Πάτρα: Το παραλιακό μέτωπο αλλάζει ριζικά

Μελέτη που ξεχώρισε στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό του Δήμου Πατρέων για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της πόλης (μώλος Αγίου Νικολάου)

«Το παραλιακό μέτωπο της Πάτρας αλλάζει. Αποκαθίσταται ο παραθαλάσσιος χαρακτήρας της πόλης. Το υγρό στοιχείο θα μπει στη ζωή μας. Νέοι ελεύθεροι χώροι, εκατοντάδων στρεμμάτων θα παραδοθούν στους δημότες» ανέφερε κατά τη συζήτηση που έγινε σήμερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2023, ο δήμαρχος, Κώστας Πελετίδης. Και πρόσθεσε πως «βέβαια, θα χρειαστεί ο ως τώρα αγώνας μας να έχει συνέχεια, ώστε να παραχωρηθεί και το υπόλοιπο τμήμα του παλιού λιμανιού στο Δήμο, ώστε να ενταχθεί στη ζωή της πόλης στο σύνολό του. Θα καταστήσουμε σαφές στην Κυβέρνηση για ακόμα μία φορά, ότι η πόλη μας δε δέχεται την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και των χερσαίων εγκαταστάσεών του».

Τόνισε πως «για την παραλία της πόλης μας, εδώ και δεκαετίες, συγκρούονται αντίθετα συμφέροντα. Από τη μία, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, που πατώντας στην πολιτική των κυβερνήσεων, αντιμετωπίζουν τις εκτάσεις αυτές ως “φιλέτα” για εκμετάλλευση και αποκόμιση κερδών και από την άλλη ο λαός, που διεκδικεί ελεύθερη πρόσβαση και δωρεάν χρήση, για να ικανοποιηθούν οι πιεστικές ανάγκες του στην αναψυχή και την ξεκούραση, στον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Οι κατευθύνσεις του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού που πραγματοποιήσαμε, ήταν το καταστάλαγμα ιδεών, μελετών, προτάσεων, που γίνονταν επί δεκάδες χρόνια στην Πάτρα, προσανατολισμένες να εξυπηρετήσουν την πόλη και το λαό της. Για τους όρους του Διαγωνισμού, προηγήθηκαν εκατοντάδες συζητήσεις, συσκέψεις, γνώμες, επαφές. Τέθηκαν στο τραπέζι όλα τα δεδομένα και ελήφθησαν υπ’ όψη οι παρατηρήσεις δεκάδων λαϊκών φορέων της Πάτρας, καθώς και των αρχιτεκτόνων και του Συλλόγου τους, του ΤΕΕ και άλλων επιστημονικών φορέων».

Συμπλήρωσε ότι η διεργασία αυτή και η επιμονή μας στη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του παραλιακού μετώπου, οδήγησε στο να σχεδιάζονται τώρα -σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια-, νέοι, σύγχρονοι, κοινόχρηστοι χώροι, με πράσινο, με χώρους ψυχαγωγίας, αθλητισμού, πολιτισμού, προσβάσιμοι στα άτομα με ειδικές ανάγκες, χώροι που θα είναι σημείο αναφοράς κατοίκων και επισκεπτών. Γίνεται η μεγαλύτερη στη χώρα παρέμβαση σε παραλιακό μέτωπο και γίνεται με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων μας. Δεν θα υψωθούν στη θάλασσα της Πάτρας ουρανοξύστες για κάποιους λίγους, όπως βλέπουμε να γίνεται αλλού.

Έτσι, υπογράμμισε ότι «με σταθερό προσανατολισμό στα συμφέροντα του πατραϊκού λαού, διεκδικήσαμε και πετύχαμε στόχους που φαίνονταν άπιαστοι και έτσι θα συνεχίσουμε. Η παραχώρηση της παραλιακής ζώνης έγινε μετά από αγώνες, των οποίων η αξία αποδείχτηκε, κόντρα σε όσους ήθελαν να τους εμφανίσουν μάταιους ή και να τους λοιδορήσουν. Θυμίζουμε, ότι με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, διοργανώθηκαν δύο μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις το 2015 και το 2016, για να μην περάσει ο σχεδιασμός της τότε Κυβέρνησης, καθώς αποτελούσε πισωγύρισμα, ακόμα και από τη σύμβαση προσωρινής παραχώρησης» και πως «ταυτόχρονα, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε, με καθοριστική τη συμβολή του προσωπικού και των Υπηρεσιών του Δήμου μας, τη διαμόρφωση του Νότιου Πάρκου, που έχει αναδειχθεί σε χώρο άθλησης, πολιτισμού, αναψυχής, ειδικά για τις νότιες συνοικίες. Μάλιστα, η χρησιμότητά του, αναδείχθηκε ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας».

Υπενθύμισε πως «συνεχίσαμε με την άλλη πλευρά και το Έλος της Αγυιάς παραδίδεται σε λίγο. Ταυτόχρονα, προχωρά το έργο στο Κολυμβητήριο και τις αθλητικές εγκαταστάσεις, δημιουργείται πάρκινγκ και θέατρο» και έκανε σαφές ότι «στην κατεύθυνση που περιγράψαμε, ξεπερνώντας όσο μπορούμε τις δυσκολίες που μας βάζει το σύστημα, οργανώνουμε και προγραμματίζουμε και τα υπόλοιπα έργα στην πόλη» με επόμενο την Μαρίνα, η οποία ήταν σε κατάσταση εγκατάλειψης εδώ και χρόνια, που μπαίνει στη διαδικασία αδειοδότησης – ανακατασκευής.

Επιπλέον «μετά την κήρυξη της παραλιακής ζώνης σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και σε συνεργασία με την Περιφέρεια, προχωρά η διαδικασία της προστασίας των ακτών από τη διάβρωση, στην περιοχή Άγιος Βασίλειος – Ρίο, καθώς και η υλοποίηση μελέτης στην περιοχή του Μονοδενδρίου. Σε όλη την ακτογραμμή της πόλης, οι επεμβάσεις που θα γίνουν θα βελτιώσουν τη φυσιογνωμία της. Προχωράει, επίσης, η αποχέτευση, όπως και τα έργα του βιολογικού καθαρισμού και θα αποδοθεί το σύνολο του παραλιακού μετώπου στον πατραϊκό λαό, ακόμα και για κολύμβηση» ενώ με την υπογειοποίηση του τρένου, θα έχουμε ένα γραμμικό πάρκο μήκους 6,5 χιλιομέτρων από το Ρίο έως την Πάτρα. Μία ζώνη με πεζόδρομο, ποδηλατόδρομο και πράσινο.

«Το παραλιακό μέτωπο έχει ήδη αλλάξει και συνεχίζει να αλλάζει ριζικά. Και αλλάζει, χωρίς να παραδίδεται στα μεγάλα συμφέροντα, χωρίς να εμποδίζεται η ελεύθερη πρόσβαση του λαού της Πάτρας» κατέληξε.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...