ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ: Να σταματήσει η κυβέρνηση εδώ και τώρα την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Γυάρο

Μετεμφυλιακό κράτος - φυλακές της Γυάρου
Οι φυλακές της Γυάρου

Να σταματήσει η κυβέρνηση εδώ και τώρα τις ενέργειες για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον ιστορικό τόπο της Γυάρου, απαιτεί η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ. Σε ανακοίνωσή της εκφράζει την αγανάκτησή της για την «προσπάθεια μεγάλων οικονομικών συμφερόντων “να πατήσουν πόδι” στη Γυάρο για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, παρόλο που το νησί έχει χαρακτηρισθεί Ιστορικός Τόπος και τα κτίριά της διατηρητέα».

Σημειώνει: «Έτσι, συγκεκριμένος επιχειρηματικός όμιλος επικαλούμενος τις δυο άδειες παραγωγής Ενέργειας που έχει εξασφαλίσει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ζητά να εγκαταστήσει ανεμομετρητικό ιστό ύψους 80 μέτρων στη Γυάρο, ώστε στη συνέχεια να μπορέσει να εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες. Η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας έρχεται σε αντίθεση με την κυβερνητική απόφαση που χαρακτήρισε ως χώρο ιστορικής μνήμης το σύνολο του νησιού και απαγόρευε την οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα σε αυτό».

Και συνεχίζει: «Η Γυάρος έχει χαρακτηριστεί Ιστορικός Τόπος “που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία… διότι αποτελεί σημαντικό χώρο ιστορικής μνήμης που έχει αναπόσπαστα συνδεθεί με την ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Αποτελεί ζωντανή μαρτυρία των αγώνων του ελληνικού λαού για ελευθερία και δημοκρατία, σύμβολο καταδίκης των βασανιστηρίων και του περιορισμού των δημοκρατικών ελευθεριών”, σύμφωνα με υπουργικές αποφάσεις του 2001 (ΦΕΚ 772/19-9-2001, Τεύχος Δ’ και ΦΕΚ 1680/17-12-2001, Τεύχος Β’).

Ως γνωστόν η Γυάρος – που ονομάστηκε από τους κρατούμενους αγωνιστές “Θανατονήσι” για τους άθλιους όρους κράτησης, των ανείπωτων βασανιστηρίων και των θανάτων κρατούμενων αγωνιστών – χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εξορίας, φυλάκισης και κράτησης δεκάδων χιλιάδων αγωνιστών στα 1947 – 1952, που πάλεψαν για την απελευθέρωση της χώρας από τη ναζιστική Κατοχή και 1954 – 1961 και αγωνιστών που εναντιώθηκαν και πάλεψαν ενάντια στη Χούντα, στα 1968/69 και 1973/74.

Ωστόσο, παρά τον χαρακτηρισμό ως ιστορικού τόπου του νησιού, όλες οι κυβερνήσεις όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα για την προστασία και ανάδειξη του νησιού της Γυάρου ως τόπου ιστορικής μνήμης, αλλά το εγκατέλειψαν στην τύχη του, με αποτέλεσμα και τα όποια κτίσματα – κεντρικές φυλακές και άλλοι ιστορικοί χώροι, οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέοι, να ρημάζονται και να καταστρέφονται, και επίσης δεν προχώρησαν στις αναγκαίες για την πρόσβαση στο νησί υποδομές.

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, προετοιμάζοντας το έδαφος για εκμετάλλευση του νησιού, επεδίωξαν τον αποχαρακτηρισμό του μισού νησιού, όταν σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις για τον χαρακτηρισμό του ως ιστορικού τόπου η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή τόνιζε ότι στο νησί “δεν πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε επιχειρηματική – οικονομική εκμετάλλευση, να αποφεύγεται κάθε εξωραϊσμός του χώρου και να διατηρείται μόνον η τοπική πανίδα και χλωρίδα και αγριότητα του τοπίου”».

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας καταγγέλλει τις μέχρι τώρα κυβερνητικές ενέργειες και μεθοδεύσεις που υπηρετούν τα σχέδια αυτά αλλοίωσης των ιστορικών τόπων και μνημείων, που, εκτός των άλλων, στοχεύουν και στην άμβλυνση της ιστορικής μνήμης, για να μην μαθαίνουν οι νεότερες γενιές για τα εγκλήματα του φασισμού και της αστικής τάξης σε βάρος των αγωνιστών πατριωτών και του λαού μας και καλεί την κυβέρνηση να μην επιτρέψει να υλοποιηθεί η σχετική απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που δίνει άδεια σε ιδιωτικό μονοπωλιακό όμιλο να ξεκινήσει τις ενέργειες για να προχωρήσει στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις προβλέψεις των σχετικών αποφάσεων ανακήρυξης σε ιστορικό τόπο και την ανάγκη προστασίας του νησιού της Γυάρου.

Αντίθετα, την καλεί να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες για την ανάδειξη του ιστορικού τόπου και την αναστήλωση και τη συντήρηση των όποιων εγκαταστάσεων και μνημειακών χώρων, ώστε να γίνει επισκέψιμο το νησί και να μπορούν ο λαός και η νεολαία μας να το επισκέπτονται και να μαθαίνουν την αληθινή Ιστορία του τόπου μας, την Ιστορία που έγραψε ο λαός μας με τους αγώνες του.

Δείτε ακόμα...