ΠΕΑΠΣ: Να ριχθεί «άπλετο φως» στις αιτίες που προκάλεσαν το τραγικό δυστύχημα στη Σάμο

Η Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΕΑΠΣ), με ανακοίνωσή της «εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους συγγενείς των δύο μελών του πληρώματος του ελικοπτέρου (Ε/Π) πυρόσβεσης Mi-8 – ενός Μολδαβού συγκυβερνήτη του Ε/Π και του Έλληνα συνδέσμου του πληρώματος- που κατέπεσε στην περιοχή του Αγίου Μηνά στην τοποθεσία Πλάκα, στη Σάμο». Και προσθέτει:

«Στους δύο διασωθέντες από το πλήρωμα – κυβερνήτη και μηχανικό- εύχεται ταχεία ανάρρωση.

Το εν λόγω Ε/Π είχε μισθωθεί για την αντιπυρική περίοδο και κατέπεσε χθες και περί ώρα 17:55΄, επιχειρώντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ανεφοδιασμό του κάδου με θαλασσινό νερό, στην κατάσβεση μεγάλης πυρκαγιάς στο νησί της Σάμου.

Η ΠΕΑΠΣ γνωρίζοντας τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, κάτω από τις οποίες επιχειρούν τα εναέρια μέσα, ζητά να ριχθεί “άπλετο φως”, από την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, στις αιτίες που προκάλεσαν αυτό το δυσάρεστο αεροπορικό συμβάν. Να ερευνηθεί εάν τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλούς πτητικής λειτουργίας τόσο ως προς τη συντήρηση του Ε/Π όσο και των συνθηκών κάτω από τις οποίες έκανε αυτό κατάσβεση. Η αναφορά του επιζώντος μηχανικού ότι κατά τον ανεφοδιασμό του κάδου, μια ισχυρή ριπή ανέμου χτύπησε το ελικόπτερο και το ανέτρεψε παρασύροντάς το στη θάλασσα, είναι πιθανό να οδηγεί στην υπόθεση μη κατάλληλων συνθηκών για επιχειρησιακή δράση και κακή απόφαση πτήσης (απογείωσης) για το σκοπό αυτό».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...