Πειραιάς: Περιβαλλοντικό Έγκλημα στην Πειραϊκή – Προσωρινή αναστολή στις βυθοκορήσεις και την απόρριψη βυθοκορημάτων στη θάλασσα

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), σύμφωνα με την οποία εκδόθηκε προσωρινή διαταγή αναστολής των εργασιών βυθοκορήσεων και της απόρριψης βυθοκορημάτων στη θάλασσα, κατά τη διάρκεια των έργων κατασκευής της προβλήτας κρουαζιέρας στον Πειραιά. Ως αποτέλεσμα, από σήμερα 12/6/2020, έχει σταματήσει η διαδικασία απόρριψης τοξικού ιζήματος από τον πυθμένα του λιμανιού του Πειραιά σε θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού. Αυτές οι εργασίες ξεκίνησαν στις αρχές Απριλίου και εν μέσω περιορισμών λόγω Covid-19, παρόλο που έως σήμερα δεν έχει εγκριθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση των εργασιών.

Αυτή η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, καθώς πλέον το δικαστήριο αναγνωρίζει το δραματικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον από την προγραμματιζόμενη άντληση από το λιμάνι του Πειραιά και απόρριψη στα αλιευτικά πεδία του Σαρωνικού τουλάχιστον 620.600 m3 βυθοκορημάτων! Άγνωστη βέβαια παραμένει η ποσότητα βυθοκορημάτων που έχει ήδη απορριφθεί στη θάλασσα τους τελευταίους 2 μήνες.

Βυθοκορήσεις στην Πειραϊκή _τοξικά Ιζήματα _ έργα COSCO

Η συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ αποτελεί μία νίκη όλων των φορέων που τους τελευταίους μήνες ύψωσαν το ανάστημά τους απέναντι στον παράνομο και παράλογο τρόπο εκτέλεσης αυτού έργου. Το έργο αυτό, με την προκάλυψη του «αναπτυξιακού χαρακτήρα», υλοποιείται παραβλέποντας τις νόμιμες διαδικασίες που προφυλάσσουν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, αλλά και αγνοώντας την καθολική αντίδραση από τους χιλιάδες πολίτες του Πειραιά και των παράκτιων Δήμων του Σαρωνικού.

Βυθοκορήσεις στην Πειραϊκή _τοξικά Ιζήματα _ έργα COSCO

Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» στηρίζει αυτή την σημαντική απόφαση του ΣτΕ, αναγνωρίζοντας όμως ότι το πρόβλημα έχει απλώς ανασταλεί και χρειάζεται στοχευμένη δράση και συνεργασία τους επόμενους μήνες, έτσι ώστε να επιλυθεί οριστικά. Στόχος είναι να αποτελέσει ένα θετικό προηγούμενο και για τις επόμενες αντίστοιχες εργασίες, που σχεδιάζονται με τον ίδιο τρόπο υλοποίησης, στα έργα επέκτασης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και στο Κερατσίνι – Πέραμα. Αυτονόητο είναι ότι κανένα έργο δεν μπορεί να θεωρείται αναπτυξιακό, όταν υλοποιείται με τρόπο που προξενεί μη-αναστρέψιμη καταστροφή στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Βυθοκορήσεις στην Πειραϊκή _τοξικά Ιζήματα _ έργα COSCO

Τα λιμενικά έργα στην Πειραϊκή πρέπει να ακυρωθούν

Παρόλα αυτά ο πυρήνας του προβλήματος παραμένει το σχέδιο μετατροπής της Πειραϊκής σε αποβάθρα για τα κρουαζιερόπλοια. Γεγονός που έχουν αναδείξει επανειλημμένα οι κάτοικοι της περιοχής με κινητοποιήσεις τους. Το θέμα έχει έρθει στη Βουλή από τη Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτή του ΚΚΕ και στο Περιφερειακό Συμβούλιο από τον Στέλιο Μπενετάτο Περιφερειακό Σύμβουλο Πειραιά της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Θυμίζουμε ότι τα λιμενικά έργα (για τα οποία γίνονται οι βυθοκορήσεις) θα προκαλέσουν την αλλοίωση της ακτογραμμής. Θα καταστρέψουν το φυσικό κι αρχαιολογικό τοπίο. Θα κλιμακώσουν την περιβαλλοντική υποβάθμιση στη θάλασσα του Σαρωνικού, την παρεμπόδιση της πρόσβασης των κατοίκων στη θάλασσα, αλλά και την ατμοσφαιρική ρύπανση από τα κρουαζιερόπλοια και τα φορτηγά εξυπηρέτησής τους.

Κατά συνέπεια κάθε εμπόδιο που μπαίνει στο έγκλημα καλό είναι. Θυμίζουμε ότι το αποφάσισε το 2013 η Κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, το ενέκρινε και το προώθησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η Περιφερειάρχης Δούρου 2016-18 (114εκατ. € στην COSCO) και σήμερα το υλοποιεί ο Δήμαρχος, η Κυβέρνηση και Περιφερειάρχης. Αυτή είναι η εθνική ομοψυχία τους.

…Αρκεί να μην καταστρέψουν τον Πειραιά με «οικολογικές βυθοκορήσεις». Έχει γνώση ο λαός του Πειραιά.

Με πληροφορίες από archipelago.gr

Δείτε ακόμα...