ΠΕΑΠΣ: Η ζωή και η υγεία των πυροσβεστών δεν μπαίνει στο ζύγι κόστους – οφέλους

ΠΕΑΠΣ-logo

Σε Δελτίο Τύπου για τον θάνατο πυροσβέστη εν ώρα υπηρεσίας στην Χίο, η Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΕΑΠΣ) σημειώνει:

“Την περασμένη Δευτέρα (12/07/21), έχασε τη ζωή του, εν ώρα υπηρεσίας, στην περιοχή Κατάβαση της Χίου, ο Αρχιπυροσβέστης Ματθαίος Χρυσούλης, ενώ εργαζόταν ως ομαδάρχης πεζοπόρου τμήματος στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Πέμπτη.

Η Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων του Πυροσβεστικού Σώματος πέρα από τα θερμά και ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος συναδέλφου, ζητά από την Κυβέρνηση την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών. Δεν είναι δυνατόν στο πέμπτο, σε έκταση νησί μας, που φιλοξενεί μάλιστα και hot spot με πρόσφυγες, να μην υπάρχει μόνιμη θέση οδηγού ασθενοφόρου στη Βολισσό, με δεδομένη τη μεγάλη απόσταση από το νοσοκομείο και το δύσκολο οδικό δίκτυο, της περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη Δευτέρα το πρωί και λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο άτυχος συνάδελφός μας, αισθάνθηκε αδιαθεσία και έχασε τις αισθήσεις του. Από δημοσιεύματα τοπικών μέσων, μάθαμε πως το πλησιέστερο ασθενοφόρο (στη Βολισσό), δε διέθετε οδηγό παρά μόνο κάποιον εθελοντή που απουσίαζε το κρίσιμο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να απαιτηθεί η αποστολή ασθενοφόρου από την πόλη της Χίου που απέχει σαράντα και πλέον χιλιόμετρα. Η καθυστέρηση της διακομιδής του συναδέλφου μας, στο νοσοκομείο και η μη άμεση ιατρική στήριξή του με τα απαραίτητα ιατρικά μηχανήματα, ίσως, τελικά, να απέβη μοιραία.

Παρά τα τόσα θύματα στο βωμό του “καθήκοντος” που μετρά το Πυροσβεστικό Σώμα, καμιά κυβέρνηση μέχρι σήμερα, δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την ζωή και την υγεία των πυροσβεστών από τους επαγγελματικούς κινδύνους και τις ασθένειες. Τουναντίον, με τον τελευταίο νόμο 4662/2020, εντατικοποιείται η εργασία και χειροτερεύουν οι εργασιακές και υγιειονομικές συνθήκες των πυροσβεστών.

Για να φανεί, σε όλο της το μεγαλείο, η προσέγγιση του θέματος “υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία”, από τους εκάστοτε κυβερνώντες, αρκεί να φέρουμε στο μυαλό μας, εμείς οι παλιότεροι, την προ δεκαετίας απόρριψη, από την πολιτική ηγεσία, σχετικής πρότασης του Π.Σ., για εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας, στην υπηρεσία, λόγω έλειψης πιστώσεων (300.000 ευρών!!!).

Έκτοτε καμία κίνηση δεν αναλήφθηκε, ούτε από τις κυβερνήσεις που πέρασαν ούτε, δυστυχώς, από τους συνδικαλιστιστές που βρίσκονται στην ηγεσία του συνδικαλιστικού μας κινήματος, με αποτέλεσμα ένας εργασιακός χώρος πολυάριθμος, καλύπτοντας όλες τις προϋποθέσεις των νόμων για την Υγιεινή και Ασφάλεια των εργαζομένων, να μη διαθέτει γιατρούς και τεχνικούς ασφάλειας! Αυτό έχει, σαν αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, να μην καταγράφονται οι επαγγελματικές ασθένειες και το επιβαρυντικό περιβάλλον βλαπτικών παραγόντων κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας, να μην υπάρχει ασθενοφόρο με όλα τα απαραίτητα ιατρικά μηχανήματα και εξειδικευμένο προσωπικό που να ακολουθεί στα μεγάλα συμβάντα, να μην υπάρχουν συνεργεία καθαριότητας των υπηρεσιών σε μόνιμη βάση, να μην γίνονται προληπτικές και εξαμηνιαίες τουλάχιστον υποχρεωτικές εξετάσεις, να επαιτούνται από τους συναδέλφους μας τα μέσα κάλυψης από την επιδημία της covid -19, μέσω χορηγιών και εκπτώσεων, από ιδιωτικούς φορείς κ.ο.κ.

Με αφορμή το θάνατο του συναδέλφου μας, εκφράζουμε και εμείς, ως απόμαχοι της εργασίας αλλά ποτέ ως μη συμμετέχοντες στα τεκταινόμενα, την αγωνία μας στην κυβέρνηση, στα πολιτικά κόμματα και τους συνδικαλιστικούς φορείς και ζητάμε άμεση αποκατάσταση της θλιβερής κατάστασης. Δυσανασχετούμε με την παρουσία εκπροσώπων της κάθε κυβέρνησης αλλά και της φυσικής ηγεσίας σε τελετές μνήμης και σε εκφράσεις ευαρέσκειας στους “πεσόντες ήρωες”, χωρίς όμως να διορθώνεται το παραμικρό, παραβλέποντας και τις αρνητικές συνθήκες που αφήνει πίσω του, ένας θάνατος συναδέλφου, για την οικογένεια και τους συγγενείς του.

Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, η Π.Ε.Α.Π.Σ. απαιτεί να αναληφθούν, με κυβερνητική πρωτοβουλία, όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες της οικογένειας του εκλειπόντος συναδέλφου.”

Δείτε ακόμα...