Παζάρια με φόντο τη Σύνοδο για το Κλίμα

Στην Αίγυπτο, στο τουριστικό θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας, Σαρμ ελ Σέιχ, η Διεθνής Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, γνωστή και ως COP27 - Νοέμβρης 2022
Φώτο Αρχείου / Στην Αίγυπτο, στο τουριστικό θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας, Σαρμ ελ Σέιχ, η Διεθνής Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, γνωστή και ως COP27 – Νοέμβρης 2022

«Τρομακτική δουλειά» απαιτείται προκειμένου να υιοθετηθεί το σχέδιο ανακοίνωσης της Διεθνούς Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Σαρμ ελ Σέικχ της Αιγύπτου (γνωστής ως COP27), ανέφερε χτες ο επικεφαλής Κλιματικής Πολιτικής της ΕΕ, Φρανς Τίμερμανς.

Ο Τίμερμανς προεξόφλησε συνέχιση των σκληρών παζαριών, διαβεβαιώνοντας ότι η ΕΕ θα δώσει τα «φώτα» της με την ελπίδα να βρεθεί «κοινός τόπος πριν το τέλος της COP».

Νωρίτερα, η Υπηρεσία του ΟΗΕ για το Κλίμα έδωσε στη δημοσιότητα σχέδιο απόφασης το οποίο περιλαμβάνει πολλούς από τους στόχους που διατυπώθηκαν κατά την περσινή διάσκεψη του ΟΗΕ, ενώ αφήνει για συζήτηση τα επίμαχα θέματα.

Η COP27 αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα, αν και δεν αποκλείεται παράταση μέσα στο Σαββατοκύριακο, προκειμένου να ευοδωθούν τα σχετικά παζάρια.

Αναπτυσσόμενες και ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή χώρες ζητούν συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής COP27 για τη δημιουργία νέου ταμείου, το οποίο θα αντιμετωπίσει τις απώλειες που υφίστανται.

Οι «πλούσιες» χώρες, ανάμεσά τους αυτές της ΕΕ και οι ΗΠΑ, έχουν μπλοκάρει προηγούμενες απόπειρες για τη δημιουργία τέτοιου ταμείου ή το να συζητηθεί κάποια αποζημίωση για τις απώλειες που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

Ο Τίμερμανς δήλωσε ότι τώρα η ΕΕ θέλει να συζητήσει τη δημιουργία νέου ταμείου, αλλά ζητά να διερευνηθεί πρώτα με ποιον τρόπο μπορούν να αναδιαρθρωθούν τα υπάρχοντα οικονομικά εργαλεία.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...