Πεκίνο: Ενέκρινε τη νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ

Το κινεζικό κοινοβούλιο τάχθηκε σήμερα υπέρ του να προχωρήσει η νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, που ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας στην πόλη και χώρες της Δύσης φοβούνται ότι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το ειδικό καθεστώς αυτονομίας της και τις ελευθερίες της.

Η Κίνα λέει ότι η νομοθεσία έχει στόχο να αντιμετωπίσει την “απόσχιση, την ανατροπή, την τρομοκρατία και την ξένη ανάμειξη” στην πόλη αλλά το σχέδιο που παρουσιάστηκε στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα πυροδότησε τις πρώτες διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ εδώ και μήνες.

Στο Χονγκ Κονγκ είχαν ήδη αναπτυχθεί αστυνομικές δυνάμεις καθώς οι νομοθέτες της μητρόπολης συζητούσαν έναν άλλο νομοσχέδιο που θα ποινικοποιεί κάθε προσβλητική ενέργεια προς τον κινεζικό εθνικό ύμνο, ενώ οι ΗΠΑ εντείνουν τις πιέσεις με στόχο να διατηρηθεί η αυτονομία της πόλης.

Δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε εμπορικό κέντρο για να τραγουδήσουν συνθήματα, αλλά δεν υπήρξε επανάληψη των χθεσινών επεισοδίων όταν η αστυνομία προχώρησε σε 360 συλλήψεις καθώς χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους εξοργισμένοι με το νομοσχέδιο για τον εθνικό ύμνο και τη νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια που πρότεινε η Κίνα.

Πέρυσι, η πόλη συνταράχθηκε για μήνες από συχνά βίαιες διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας εξαιτίας της προσπάθειας να εισαχθεί ένας νόμος, που στη συνέχεια αποσύρθηκε, για την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...