο δεύτερο μεγαλύτερο Νοσοκομείο της Πάτρας και συγκεκριμένα στον «Άγιο Ανδρέα». Οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνούν τις 300, ενώ ετοιμάζονται 170 αναστολές, χωρίς να υπολογίζονται εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναρρωτικές άδειες. Σε σύνολο περίπου 1.700 ατόμων που θα έπρεπε να εργάζονται, τα κενά θα φτάσουν άνω των 400 θέσεων εφόσον εφαρμοστούν τα μέτρα.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το εμβόλιο και το αφήγημα της ατομικής ευθύνης για να απολυθούν εργαζόμενοι, δηλαδή να βγουν σε αναστολή εργασίας, και να στελεχωθούν τα ήδη υποστελεχωμένα Νοσοκομεία με φτηνό προσωπικό και συμβάσεις ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου για να εργαστούν σε αυτά τα κενά», τόνισε το μέλος της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων, Βένη Λιώλη, συμπληρώνοντας ότι «τα κενά και με τις αναστολές θα είναι πάρα πολύ μεγάλα και θα δημιουργηθούν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία μας».

Από τους εκπροσώπους των εργαζομένων καταγγέλθηκε επίσης η προσπάθεια της Κυβέρνησης να συγχωνεύσει κλινικές, την ίδια ώρα που η πανδημία θερίζει, παραδεχόμενη και η ίδια, ότι θα μειώσει τις παροχές υγείας στο λαό.

ΕΚ Πάτρας: «Απαράδεκτο να αξιοποιείται ο εμβολιασμός ως μέσο εκβιασμού!

Στην ανακοίνωσή του, για το θέμα, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες, αφού με το νόμο για τον “υποχρεωτικό εμβολιασμό” έδειξε το δρόμο στην εργοδοσία για να εξαπολύσει ένα νέο γύρο επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων. Αντί να στηρίξει το δημόσιο σύστημα Υγείας, αντί να υποχρεώσει τους εργοδότες να πάρουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, αντί να ενισχύσει την ουσιαστική, επιστημονική ενημέρωση για την ανάγκη του καθολικού εμβολιασμού, επιδιώκει με την πολιτική της να αναγάγει την προστασία της Υγείας αποκλειστικά στην ατομική ευθύνη των ίδιων των εργαζομένων.

ΤΟ ΛΕΜΕ ΚΑΘΑΡΑ! Δεν θα ανεχτούμε καμία επίθεση στα εργασιακά και ατομικά δικαιώματα των εργαζομένων. Καμία αναστολή σύμβασης, καμία απόλυση, καμία πειθαρχική δίωξη ειδικά των συναδέλφων μας υγειονομικών και εκπαιδευτικών.

Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας από την πρώτη στιγμή έχει ταχθεί υπέρ του καθολικού, δημόσιου και δωρεάν εμβολισμού, με στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων, με συνεχή ενημέρωση των εργαζόμενων για να καταπολεμηθούν διάφορες αντιεπιστημονικές, σκοταδιστικές θεωρίες, με πλήρη προληπτικό έλεγχο και παρακολούθηση των εμβολιασμένων, με αξιοποίηση όλων των ασφαλών εμβολίων και φαρμάκων.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να πάρει τώρα πίσω τα απαράδεκτα μέτρα των απολύσεων και των αναστολών από την εργασία και την άδεια των υγειονομικών με πρόσχημα την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Είναι απαράδεκτο να αξιοποιείται ο εμβολιασμός ως μέσο εκβιασμού!

Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι απαιτούν από την κυβέρνηση να εφαρμόσει εδώ και τώρα την «υποχρεωτικότητα» στα εξής:

  1. Στην Άμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό προσωπικό στα τρία νοσοκομεία της πόλης μας. Ενίσχυση όλων των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ της πόλης μας με προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ώστε να λειτουργούν και σαν εμβολιαστικά κέντρα.
  2. Στην επαναλειτουργία ΑΜΕΣΑ του Νοσοκομείου «Νοσημάτων Θώρακος» με λεφτά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να εξοπλιστεί με σύγχρονα μηχανήματα και μονάδες ΜΕΘ. Να επανδρωθεί με μόνιμο και πλήρους απασχόλησης εξειδικευμένο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Να αποτελέσει σήμερα νοσοκομείο αναφοράς για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  3. Στην Άμεση δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της περιοχής με βάση και τις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
  1. Στην εφαρμογή μέτρων προστασίας της Υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια. Επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζομένους με αποκλειστική επιβάρυνση του κράτους και των εργοδοτών.
  2. Στην άμεση υλοποίηση μέτρων για την ασφαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες.

Όχι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και στις απολύσεις. Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα την πανδημία.

Συμμετέχουμε και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των Σωματείων των υγειονομικών στα νοσοκομεία της πόλης μας και της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ). Καλούμε όλα τα σωματεία της Πάτρας και τους άλλους μαζικούς φορείς να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να διεκδικήσουν αποφασιστικά μέτρα προστασίας. Να πρωτοστατήσουν ταυτόχρονα στην ενημέρωση για να προστατευτεί η υγεία του εργαζόμενου λάου.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...