ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ: Απαιτούμε την επανατοποθέτηση του ανδριάντα του Μητροπολίτη Ιωακείμ μέσα στην πόλη της Κοζάνης

Μητροπολίτης Ιωακείμ
Μητροπολίτης Ιωακείμ στο κέντρο

Το Παράρτημα Κοζάνης της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης – Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ) εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη μετακίνηση του ανδριάντα του Μητροπολίτη Ιωακείμ από την πόλη της Κοζάνης. Μεταξύ άλλων απαιτεί την επανατοποθέτησή του μέσα στην πόλη.

Εμείς δεν θα σταματήσουμε με κάθε τρόπο να απαιτούμε την επανατοποθέτηση του ανδριάντα του Μητροπολίτη Ιωακείμ μέσα στην πόλη της Κοζάνης, και θα πάρουμε και άλλες πρωτοβουλίες γι’ αυτό. Καλούμε όλους τους μαζικούς φορείς, το λαό της Κοζάνης να συμπαραταχθούν μαζί μας και να απαιτήσουν την τοποθέτηση του αγάλματος στην πλατεία Συντάγματος

Παράρτημα Κοζάνης της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ

«Εξορίστηκε» γιατί η ιστορική του διαδρομή ενοχλεί

Μητροπολίτης Ιωακείμ
Μητροπολίτης Ιωακείμ

Ο Μητροπολίτης Ιωακείμ υπήρξε σημαντική μορφή της αντίστασης ενάντια στους ναζί κατακτητές, πρόεδρος της ΝΕ Κοζάνης του ΕΑΜ και στη συνέχεια αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης του Βουνού, της ΠΕΕΑ.

Η δημοτική αρχή της Κοζάνης, μετά από απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, «εξόρισε» – όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση – τον ανδριάντα στο μνημείο πεσόντων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης στα Μαντέμια (Νταμάρια) Παναγιάς Κοζάνης, έξω από την πόλη.

Το Παράρτημα Κοζάνης της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ τονίζει επίσης ότι η κατάληξη του ανδριάντα ήταν προδιαγεγραμμένη και γι’ αυτό ευθύνονται τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη δημοτική αρχή, που τον είχε τοποθετήσει σε μια αποθήκη, με πρόσχημα τις εργασίες στην κεντρική πλατεία, χωρίς να τον αποκαταστήσει όταν αυτές ολοκληρώθηκαν.

Το Παράρτημα επιμένει στην πρόταση για επανατοποθέτηση του ανδριάντα στην πλατεία Συντάγματος, στην οποία ήταν παλιότερα τα κρατητήρια της Ασφάλειας Κοζάνης, στα οποία κρατήθηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν απάνθρωπα και από εκεί εξορίστηκαν σε μαρτυρικούς τόπους αρκετοί αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, καθώς και αγωνιστές της περιόδου μετά τον Εμφύλιο αλλά και της επτάχρονης δικτατορίας 1967 – 1974.

«Η πρότασή μας δεν είναι τυχαία. Η τοποθέτηση του ανδριάντα στο σημείο αυτό συμβολίζει τη σύγχρονη ιστορία της πόλης μας, τους αγώνες του λαού της, για ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε και ο Μητροπολίτης Ιωακείμ», τονίζει η ανακοίνωση.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την Ανακοίνωση του Παραρτήματος Κοζάνης της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ

Δείτε ακόμα...