Πάτρα: Τίμησαν τα 82 χρόνια από όταν ο ΕΛΑΣ απελευθέρωσε την πόλη από τη ναζιστική κατοχή

Με συνθήματα όπως «ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΕΠΟΝ – ΟΠΛΑ – ΔΣΕ, δόξα και τιμή στο ΚΚΕ», αλλά και «το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός», οι Οργανώσεις Αχαΐας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ τίμησαν τα 82 χρονια απελευθέρωσης της Πάτρας από τα γερμανικά – ναζιστικά στρατεύματα κατοχής που πραγματοποίησε ο ΕΛΑΣ στις 4 Οκτώβρη 1944. 

Στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων το απόγευμα της Κυριακής χαιρετισμό πραγματοποίησε ο Παναής Ζαφειρόπουλος, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ. Στην παρέμβασή του, μεταξύ άλλων, τόνισε με αναφορά και στο σήμερα σε σχέση με τα ιστορικά γεγονότα:

«82 χρόνια πριν φάνηκε η αξία της μαζικής οργανωμένης αντίδρασης απέναντι στους εχθρούς τους λαού, γράφτηκαν ιστορικές σελίδες που εμπνέουν τον σημερινό αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση. Σε κάθε γωνία της πόλης γράφτηκαν λαμπρές σελίδες της ιστορίας μας, στο Γηροκομειό, στα Ψηλά Αλώνια, στα Προσφυγικά, στο κτήμα Μουρτζούχου, στις φυλακές και τα κρατητήρια της ασφάλειας.

Όπως τότε, έτσι και σήμερα δύο πατρίδες και δύο κόσμοι βρίσκονται σε ανειρήνευτη σύγκρουση.

Από τη μία ο κόσμος της βιοπάλης και οι αγώνες του και από την άλλη οι εκμεταλλευτές του και οι σχεδιασμοί τους. Από τη μία οι λαϊκές ανάγκες και από την άλλη το εχθρικό κράτος, οι θεσμοί του, η ΕΕ. Από τη μία τα κέρδη τους και από την άλλη οι ζωές μας!».

Τώρα να δυναμώσει ο αγώνας για απεμπλοκή της Ελλάδας απ’ τους επικίνδυνους σχεδιασμούς!

Ιδιαίτερα για τις εξελίξεις των ημερών υπογράμμισε: «Ειδικά αυτές τις μέρες που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρούμπιο, έρχεται στην Ελλάδα, τιμάμε τους αγώνες και καλούμε τον λαό και τη νεολαία σε συναγερμό, ετοιμότητα και αποφασιστική δράση!

Καλούμε τους εργαζόμενους και τη νεολαία, τον πατραϊκό λαό να δώσουν μαχητική απάντηση κόντρα στα αλισβερίσια της κυβέρνησης με τους φονιάδες τον λαών και απέναντι στην επικίνδυνη εξέλιξη που σηματοδοτεί η επίσκεψη Ρούμπιο στην Ελλάδα, για την απόσπαση νέων μεγαλύτερων δεσμεύσεων από την ελληνική κυβέρνηση για τη συμμετοχή της χώρας στα ενεργειακά σχέδια των ΗΠΑ με τον “Κάθετο Διάδρομο” στα Βαλκάνια και τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο. Δεν χωρά κανένας εφησυχασμός.

Τώρα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας του λαού ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ, να σταματήσει η χώρα μας να γίνεται θύτης κατά άλλων λαών και στόχος αντιποίνων!

Καμία θυσία για τα κέρδη και τους πολέμους τους! Καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και τα κόμματα της πολεμικής εμπλοκής!».

Κλείνοντας, κάλεσε σε τσάκισμα του φασισμού και του συστήματος που τον γεννά, σημειώνοντας στο τέλος: «Τιμή και δόξα στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ».

Στεφάνια κατέθεσαν εκ μέρους των Οργανώσεων του ΚΚΕ ο Πάνος Θανάσης, μέλος του ΤΓ Αχαΐας του ΚΚΕ, εκ μερους των Οργανώσεων της ΚΝΕ ο Αλέξανδρος Ανδριόπουλος και εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ ο Γιώργος Τσαπάρας.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...