Πεδίο εφαρμογής αντεργατικών πολιτικών το Πυροσβεστικό Σώμα

Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών

Το ALT.GR μίλησε με τον πυροσβέστη Δημήτρη Βλάχο, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Περιφέρειας Ηπείρου, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος.

Κύριε Βλάχο οι εργαζόμενοι στο Πυροσβεστικό Σώμα, έχουν πάγιο αίτημα τη λήψη μέτρων καθώς και την υπογραφή Προεδρικού Διατάγματος σχετικά με την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας στην Πυροσβεστική. Μετά την εκδήλωση της πανδημίας τι πρόσθετα μέτρα πάρθηκαν, σχετικά με τον εφοδιασμό του προσωπικού με υλικά και μέσα για την προστασία του από τον κορονοϊό;

– Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών από τις πρώτες ημέρες που εκδηλώθηκε η πανδημία του κορονοϊού στην πατρίδα μας, πραγματοποίησε συνεχείς παρεμβάσεις προς στην κυβέρνηση και την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία για να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των πυροσβεστών στους χώρους εργασίας και στα επιχειρησιακά συμβάντα που εμπλεκόμαστε, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε πλήρως στην αποστολή μας, να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τις οικογένειές μας και την υγεία των συμπολιτών μας.

Η εφαρμογή των μέτρων προστασίας έγινε με αρκετή καθυστέρηση στις πυροσβεστικές υπηρεσίες και στα κλιμάκια, ενώ κατά την αντιπυρική περίοδο δεν τηρήθηκαν βασικά μέτρα προστασίας, αφού υπήρξε συνωστισμός και μη τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας για αρκετούς πυροσβέστες κατά την μεταφορά τους με υπηρεσιακά λεωφορεία στις πυρκαγιές και κατά την ξεκούρασή τους σε στρατόπεδα.

Ακόμα και σήμερα δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες αντισηπτικών διαλυμάτων, σε κάποιες υπηρεσίες. Δεν γίνονται τακτικές απολυμάνσεις στις πυροσβεστικές υπηρεσίες και στα κλιμάκια. Δυστυχώς μέσα στην έξαρση της πανδημίας παραμένουν δεκάδες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και Πυροσβεστικά Κλιμάκια σε όλη την χώρα είτε χωρίς καν υπηρεσίες καθαριότητας ή σε πολύ περιορισμένο αριθμό ημερών την εβδομάδα. Μάλιστα με δεδομένη αυτή την προβληματική κατάσταση στην καθαριότητα, μέσα από σχετική διαταγή που εκδόθηκε στις 2 Νοεμβρίου για την λήψη μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας στους χώρους των υπηρεσιών, απαιτείται από τους ίδιους τους πυροσβέστες να κάνουν σχολαστική καθαριότητα στους χώρους w.c.

Πυροσβέστης - Kατάσβεση της Πυρκαγιάς στην Κερατέα 9/9/2020
Φώτο αρχείου / Από την κατάσβεση της Πυρκαγιάς στην Κερατέα 9/9/2020 – Πηγή: Eurokinissi

Ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που εξαπλώνεται ραγδαία η πανδημία του κορονοϊού, τα κρούσματα στους πυροσβέστες αυξάνονται και το σύστημα υγείας έχει ξεπεράσει τα όριά του, εμείς θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τις ελλείψεις και να ζητάμε την κάλυψή τους και την λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων.

Επιβάλλεται να εξασφαλιστεί η επαρκής τακτική χορήγηση των απαραίτητων ατομικών μέσων προστασίας, γαντιών, μασκών και αντισηπτικών διαλυμάτων, να πραγματοποιείται απολύμανση των εγκαταστάσεων όλων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και των Κλιμακίων κάθε 15 ημέρες που γίνεται η αλλαγή των βαρδιών ενεργής και εφεδρικής φυλακής, να πραγματοποιείται απολύμανση του εξοπλισμού μας και καθαριότητα των υπηρεσιών σε καθημερινή βάση από μόνιμο προσωπικό καθαριότητας. Να πραγματοποιούνται επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους πυροσβέστες, για τον έγκαιρο εντοπισμό πιθανού κρούσματος. Επιτακτική ανάγκη είναι να χορηγηθούν άμεσα και τα κατάλληλα Μέσα Ατομικής Προστασίας για τα επιχειρησιακά συμβάντα, όπως είναι οι ατομικές προσωπίδες για τις αναπνευστικές συσκευές και οι σύγχρονες προσωπίδες για τις δασικές πυρκαγιές.

Θα συνεχίσουμε επίσης να διεκδικούμε να εφαρμοστεί η νομοθεσία για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στην δουλειά μας, που δεν εφαρμόζεται από όλες τις κυβερνήσεις ούτε στους χώρους εργασίας ούτε στα επιχειρησιακά συμβάντα, εδώ και 17 χρόνια από όταν ψηφίστηκε ο νόμος 3144.

Από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Εύβοια 9/8/2020 Μεταφορά Τραυματία - Πυροσβέστες
Από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Εύβοια 9/8/2020 / Πηγή: Eurokinissi

Κύριε Βλάχο είστε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Πυροσβεστών Ηπείρου. Στις 26 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε απεργία από Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα με αιτήματα σχετικά με την προστασία της υγείας του λαού μας από την πανδημία, για την θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, καθώς και για την αναγκαιότητα λήψης μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς. Πως οι πυροσβέστες στέκονται απέναντι στις διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος;

– Στις 26 Νοέμβρη εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα έδωσαν την μάχη για να διασφαλίσουν τα δικαιώματά μας, την προστασία της υγείας και της ζωής μας.

Η πανδημία εξελίσσεται με τραγικά αποτελέσματα για χιλιάδες συνανθρώπους μας, με ευθύνη και της σημερινής κυβέρνησης για τα τεράστια κενά που υπάρχουν στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Παράλληλα, η πανδημία αξιοποιείται και ως πρόσχημα για νέα σκληρά μέτρα με τα νομοσχέδια για τα εργασιακά που προωθεί η κυβέρνηση και που θα χειροτερέψουν σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό την ήδη επιβαρημένη ζωή των εργαζομένων και του λαού. Προωθείται για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, κατάργηση του 8ώρου, νομιμοποίηση της 10ωρης εργασίας χωρίς αμοιβή υπερωριών, νέες μειώσεις των ήδη κατακρεουργημένων μισθών, νέες καταργήσεις ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Για τους λόγους αυτούς η κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει τους αγώνες των εργαζομένων και να βάλει στον γύψο τον συνδικαλισμό, που είναι το μόνο εργαλείο που έχουμε εμείς οι εργαζόμενοι για να διεκδικούμε να γίνουν πράξη τα δίκαια αιτήματά μας και να καλυτερεύσουμε την ζωή μας.

Εάν επιβληθούν και εφαρμοστούν τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν ανάλογες ανατροπές και στις εργασιακές σχέσεις των δημοσίων υπαλλήλων. Με αφορμή την νέα αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης σε βάρος θεμελιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, έχει μία σημασία να επισημάνουμε ότι το Πυροσβεστικό Σώμα αποτέλεσε πειραματικό πεδίο για δεκαετίες στην προσπάθεια εφαρμογής όλων αυτών των αντεργατικών ανατροπών στο ωράριο και την απλήρωτη εργασία. Οι προσπάθειες που έγιναν πλέον της 15ετίας για επιβολή 12ωρου και εβδομάδα εργασίας των 67 ωρών, βρήκε σθεναρή αντίσταση από την παράταξη μας και επίσημα δεν μπόρεσε να επιβληθεί παρ ότι είχε την σιωπηρή αποδοχή των δυνάμεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Βρήκε όμως άτυπη εφαρμογή μέσα από το καθεστώς των επιφυλακών που αποτέλεσαν τον δούρειο ίππο για την κατάργηση του σταθερού χρόνου εργασίας και πλέον έχουν αποκτήσει με τον νόμο 4662/2020 και νομοθετική υπόσταση. Η απλήρωτη υπερεργασία που προωθείτε και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους, στο Π.Σ. είναι καθιερωμένη εδώ και 39 χρόνια. Είναι βέβαιο λοιπόν ότι το σύνολο των αντεργατικών ανατροπών που προωθούνται, στον χρόνο εργασίας, στα μισθολογικά, στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό και οι περιορισμοί στην συνδικαλιστική δράση θα επηρεάσουν άμεσα και τους πυροσβέστες.

Από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Εύβοια 9/8/2020 - Ελικόπτερο της Πυροσβεστικής
Από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Εύβοια 9/8/2020 / Πηγή: Eurokinissi

Για όλους τους παραπάνω λόγους ο αγώνας που δόθηκε στις 26 του Νοέμβρη, πρέπει να γίνει αρχή για μια μεγάλη αγωνιστική ανάταση του συνδικαλιστικού κινήματος, με προοπτική τους αγώνες που πρέπει να οργανωθούν το επόμενο διάστημα.

Μόνο με οργανωμένη συλλογική πάλη και διεκδίκηση παράλληλα με την ουσιαστική τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, μπορούμε να βάλλουμε εμπόδια στα αντεργατικά νομοθετήματα και να επιβάλλουμε στην κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Είναι ευθύνη και των πυροσβεστών, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με πολύχρονους αγώνες, θυσίες και διώξεις.

Επιβάλλεται να δώσουν αγωνιστική απάντηση μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τον λαό όπως εδώ και χρόνια τους καλεί η Ε.Α.Κ.Π., για να μην υποστούν νέα μεγάλα πλήγματα στην εργασιακή και οικογενειακή τους ζωή.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα, με ενημερωτικές επαφές που θα έχουν στόχο να καταλάβουν οι πυροσβέστες τι τους ξημερώνει και να αντιδράσουν άμεσα και αγωνιστικά.

Φώτο Αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Μετά τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου η κυβέρνηση απέλυσε χιλιάδες εποχικούς πυροσβέστες και εξακολουθεί να εφαρμόζει πολλών ταχυτήτων εργασιακές σχέσεις στην Πυροσβεστική. Τι μέτρα θα πρέπει να πάρει η κυβέρνηση για να υπάρχουν ίδιες εργασιακές σχέσεις για όλους τους πυροσβέστες και ταυτόχρονα να υπάρξει κάλυψη όλων των αναγκαίων θέσεων στην Πυροσβεστική;

Οι προσλήψεις εποχικών συμβασιούχων πυροσβεστών, αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο. Με τον τρόπο αυτό επιχειρούν οι κυβερνήσεις να μπαλώσουν τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν σε μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό.

Σε σύνολο 16.000 περίπου πυροσβεστών, ένας μεγάλος αριθμός, περισσότεροι από 5.000 περίπου το 1/3, αποτελείται από 5ετείς και εποχικούς πυροσβέστες.

Ακόμα και το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των πυροσβεστών της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. που είναι ο κύριος εκφραστής του κυβερνητικού συνδικαλισμού στον χώρο, τόνιζε πριν από 4 χρόνια ότι το Πυροσβεστικό Σώμα χρειάζεται 18.000 μόνιμους πυροσβέστες, ως απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσει ως σύγχρονος αποτελεσματικός οργανισμός πυρασφάλειας και πυροπροστασίας.

Τα τελευταία χρόνια μεγάλες καταστροφές εκδηλώνονται στην πατρίδα μας, όχι μόνο από τις δασικές πυρκαγιές, αλλά και από τα πλημμυρικά φαινόμενα που εντάθηκαν και την φετινή χρονιά με τραγικά αποτελέσματα τις απώλειες συνανθρώπων μας.

Όλοι οι πυροσβέστες είναι απαραίτητοι και πρέπει να εργάζονται σε μόνιμη και σταθερή βάση για τις ανάγκες που υπάρχουν όλη την διάρκεια του έτους, σε συνδυασμό και με τις νέες αρμοδιότητες και υποχρεώσεις που αναλαμβάνει συνεχώς το Πυροσβεστικό Σώμα όπως η στελέχωση πυροσβεστικών υπηρεσιών σε ιδιωτικοποιημένα αεροδρόμια, σε μεγάλους οδικούς άξονες, ενώ προβλέπεται στο άμεσο μέλλον και η στελέχωση υπηρεσιών σε ιδιωτικοποιημένα λιμάνια και δίκτυα μεταφοράς ενέργειας. Για τους λόγους αυτούς επιβάλλεται να μονιμοποιηθούν όλοι οι 5ετείς και εποχικοί συνάδελφοι, για να καλυφθεί σημαντικός αριθμός των πραγματικών κενών θέσεων μόνιμου προσωπικού και στο Πυροσβεστικό Σώμα, αλλά και στις υπηρεσίες πρόληψης της Πολιτικής Προστασίας. Η μονιμοποίηση των 5ετών και εποχικών συναδέλφων σε συνδυασμό με τις προσλήψεις που απαιτούνται σε μόνιμο προσωπικό, θα δώσουν την δυνατότητα στην υπηρεσία μας να στελεχωθεί επαρκώς και όχι με μπαλώματα, στην προσπάθειά της να καλύψει το σύνολο των αρμοδιοτήτων και των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει απέναντι στους πολίτες.

Πυροσβεστική Ακαδημία - Ορκωμοσία 20/10/2020

Ποια είναι σήμερα η κατάσταση κ Βλάχο στο προσωπικό της Πυροσβεστικής, μετά την εφαρμογή του νέου νόμου περί μεταθέσεων του προσωπικού και από την εφαρμογή της επιφυλακής ακόμη και για προληπτικούς λόγους;

– Οι φετινές μεταθέσεις που έγιναν για πρώτη φορά με τον νέο Κανονισμό Μεταθέσεων του νόμου 4662/2020, ξεσπίτωσαν εκατοντάδες πυροσβέστες που υπηρετούσαν ως αμετάθετοι στον τόπο τους. Οι περισσότεροι μετατέθηκαν μακριά από τα σπίτια τους, σε νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου αλλά και σε άλλες περιοχές. Ο προγραμματισμός της ζωής τους ανατράπηκε πλήρως και αρκετοί αντιμετωπίζουν πολλά οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα.

Συνάδελφοι που υπηρετούν σε «κοσμοπολίτικα» νησιά δεν μπορούν να βρουν σπίτια για να μείνουν, λόγω των πανάκριβων ενοικίων ή της έλλειψης διαθέσιμων κατοικιών. Απευθύνουν εκκλήσεις στους Δημάρχους και σε ιδιώτες, για να διατεθούν κατοικίες με ενοίκια που να μπορούν να πληρώσουν. Αναγκάζονται να παρακαλάνε τις Διοικήσεις των πυροσβεστικών υπηρεσιών να τους παραχωρήσουν εσωτερικούς χώρους για να μείνουν εντός της υπηρεσίας, αλλά ακόμα και αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει, γιατί οι εγκαταστάσεις των υπηρεσιών είναι ακατάλληλες και περιορισμένες και δεν μπορεί να αποφευχθεί ο συνωστισμός και να τηρηθούν τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι μεταθέσεις για υπηρεσιακούς λόγους θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια, σειρά για μετάθεση – ξεσπίτωμα θα πάρουν οι περισσότεροι συνάδελφοι σε όλη την χώρα.

Ο νέος Κανονισμός Μεταθέσεων δεν καλύπτει τις πραγματικές κενές θέσεις μόνιμου προσωπικού που υπάρχουν σε υπηρεσίες νησιώτικων, απομακρυσμένων και άλλων περιοχών.Με τις μεταθέσεις που έγιναν, καλύφθηκαν πολύ λίγες κενές θέσεις και στελεχώθηκαν με μια σχετική επάρκεια μόνο οι πυροσβεστικές υπηρεσίες των ιδιωτικοποιημένων αεροδρομίων. Παράλληλα όμως, αποδυναμώθηκαν αρκετές υπηρεσίες της ηπειρωτικής χώρας και ιδιαίτερα της Αιτωλοακαρνανίας, των Τρικάλων, της Καρδίτσας, της Λάρισας, της Αργολίδας, της Μεσσηνίας, της Άρτας, της Πιερίας και άλλων περιοχών της Μακεδονίας, της Φθιώτιδας, από τις οποίες μετατέθηκε προσωπικό προς τις νησιώτικες περιοχές.

Για να γίνουν όλα αυτά και να «μπαλωθούν» με αυτόν τον τρόπο κάποιες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό, διαλύεται η ζωή και ο οικογενειακός προγραμματισμός χιλιάδων πυροσβεστών. Για τους λόγους αυτούς πρέπει να καταργηθεί ο κανονισμός αυτός και να αντικατασταθεί από έναν δίκαιο κανονισμό μεταθέσεων που θα καλύπτει τις ανάγκες της υπηρεσίας μας χωρίς να ξεσπιτώνει πυροσβέστες, όπως αναλύεται στην ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη πρόταση της Ε.Α.Κ.Π.

Ειδική Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) - Πυροσβεστικό Σώμα
Φώτο Αρχείου / Ειδική Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) – Πυροσβεστικό Σώμα / Πηγή: Eurokinissi

Σε ότι αφορά την εφαρμογή των «προληπτικών» επιφυλακών και αυτές οφείλονται στον νόμο 4662 με τον οποίο θεσπίστηκαν οι «προληπτικές» επιφυλακές για τους πυροσβέστες, με βασικό κριτήριο τους δείκτες και τα στάδια επικινδυνότητας, ακόμα και χωρίς να υπάρχουν επιχειρησιακά συμβάντα σε εξέλιξη.

Η κυβέρνηση προκειμένου να διαχειριστεί το ελλειμματικό μόνιμο προσωπικό διευρύνει το μέτρο της επιφυλακής, για να έχει περισσότερους διαθέσιμους πυροσβέστες στις υπηρεσίες και για να μπορεί να τους μετακινεί άμεσα σε περιοχές που απέχουν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την έδρα τους, όχι μόνο για κατάσβεση πυρκαγιών, αντιμετώπιση πλημμυρών, αλλά και για εκτέλεση υπηρεσίας σε πυροσβεστικούς σταθμούς και πραγματοποίηση περιπολιών. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι πυροσβέστες υπερβαίνουν τις 30 ή και τις 40 ώρες συνεχόμενης εργασίας.

Η «κινητικότητα» αυτή θα επιβάλλεται για όλο το χρόνο, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τις καταστροφές που θα προκαλούν τα «ακραία φαινόμενα».

Οι επιφυλακές τείνουν να μετατραπούν πλέον σε μια μόνιμη κατάσταση για τις περισσότερες ημέρες του έτους. Θα περιορίσουν σημαντικά τον ελεύθερο χρόνο μας και θα διογκώσουν την απλήρωτη υπερεργασία μας και όπως προανέφερα είναι ο έμμεσος τρόπος για την υπονόμευση του σταθερού χρόνου εργασίας. Όλα αυτά γίνονται για να «μπαλώνονται» και με αυτόν τον τρόπο, τα κενά και οι ελλείψεις της υπηρεσία μας.

Η κατάργηση του νέου κανονισμού μεταθέσεων, η κατάργηση των επιφυλακών που γίνονται για να καλύψουν πάγιες και όχι έκτακτες ανάγκες της υπηρεσίας, αλλά και η θεσμοθέτηση για την χρηματική αμοιβή της απλήρωτης υπερεργασίας που προσφέρουμε, θα πραγματοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο με τους αγώνες των πυροσβεστών, που επιβάλλεται να γίνουν με ουσιαστικό πλαίσιο διεκδικήσεων.

Καμία λύση στα προβλήματα δεν πρόκειται να δοθεί από τα δικαστήρια και από τις διαπραγματεύσεις και τους «κοινωνικούς διαλόγους» με την κυβέρνηση και την φυσική ηγεσία, όπως διαφημίζουν οι συμβιβασμένοι συνδικαλιστές των Διοικητικών Συμβουλίων της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. και των πρωτοβάθμιων σωματείων της, μαζί με τους διάφορους παρατρεχάμενους των κυβερνήσεων στον χώρο μας.

Πυροσβέστης - Πυρκαγιά στη Νέα Κίο Αργολίδας - 6/10/2020
Φώτο Αρχείου / Πυρκαγιά στη Νέα Κίο Αργολίδας – 6/10/2020 / Πηγή: Eurokinissi

Το τελευταίο διάστημα στην Πυροσβεστική έχουν εκδηλωθεί από τη μεριά της διοίκησης φαινόμενα αυταρχισμού και επιβολής προστίμων σε συναδέλφους σας που κρατούν αγωνιστική στάση στη διεκδίκηση προβλημάτων είτε τιμωρούνται για τη συμπεριφορά τους σε συνδικαλιστικές ενώσεις. Πως κρίνεται την αυταρχική αντίδραση της διοίκησης, απέναντι σε συναδέλφους που διεκδικούν το δίκιο τους καθώς και την εμπλοκή της στις διεργασίες του συνδικαλιστικού κινήματος στο Πυροσβεστικό Σώμα;

– Μέλος της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών και εκλεγμένος στο Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου της Στερεάς Ελλάδας, διώχθηκε πειθαρχικά από την Διοίκησή του με διαταγή του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος. Διενεργήθηκε σε βάρος του Ένορκη Διοικητική Εξέταση. Η πειθαρχική δίωξη έγινε επειδή ο συνδικαλιστής ανέδειξε με ανακοίνωση τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες στις δασικές πυρκαγιές από τις ελλείψεις στην διοικητική μέριμνα από την υπηρεσία, τις διαχρονικές ελλείψεις σε ατομικό εξοπλισμό και τις ελλείψεις στην οργάνωση της πυρασφάλειας και της δασοπροστασίας.

Ανάλογες καταγγελίες υπάρχουν και από συνδικαλιστικούς φορείς, που εκπροσωπούν εκτός από μόνιμους πυροσβέστες και τους πενταετείς και εποχικούς συναδέλφους. Οι καταγγελίες αυτές αναφέρουν ότι ασκήθηκαν διώξεις σε βάρος εκλεγμένων μελών τους, με αφορμή συνδικαλιστικές ανακοινώσεις και συνδικαλιστικές ενέργειες που πραγματοποίησαν.

ΕΑΚΠ-Πυροσβέστες

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών έχει καταγγείλει φαινόμενα συνδικαλιστικών διώξεων από την φυσική ηγεσία και τις διοικήσεις και έχει αναδείξει τις ευθύνες που έχουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις για τις συγκεκριμένες διώξεις. Απαιτούμε να σταματήσουν οι παρεμβάσεις στον συνδικαλισμό από εκπροσώπους της κυβέρνησης και να παύσουν οριστικά όλες οι Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις που διενεργούνται καταχρηστικά, με στόχο την πειθαρχική δίωξη για συνδικαλιστικές ενέργειες που αφορούν αποκλειστικά και μόνο την λειτουργία των πρωτοβάθμιων σωματείων και των ομοσπονδιών. Θα αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις ενάντια στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τον περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων με την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου που προωθεί, με στόχο να ελέγξει την λειτουργία των σωματείων, των ομοσπονδιών και των συνομοσπονδιών και να καταργήσει την ανεξαρτησία του συνδικαλιστικού κινήματος.

Θα ήθελα όμως να ξεκαθαρίσω, ότι όλες οι καταγγελίες της Ε.Α.Κ.Π. για το συγκεκριμένο ζήτημα, αφορούν τις διώξεις συναδέλφων που έχουν ως αφορμή αποκλειστικά και μόνο, την συνδικαλιστική δράση και όχι διώξεις που έχουν να κάνουν με ποινικού και πόσο μάλλον με κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα. Τέτοιες συμπεριφορές και στάση ζωής, δεν έχει καμία σχέση με το συνδικαλιστικό κίνημα και τις επιδιώξεις του.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που μου δώσατε την δυνατότητα μέσα από αυτή την συνέντευξη, να αναλύσω ορισμένα από τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στην υπηρεσία μας και έχουν σοβαρές επιπτώσεις στους συναδέλφους μας, στους συμπολίτες μας και στην πατρίδα μας.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...