Παζάρια με φόντο το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Spain’s acting Prime Minister Pedro Sanchez, centre, poses with other heads of state and delegates during a group photo on the second day of the Europe Summit in Granada, Spain, Friday, Oct. 6, 2023. European Union leaders have pledged Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy their unwavering support. On Friday, they will face one of their worst political headaches on a key commitment. How and when to welcome debt-laden and war-battered Ukraine into the bloc. (AP Photo/Fermin Rodriguez)

Με φόντο τα παζάρια για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, στο εσωτερικό της ΕΕ έχουν βγει τα «μαχαίρια» για την κατανομή των κονδυλίων, όπως και για τις «εξαιρέσεις» από αυτό. Με πρόσχημα τις καταστροφές από φυσικά φαινόμενα η ελληνική κυβέρνηση ζητάει αύξηση πόρων για τις «πράσινες» μπίζνες, με τον πρωθυπουργό να λέει ότι «το Ταμείο Αλληλεγγύης είναι πάρα πολύ μικρό, έχει ήδη εξαντληθεί» και να ζητάει αύξησή του κατά 2,5 δισ. Ποσό που όχι μόνο υπολείπεται των αναγκών για έναν ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, με ανάταξη των πληγεισών περιοχών, αλλά, στο πλαίσιο ακριβώς των ταμείων της ΕΕ, έρχεται με προϋποθέσεις που αποκλείουν «από τα αποδυτήρια» τις λαϊκές ανάγκες.

Παράλληλα η κυβέρνηση ζητάει και εξαίρεση των στρατιωτικών δαπανών, με τον πρωθυπουργό να λέει ότι οι δαπάνες της χώρας «έχουν και μία ευρωπαϊκή διάσταση. Δεν θωρακιζόμαστε μόνο για να εξασφαλίσουμε, για να διαφυλάξουμε την εθνική μας κυριαρχία, προσθέτουμε με αυτόν τον τρόπο και στις συνολικές δυνατότητες της Ευρώπης να ενισχύσει τη στρατηγική της αυτονομία», προϊδεάζοντας για επικίνδυνες αποστολές και επιχειρήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων όπου Γης για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «ακόμα απέχουμε από μία συνολική συμφωνία», ενώ στο ευρύτερο πλαίσιο τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση «στηρίζει επί της αρχής την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περισσότερη ευελιξία στην προσαρμογή, στη δημοσιονομική προσαρμογή, αναλαμβάνοντας πάντα και την ευθύνη των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν προκειμένου η χώρα μας και η οικονομία μας να γίνει πιο ανταγωνιστική», το οποίο σημαίνει επιτάχυνση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και ότι αν δώσουν δυο δεκάρες στον λαό, του τις έχουν πάρει στο πολλαπλάσιο από την άλλη τσέπη.

Τέλος, καθώς στο Συμβούλιο συζήτησαν και για τη λεγόμενη διεύρυνση της ΕΕ, ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση «εξακολουθεί να αγωνίζεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων», ζητώντας «όλες οι χώρες οι οποίες λαμβάνουν καθεστώς υποψήφιας χώρας να αντιμετωπίζονται με τους ίδιους κανόνες, και να μην υπάρχουν γεωπολιτικές προτεραιότητες που να ανατρέπουν μία διαδικασία η οποία είναι αυστηρά καθορισμένη». Τόνισε, βέβαια, ότι η συζήτηση περί διεύρυνσης της ΕΕ «υποχρεώνει να ξεκινήσουμε να επαναξιολογούμε τον τρόπο της ίδιας της λειτουργίας της Ενωσης», περιγράφοντας μια διαδικασία «πολλών ταχυτήτων». Ενώ δεν έλειψαν και τα περί «σεβασμού των κανόνων του κράτους δικαίου», μια τοποθέτηση με το βλέμμα και στην Αλβανία και στη φυλάκιση εκεί του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρ. Μπελέρη. Σημειωτέον, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης βρέθηκε την Παρασκευή στα Τίρανα, στο πλαίσιο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...